Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Πούρα και σιγαρίλος με ελληνική υπογραφή

Πούρα και σιγαρίλος με ελληνική υπογραφή

Της Iφιγενειας Διαμαντη

Δεκαετία συμπληρώνεται από τότε που ο κ. Γιάννης Τσούτσος σκέφθηκε να αξιοποιήσει τις εδαφοκλιματικές συνθήκες του δήμου Ποταμιάς Λάρισας και να καλλιεργήσει ποικιλίες καπνού για την παρασκευή χειροποίητων πούρων και σιγαρίλος.

Ετσι δημιουργήθηκαν τα πούρα «Domenico» που πήραν την ονομασία τους από το χωριό Δομένικο, όπου βρίσκεται και η έδρα της βιοτεχνίας. Παρόλο που στο άκουσμα του όρου «ελληνικό χειροποίητο πούρο», πολλοί ακόμα και σήμερα θα σηκώσουν τα φρύδια με απορία, εν τούτοις η δουλειά πάει καλά. «Στη βιοτεχνία απασχολούνται 35 άτομα, άνδρες και γυναίκες» λέει στην «Κ» ο κ. Τσούτσος.

Οταν το εγχείρημα βρισκόταν ακόμη σε εμβρυακό στάδιο, οι πρωτεργάτες είχαν την ευκαιρία να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου: «Επισκεφθήκαμε την Κούβα με άλλα τρία άτομα για περίπου δέκα ημέρες και είδαμε από κοντά πώς κατασκευάζονται τα πούρα για να αποκτήσουμε και την τεχνογνωσία», εξηγεί. Μετά τη σπορά των ποικιλιών καπνών που έφεραν στις αποσκευές τους, συνέστησαν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Καπνών Πούρων του δήμου Ποταμιάς. Στην προσπάθεια συνέδραμε και ο Καπνικός Σταθμός Ερευνας Καρδίτσας. Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία των πρώτων πούρων, ο κ. Τσούτσος εξηγεί πως άλλαξαν ακόμη και όσοι παραγωγοί αντιμετώπιζαν την όλη «επιχείρηση» με καχυποψία: «Ξέφυγαν από τη μίζερη νοοτροπία και ανέλαβαν όλη τη διαδικασία, από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Δημιουργήθηκαν έτσι θέσεις απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο». Η επιχειρηματική πλευρά της παραγωγής των πούρων έφερε τον κ. Τσούτσο την περασμένη εβδομάδα, στο βήμα ημερίδας που συνδιοργάνωσαν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών με θέμα τη Νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα. Η περίπτωση της «Domenico» θεωρήθηκε ότι ανήκει στα επιτυχημένα παραδείγματα, την ίδια στιγμή που η αγροτική παραγωγή της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση.

Οπως τονίζει ο κ. Τσούτσος, σκοπός της ημερίδας ήταν, μεταξύ άλλων, να έρθουν σε επαφή οι παραγωγοί με οιονεί πελάτες, αλλά και να εκφράσουν τυχόν προβλήματα που ενδεχομένως είναι το εξής: «Χρειαζόμαστε έμπρακτα τη στήριξη της Πολιτείας. Μέχρι τώρα, δεν την είχαμε, ούτε καν σε ό,τι αφορά το νομοθετικό κομμάτι. Για παράδειγμα, τα προϊόντα μας είναι χειροποίητα, ωστόσο, φορολογούνται ως βιομηχανικά». «Αλλες εργατοώρες απαιτούνται για να φτιαχτεί ένα χειροποίητο και άλλες για ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν. Αυτό σημαίνει σαφώς και μεγαλύτερο κόστος για εμάς. Γιατί να μη μειώσει το κράτος τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ επί της λιανικής τιμής; Θα ήταν ένα μέτρο στήριξης», καταλήγει.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

20.9.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis