Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Φέσια άνω των 200 εκατο.ευρώ στον ΟΤΕ

«Φέσια» άνω των 200 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ
Βουλευτές, Πανεπιστήμια, Μέσα Ενημέρωσης και εναλλακτικοί πάροχοι οι οφειλέτες του Οργανισμού

Του Β. Μανδραβελη

Βουλευτές, επιχειρήσεις που λειτουργούν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και υπουργεία βρίσκονται στο στόχαστρο του ΟΤΕ για προηγούμενες οφειλές τους. Το θέμα απασχολεί επισταμένως τη διοίκηση του οργανισμού, καθώς ο «λογαριασμός» έχει ξεπεράσει για τα καλά τα 200 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των χρεών των εναλλακτικών παρόχων τηλεφωνίας.

Ο ΟΤΕ βρίσκεται στην ιδιαιτέρως δυσχερή θέση να προχωρήσει σε διαγραφές απαιτήσεων, όπως παραδέχτηκε πρόσφατα σε συνδιάσκεψη με τους αναλυτές ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Π. Βουρλούμης. Η μάχη που δίδεται είναι οι συγκεκριμένες απώλειες να περιοριστούν.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Δ.Σ. του οργανισμού ομόφωνα έχει εξουσιοδοτήσει τον κ. Βουρλούμη να κινηθεί όπως ο ίδιος νομίζει καλύτερα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μετόχων. Αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο βρίσκονται ΜΜΕ τα οποία εκτιμάται ότι χρωστούν στον οργανισμό 40-45 εκατ. ευρώ. Μόνον η ΕΡΤ εκτιμάται ότι χρωστά 22 εκατ. ευρώ και η αντιπρότασή της είναι η ίδια με εκείνη που έχουν όλοι (παλιοί και νέοι) οι εκδότες και καναλάρχες για συμψηφισμό μέσω διαφήμισης.

Ο ΟΤΕ μοιάζει ανίσχυρος απέναντί στα ΜΜΕ δεδομένου ότι, όποτε στο παρελθόν επιχείρησε την είσπραξη των χρεών τους, βρέθηκε άσχημα «μπλεγμένος». Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εκδοτικής επιχείρησης στην οποία ο ΟΤΕ αναγκάστηκε να ανεβάσει τους «διακόπτες» επικοινωνίας μια ημέρα μετά το «κατέβασμά» τους, κατόπιν παρέμβασης κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα. Επίσης, όταν επιχειρήθηκε η είσπραξη οφειλών άλλης εφημερίδας, πρώην πρόεδρος του οργανισμού βρέθηκε στο στόχαστρό της, σχετικά με τις προσωπικές του προτιμήσεις. Τώρα ο κ. Βουρλούμης συνέστησε ειδική υπηρεσία, η οποία ασχολείται με τα χρέη των ΜΜΕ και θεωρείται ερμητικά κλειστή.

Αλλά δεν είναι μόνον οι εκδότες. Οι εθνοπατέρες μας, οχυρωμένοι πίσω από το Ζ΄ Ψήφισμα της Βουλής του 1974, αρνούνται να καταβάλουν τις οφειλές τους για την περίοδο 2000-2004. Οι οφειλές αυτές είναι αποτέλεσμα συμφωνίας του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Α. Κακλαμάνη και της τότε διοίκησης του ΟΤΕ. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, αφού φρόντισε για την εξόφληση προηγούμενων οφειλών των Βουλευτών (περίπου 3,5 δισ. δρχ.) μέσω του προϋπολογισμού, συμφώνησε με τον ΟΤΕ ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τα χρέη του. Πάντως και ο ΟΤΕ εξέδιδε τους λογαριασμούς τους μια φορά σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο! Και φυσικά, όταν οι βουλευτές έλαβαν τους λογαριασμούς τους, στις αρχές του 2004, «έτριβαν τα μάτια τους». Οι οφειλές της συγκεκριμένης περιόδου ανέρχονται σε 33 εκατ. ευρώ. Το θέμα έθεσε πριν από αρκετά χρόνια στην πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, αλλά τελικά χάθηκε μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και Βουλής.

Μετά το 2004, ο ΟΤΕ επιδίωξε και υπέγραψε νέα συμφωνία με τη Βουλή, έτσι ώστε οι λογαριασμοί να προωθούνται στη Βουλή και οι οφειλές τους να παρακρατούνται από τις βουλευτικές αποζημιώσεις τους. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες για νέες καθυστερούμενες οφειλές της Βουλής, ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα χρωστούν στον ΟΤΕ πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

23.9.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis