Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Οικοδομικές εργασίες....τέλος

EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 10-09-08

Οικοδομικές εργασίες... τέλος
Ο Δήμος Φιλοθέης πέτυχε αναστολή ενός έτους
προκαλώντας τις αντιδράσεις των εργολάβων
Του Γιωργου Λιαλιου

Μια ασυνήθιστη απόφαση έχει από το καλοκαίρι φέρει σε σύγκρουση το δήμο Φιλοθέης με τους εργολάβους που δραστηριοποιούνται στα σύνορά του. Ο δήμος ζήτησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και πέτυχε την αναστολή για ένα έτος όλων των οικοδομικών αδειών και των οικοδομικών εργασιών στη Φιλοθέη.
Σύμφωνα με το δήμο, η απόφαση είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να θεσμοθετηθεί από το υπουργείο μια νέα πολεοδομική ρύθμιση, που να διαφυλάσσει τον χαρακτήρα της Φιλοθέης ως κηπούπολης. Σύμφωνα με τους εργολάβους, το «πάγωμα» των οικοδομικών εργασιών μπλοκάρει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ. Η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ (αρ. 34126/08) να αναστείλει «την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών σε ολόκληρη την εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχή του δήμου Φιλοθέης», ελήφθη στα μέσα του Αυγούστου, μετά από σχετική αίτηση του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής και θετική εισήγηση της διεύθυνσης πολεοδομικού σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ο δήμος υποστηρίζει ότι ήταν η μόνη επιβεβλημένη λύση, προκειμένου να προωθηθεί μια νέα πολεοδομική ρύθμιση. «Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, όποιος κτίζει μια κατοικία μπορεί να σκάψει ολόκληρο το οικόπεδο απ’ άκρη σ’ άκρη, για να δημιουργήσει ένα εκτεταμένο υπόγειο», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Φιλοθέης κ. Θεόφραστος Οικονομίδης. «Αφού κατασκευάσει ένα υπόγειο σε όλη την έκταση του οικοπέδου, ο εργολάβος το καλύπτει συνήθως με μισό μέτρο χώμα και το φυτεύει με γκαζόν. Κι αυτό γιατί μισό μέτρο χώμα δεν επαρκεί για να φυτευθούν μεγάλες πρασιές και δέντρα. Αρα, επιτρέποντας τα εκτεταμένα υπόγεια, ουσιαστικά περιορίζουμε το πράσινο και αλλοιώνουμε το χαρακτήρα της περιοχής μας ως κηπούπολης, χαρακτήρας που θεσμοθετήθηκε ήδη από το 1934». Η Φιλοθέη, σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων δήμων (Εκάλη, οι Θρακομακεδόνες), που με ειδική πολεοδομική ρύθμιση επιτρέπουν την κατασκευή υπογείου μόνο στο «αποτύπωμα» του κτιρίου, δηλαδή μόνο στον χώρο κάτω από αυτό. «Ημασταν αναγκασμένοι να ζητήσουμε την αναστολή εργασιών και έκδοσης αδειών, ειδάλλως θα έσπευδαν όλοι να εκδώσουν άδεια τώρα, με βάση τα ισχύοντα σήμερα», υποστηρίζει. Η απόφαση ωστόσο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, ιδίως στο σκέλος που περιορίζει ολοκλήρωση οικοδομικών εργασιών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. «Η απόφαση είναι ακατανόητη και προέρχεται από μια ελίτ, η οποία έχτισε όπως έχτισε στη Φιλοθέη και θέλει τώρα να την μετατρέψει σε αποκλειστικό προάστιο», λέει στην «Κ» επικεφαλής μεγάλης τεχνικής εταιρείας, που δραστηριοποιείται στην περιοχή (και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του). Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το «πάγωμα» όλων των οικοδομικών εργασιών στη Φιλοθέη ουσιαστικά μπλοκάρει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκονταν σε εξέλιξη ή δρομολογούνταν. Ο δήμος πάντως διευκρινίζει ότι η απαγόρευση θα διαρκέσει έως την άνοιξη, οπότε και αναμένεται η θεσμοθέτηση της σχετικής ρύθμισης από το ΥΠΕΧΩΔΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis