Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Συννεφιασμένος είναι ο καιρός των τσιγγάνων

Συννεφιασμένος είναι ο καιρός των τσιγγάνων
Διάσκεψη στην Ε.Ε., διακρίσεις στην Ιταλία

Γαλλικό, Ρόιτερς

Εξαιρετικά επείγουσα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την ανάγκη να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των τσιγγάνων - μιας από τις μεγαλύτερες μειονότητες στις 27 χώρες-μέλη της Eνωσης, με πληθυσμό γύρω στα 10 εκατομμύρια. «Οι κοινωνίες μας χρειάζεται να προσφέρουν στους Ρομά (τσιγγάνους) πραγματικές, πρακτικές ευκαιρίες βελτίωσης των προοπτικών τους», τόνισε ο κ. Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, κατά την έναρξη της χθεσινής διάσκεψης εναντίον της φτώχειας και των διακρίσεων σε βάρος των τσιγγάνων.

Ορισμένοι εκπρόσωποι κοινοτήτων τσιγγάνων προσήλθαν στη διάσκεψη με μπλούζες που έγραφαν «Oχι στο φυλετικό φακέλωμα». Η διαμαρτυρία τους στρεφόταν κυρίως εναντίον της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στην Ιταλία, η οποία πρόσφατα ενέκρινε νόμο που προβλέπει τη δακτυλοσκόπηση των τσιγγάνων, ακόμη και των ανήλικων παιδιών τους.

Ιταλία και Ισπανία είναι οι κατ' εξοχήν χώρες υποδοχής των τσιγγάνων από Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβακία, όπου αποτελούν άνω του 10% του πληθυσμού. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, επεχείρησε να δικαιολογήσει τη συλλογή και αποθήκευση δακτυλικών αποτυπωμάτων των τσιγγάνων, δηλώνοντας ότι στόχος του μέτρου είναι «να προληφθούν φαινόμενα όπως η επαιτεία». Ο κ. Μαρόνι ανήκει στη ρατσιστική, αυτονομιστική «Λέγκα του Βορρά», κυβερνητικό σύμμαχο του Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, εκατομμύρια τσιγγάνων στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν πληθώρα διακρίσεων, υψηλά ποσοστά φτώχειας, ανεργίας και εγκατάλειψης της στοιχειώδους εκπαίδευσης, ενώ το προσδόκιμο επιβίωσής τους είναι κατά 10 - 15 έτη χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τον περασμένο Ιούλιο, περίπου 3.000 τσιγγάνοι κατέβηκαν στους δρόμους της Ρώμης για να διαδηλώσουν εναντίον της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών επιθέσεων που δέχονται. Προηγουμένως, είχαν σημειωθεί εμπρησμοί σε πολλούς καταυλισμούς τσιγγάνων στη Νότια Ιταλία, ενώ η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι διόρισε αξιωματούχους με αποστολή την εκκένωση των τσιγγάνικων καταυλισμών στο Μιλάνο και άλλες μεγάλες πόλεις.

Οι φυλετικές προκαταλήψεις εναντίον των τσιγγάνων εντάθηκαν ύστερα από την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που οδήγησε στην απότομη αύξηση των τσιγγάνων μεταναστών, οι οποίοι ενοχοποιούνται από ορισμένους για την αύξηση της εγκληματικότητας. Ο επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων της Ενωσης, Βλάντιμιρ Σπίντλα, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» κάθε προσπάθεια φυλετικού φακελώματος, ενώ την ίδια άποψη εξέφρασε ο ουγγρικής καταγωγής, Αμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας Τζορτζ Σόρος, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του οποίου χρηματοδοτεί προγράμματα για την προσχολική εκπαίδευση των παιδιών των τσιγγάνων.

Μερική υπαναχώρηση

Υπό την πίεση των αντιδράσεων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι υπαναχώρησε εν μέρει δηλώνοντας ότι η συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων των τσιγγάνων θα εφαρμόζεται μόνο ως έσχατη λύση, εφ' όσον δεν μπορούν τα εν λόγω άτομα να ταυτοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν, διά του επιτρόπου Δικαιοσύνης Ζακ Μπαρό, δέχθηκε ότι «τίποτα δεν αποδεικνύει ότι το σχέδιο (της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι) επιτάσσει τη συλλογή δεδομένων που συνδέονται με την εθνική προέλευση ή τη θρησκεία των πολιτών». Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων με επικεφαλής τη «Διεθνή Αμνηστία», οι οποίες σε κοινή ανακοίνωσή τους τόνισαν: «Η Κομισιόν εμφανίζεται να υιοθετεί τη στενότερη δυνατή άποψη, αποδεχόμενη μια κάπως πιο μαλακή εκδοχή των μέτρων της ιταλικής κυβέρνησης».

ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
17.9.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis