Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Πολλά υπονοούμενα για το διαγωνισμό της μαρίνας Μυτιλήνης.Μήπως κάτι ανάλογο συνέβη και με την μαρίνα του Πυθαγορείου στη Σάμο;

Πολλά υπονοούμενα για το διαγωνισμό της μαρίνας Μυτιλήνης.Μήπως κάτι ανάλογο συνέβη και με την μαρίνα του Πυθαγορείου στη Σάμο;





Υπαινιγμούς για τη διαφάνεια του διαγωνισμού για την ανάδειξη του φορέα διαχείρισης της μαρίνας, άφησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης τόσο ο Δήμαρχος Νάσος Γιακαλής, όσο και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Παντελής Πατερέλλης. Αφορμή για τα υπονοούμενα Δημάρχου και Αντιδημάρχου ήταν τόσο το πολύ μικρό χρονικό περιθώριο το οποίο δόθηκε για την κατάθεση των προσφορών, όσο και το ότι ο διαγωνισμός διεξάγεται στην καρδιά του καλοκαιριού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακαλής "είναι αδύνατη η κατάθεση ολοκληρωμένης προσφοράς στα χρονικά πλαίσια τα οποία έχει θέσει το Υπουργείο Τουρισμού", ενώ ο κ. Πατερέλλης είπε ότι «υπάρχουν και σκοπιμότητες». Αναφέρθηκε ακόμα το ότι "υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να μην εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κανένα υποψήφιο διαχειριστή, ώστε να πέσει η τιμή του ενοικίου της μαρίνας, ενώ υπογραμμίστηκε ότι ο Δήμος θα πρέπει να έχει λόγο στη διαχείρισή της.

«Άνισοι όροι»

Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της έκκλησης του Δημάρχου για εξουσιοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής του Δήμου στον υπό εξέλιξη διεθνή διαγωνισμό. Πράγματι δόθηκε η εξουσιοδότηση αυτή ομόφωνα με μόνη εξαίρεση του Μάκη Βενέτα, ο οποίος είπε ότι από την αρχή ήταν αντίθετος με την τοποθεσία, που επιλέχτηκε να κατασκευαστεί η μαρίνα επειδή - όπως είπε - πλήττει την ιστορικότητα του Μακρύ Γιαλού που παλιότερα ήταν κολυμβητική ακτή. Το πιο ενδιαφέρον "κομμάτι" του θέματος ωστόσο ήταν τα όσα συζητήθηκαν για την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη διαχείριση της μαρίνας. Οι εκπρόσωποι του Δήμου παραδέχτηκαν ουσιαστικά ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τις ιδιωτικές εταιρείες. «Δεν έχουμε το know-how και δεν παίζουμε επί ίσοις όροις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατερέλλης.
Το σημείο όμως που προκάλεσε τον μεγαλύτερο προβληματισμό ήταν όταν υπονοήθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι ο διαγωνισμός δεν γίνεται με διαφανείς όρους. «Μόνο κάποιος που είχε ενημέρωση από πριν θα ήταν σε θέση να καταθέσει έναν ολοκληρωμένο φάκελο προσφοράς για τη διαχείριση της μαρίνας», επεσήμανε με νόημα ο κ. Πατερέλλης.

"Σε έναν μήνα κληρώνει"

Ο διεθνής ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός που προκήρυξε το Υπουργείο Τουρισμού για την μαρίνα της Μυτιλήνης (μαζί με άλλες 4 μαρίνες στη χώρα), ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 20ή Αυγούστου. Ο πλειοδότης θα αναλάβει με σύμβαση παραχώρησης τη διαχείριση της μαρίνας για 40 χρόνια και θα έχει την αποκλειστική επιμέλεια και διαχείρισή της. Με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ο ανάδοχος θα πρέπει να καταβάλλει στο Υπουργείο Τουρισμού το ποσό των 2.000.000 ευρώ, ενώ ως ποσό εγγύησης έχουν οριστεί τα 300.000 ευρώ. Επίσης προβλέπεται και η καταβολή ετήσιου τιμήματος που θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο.

"Με το κλειδί στο χέρι"

Ο Δήμος, όπως είπε ο κ. Γιακαλής, είναι έτοιμος να δώσει την εγγυητική επιστολή των 300.000 ευρώ που απαιτούνται για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, ενώ τονίστηκε ότι υπάρχει υποστήριξη από την εταιρεία Planet (τεχνικός σύμβουλος του Δήμου) για την παροχή τεχνογνωσίας. Το μεγάλο πλεονέκτημα της μαρίνας όπως επεσήμανε ο κ. Πατερέλλης είναι ότι οι χερσαίες εγκαταστάσεις της είναι έτοιμες. «Πρόκειται για μία μαρίνα που θα παραδοθεί "με τα κλειδιά στο χέρι". Υπάρχει φως, νερό, τηλέφωνο και δεν χρειάζεται να γίνουν οι παρεμβάσεις που απαιτήθηκαν σε άλλες μαρίνες της χώρας», σημείωσε.

Κερδοσκοπικά παιχνίδια;

Αυτό που εκφράστηκε ως φόβος είναι το ενδεχόμενο η μαρίνα να γίνει αντικείμενο επιχειρηματικών παιχνιδιών. «Φοβάμαι ότι οι "μαρινάδες" θα μπλοκάρουν τη δημοπρασία και δεν θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον ώστε να πέσει η τιμή», τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Δημηρούδης, ενώ ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Απόστολος Πατέστος είπε ότι «το οικονομικό τίμημα που έχει θέσει το Υπουργείο Τουρισμού είναι πολύ υψηλό και είναι δύσκολο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον».

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης αν και δόθηκε, όπως προαναφέρθηκε, με πλήρη σχεδόν ομοφωνία η εξουσιοδότηση στον κ. Γιακαλή να "τρέξει" το θέμα εκφράστηκαν επιφυλάξεις. Ο Άρης Χατζηκομνηνός είπε ότι ο Δήμος θα πρέπει να μπορεί να αναλάβει τη διαχείρισή της, ότι είναι μια επένδυση που μπορεί να αποφέρει πολλά κέρδη, και τόνισε παράλληλα ότι ο Δήμος δεν θα πρέπει να επιτρέπει στον επιχειρηματία που θα την αναλάβει να αυθαιρετεί και θα πρέπει να υπάρχει η διασφάλιση ότι η μαρίνα θα είναι πηγή πλούτου.
Ο Γιάννης Ζερδελής έκανε την πρόταση η μαρίνα να παραχωρηθεί στην τοπική κοινωνία μέσα από τους αντιπροσωπευτικούς της θεσμούς (Δήμος - Νομαρχία - ΤΕΔΚ - Επιμελητήριο κ.λπ.), που θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας της και θα προωθούν παράλληλα ένα γενικότερο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης. Τόνισε επίσης ότι η παράταξή του είναι αντίθετη με την παραχώρηση της μαρίνας στους ιδιώτες.
Ο Βαγγέλης Χριστοδούλου, τέλος, πρότεινε τη διαχείριση της μαρίνας να την αναλάβει ο ΕΟΤ και αναρωτήθηκε γιατί θα πρέπει να την εκμεταλλευτεί ιδιώτης, συναινώντας πάντως στην ανάληψη της διαχείρισης από τον Δήμο.

ΠΗΓΗ : www.aegaio.blogspot.com
21.7.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis