Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Βροχή κρατικοποιήσεων στην Ευρώπη

Βροχή κρατικοποιήσεων στην Ευρώπη
του Τ. Αναστασιάδη

Σε βροχή από τραπεζικές αναδιαρθρώσεις και κρατικές παρεμβάσεις επιδίδονται όχι μόνο οι Αμερικανοί, αλλά και οι Ευρωπαίοι. Τις τελευταίες ημέρες κρατικοποιήθηκαν η Fortis στις χώρες της Μπενελούξ και η Βradford & Βingley στη Βρετανία, ενώ διασώθηκε η γερμανική Ηypo Real Εstate. Ενα βήμα πριν από την καταστροφή βρίσκεται η γαλλοβελγική Dexia και έντονες είναι οι ανησυχίες για τη Νatixis. Ακόμη και μια χώρα όπως η Ισλανδία αναγκάστηκε χθες να κρατικοποιήσει επειγόντως την τρίτη τράπεζα της χώρας Glitnir, η οποία δραστηριοποιείται σε δέκα κράτη, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της αγοράς, αποκτώντας το 75% του κεφαλαίου της αντί 600 εκατ. ευρώ.

Στη Βρετανία τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία της Βradford & Βingley θα περάσουν στην ισπανική Santader, η οποία πληρώνοντας 612 εκατ. στερλίνες (περίπου 773 εκατ. ευρώ) θα αποκτήσει τα 200 υποκαταστήματα της τράπεζας καθώς και τις καταθέσεις της. Τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία θα περάσουν στο κράτος, ιδιαίτερα το χαρτοφυλάκιο με τα «τοξικά» επενδυτικά προϊόντα ύψους 41 δισ. στερλινών (51 δισ. ευρώ). «Βρισκόμαστε πίσω από το σύστημα για να το σταθεροποιήσουμε,γιατί αν αφήναμε να καταρρεύσει η Βradford & Βingleyθα είχε αποσταθεροποιηθεί το σύνολο του συστήματος,ιδιαίτερα με ό,τι συμβαίνει στον κόσμο σήμερα» σχολίασε ο βρετανός υπουργός οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ του οποίου δεν ήταν άλλωστε η πρώτη παρέμβαση: ήδη τον Φεβρουάριο είχε κρατικοποιήσει τη Νorthern Rock, ενώ μόλις πρόσφατα επίσης παρενέβη για να διευκολύνει την επείγουσα εξαγορά της ΗΒΟS από την ανταγωνίστριά της Lloyds ΤSΒ.

Στη Γερμανία η Ηypo Real Εstate είναι η πρώτη μεγάλη εισηγμένη επιχείρηση που διασώζεται επειγόντως με τη «συνδρομή ενός γερμανικού κονσόρτσιουμ τραπεζώνπου χορήγησε βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες πιστώσεις πολλών δισ.ευρώ,αρκετών για να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης του ομίλου» σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Το ποσόν δεν διευκρινίστηκε, αλλά εκτιμάται στα 25-30 δισ. ευρώ και η διάσωση έγινε με την ενεργή συμμετοχή των γερμανικών αρχών.

Στη Δανία η χρεοκοπημένη Roskilde Βank εξήγησε χθες ότι τελικά εξαγοράστηκε από τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τη σκανδιναβική Νordea και τις δανέζικες Αrbejdernes Landsbank και Spar Νord bank.

Ωστόσο η πλέον συμβολική ίσως κατάρρευση και κρατικοποίηση αφορά τη Fortis, την τράπεζα της Μπενελούξ (Βέλγιο- Ολλανδία- Λουξεμβούργο), τη μεγαλύτερη δηλαδή τράπεζα του Βελγίου και τον μεγαλύτερο ιδιώτη εργοδότη της χώρας. Οι τρεις κυβερνήσεις με τη συνεργασία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισαν μέσα στο Σαββατοκύριακο (και επειγόντως μετά τις πιέσεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας) να χρηματοδοτήσουν με 11,2 δισ. ευρώ την εξαγορά του 49% της τράπεζας, η οποία διαθέτει δύο έδρες, στις Βρυξέλλες και στην Ουτρέχτη, ενώ απασχολεί 62.000 εργαζομένους στον κόσμο. Τα ποσά θα καταμεριστούν αναλογικά από τις τρεις κυβερνήσεις, με 4,7 δισ. ευρώ το Βέλγιο, 4 δισ. ευρώ η Ολλανδία και 2,5 δισ. ευρώ το Λουξεμβούργο. Η τράπεζα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη συμμετοχή της στην ολλανδική τράπεζα ΑΒΝ Αmro η οποία είχε αποκτηθεί πέρυσι αντί 24 δισ. ευρώ και που ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί. Ο τέως επικεφαλής της Fortis Χέμαν Βέρβιστ, ο οποίος εκδιώχτηκε εν μέσω της αναταραχής την περασμένη Παρασκευή και αντικαταστάθηκε από τον Φιλίπ Ντιέρκς, αναγνώρισε ότι οι πελάτες της τράπεζας είχαν αποσύρει περίπου 5 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο, δηλαδή κάπου το 3% του συνόλου, ενώ σε συγκεκριμένες στιγμές (όπως με τη χρεοκοπία της Lehman Βrothers) οι αποσύρσεις κορυφώνονταν.

Οσο για τη γαλλοβελγική Dexia, για την οποία η «Le Figaro» έγραψε χθες ότι «αναμένεται πολύ γρήγορα αύξηση κεφαλαίου της», καθώς «είναι εξαιρετικά ευάλωτη και υπό εποπτεία» ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε χθες ότι το βελγικό κράτος είναι έτοιμο να τη βοηθήσει όπως έκανε και με τη Fortis. Η βελγική κυβέρνηση δίνει για την Dexia «την ίδια εγγύηση ότι δεν θα αφήσει κανέναν στην άκρη του δρόμου.Οποιος και να είναι ο μέτοχος,όποιος και να είναι ο εταίρος,η πρώτη μας ανησυχία είναι ο αποταμιευτής,είναι το ίδιο το πιστωτικό σύστημα» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
30.9.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis