Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Ελάτε να αγοράσετε σπίτι με ένα μόνο ευρώ

KOΣMOΣ
Hμερομηνία δημοσίευσης: 11-09-08

«Ελάτε να αγοράσετε σπίτι με ένα μόνο ευρώ»

Πώς θα σας φαινόταν ένα ωραίο ερείπιο σε ένα γραφικό χωριό της Σικελίας πληρώνοντας μονάχα ένα ευρώ; Τρελό; Iσως. Αλλά απολύτως αληθινό. Το Σάλεμι της Σικελίας, στα νοτιοδυτικά του νησιού, μια ιστορική κωμόπολη της επαρχίας του Τράπανι, με 11.500 κατοίκους, είναι έτοιμη να κάνει ένα βήμα στο μέλλον. Εως τώρα φημιζόταν για τα ερείπια που της άφησε ο σεισμός του 1968, περίπου 3.700 σπίτια που κάποτε ήταν ονομαστά για την αραβο-ιταλική αρχιτεκτονική τους. Τώρα, πλέον, το Σάλεμι φημίζεται και για τον δήμαρχό του, τον εκκεντρικά ρεαλιστή, και ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενο, Βιτόριο Σγκάρμπι.
Η μόνη προοπτική
Ο Σγκάρμπι, τεχνοκριτικός, πολιτευτής και γενικώς «στοχαστής», εκλέχτηκε δήμαρχος του Σάλεμι τον περασμένο Ιούνιο με ποσοστό πάνω από 60% και με την υποστήριξη των Χριστιανοδημοκρατών. Βρέθηκε στη νότια Σικελία, προερχόμενος από τον πλούσιο Βορρά, έχοντας μια φιλόδοξη πλην ατυχή ώς τώρα καριέρα στην πολιτική σκηνή. Το 1990 ήταν υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος για τη δημαρχία του Πέζαρο, της ιστορικής γενέτειρας του Ροσίνι. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, αναφύεται, όχι από το πουθενά, στη νότια εσχατιά της Ιταλίας, με ένα όραμα. Να φέρει κόσμο και χρήμα σε έναν τόπο ξεχασμένο από τη σύγχρονη ζωή.
Ο Σγκάρμπι ήξερε ότι τα ερείπια του Σάλεμι θα έμεναν για πάντα ερείπια αν δεν έκανε κάτι δραστικό. «Υπάρχουν 3.700 σπίτια που ανήκουν στον δήμο, σχεδόν όλα στην παλιά πόλη. Και είναι όλα ετοιμόρροπα. Αν δεν κάνουμε κάτι, σε λίγο θα πέσουν και θα αποτελούν μόνο ανάμνηση». Αυτά λέει ο σινιόρ Σγκάρμπι και εντυπωσίασε -όχι δυσάρεστα- λίγο πολύ όλους όταν ανακοίνωσε πως θα παραχωρήσει τα ετοιμόρροπα σπίτια έναντι αντιτίμου ενός ευρώ το καθένα. Ο «αγοραστής», με τους τίτλους ιδιοκτησίας πλέον, είναι υποχρωμένος να προχωρήσει άμεσα σε επένδυση αποκατάστασης του ακινήτου εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις αρχιτεκτονικές προδιαγραφές του δήμου. Προς μεγάλη ικανοποίηση του Βιτόριο Σγκάρμπι πρώτος έσπευσε ο πρόεδρος της Ιντερ Μάσιμο Μοράτι, που «ξηλώθηκε» ένα ευρώ για ένα σιτσιλιάνικο όνειρο. Επικοινωνιακά, η κίνηση του «κυρίου» Ιντερ λειτουργεί άψογα, γιατί απώτερη φιλοδοξία του Σγκάρμπι είναι όχι να φέρει την οποιαδήποτε ζωή στο Σάλεμι, αλλά να φέρει την «καλή ζωή». Το Σάλεμι έχει μια πρόκληση μπροστά του. Από την υπανάπτυξη του Νότου, έχει τώρα την ευκαιρία να γίνει αγαπημένος τόπος πολλών διασημοτήτων. Σε ένα πρακτικό επίπεδο, είναι μια υπόθεση δούναι και λαβείν. Φέρτε τα όμορφα λεφτά σας λέει ο Σγκάρμπι να δώσουμε ζωή σε αυτόν τον τόπο, αναστηλώστε τα σπίτια «μας» που εμείς σας τα χαρίζουμε και θα κερδίσετε την αγάπη των ντόπιων. Εσείς θα είστε οι ήρωες και όχι οι σπεκουλαδόροι και μαζί με το υγιές σας όνειρο θα καταφθάσουν και οι επενδύσεις, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, οι νέοι θα θέλουν να μείνουν. Δεν είναι μακριά η εποχή που το Σάλεμι θα είναι σκηνικό φωτογράφησης μόδας στο Vanity Fair.
Πέρα από πράξη απελπισίας ή πράξη θεαματικής προσωπικής προβολής, το Σάλεμι ρίχνει στην αγορά ένα μοντέλο διάσωσης και επιβίωσης. Σκέφτεται κανείς τα τόσα ερειπωμένα σπίτα στα χωριά Ελλάδας, που θέλουν τον «Σγκάρμπι» τους! Οπως γράφτηκε στον ιταλικό Τύπο, η ιδέα του Σγκάρμπι δεν γεννήθηκε ξαφνικά μια μέρα στο μυαλό του. Ενστερνίστηκε την πρόταση του Ολιβιέρο Τοσκάνι, του φωτογράφου που είναι πίσω από τις διαφημίσεις της Μπένετον. Ο Τοσκάνι όχι μόνο συνδέεται φιλικά με τον Σγκάρμπι, αλλά είναι και σύμβουλος δημάρχου. Η ευφυΐα κρίνεται λένε από την επιλογή των συνεργατών. Ετσι, ο Σγκάρμπι όρισε επίσης έναν ξεπεσμένο πρίγκιπα υπεύθυνο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και σχεδιασμού και έναν περφόρμανς άρτιστ ως «σύμβουλο γενικώς». Στην Ελλάδα θα τον λέγαμε «όπου φυσάει ο άνεμος», αλλά ο Σγκάρμπι, πρώην αναρχικός, μετέπειτα συμπαθών στο ΙΚΚ και εσχάτως θαυμαστής του Μπερλουσκόνι, ίδρυσε κάποια στιγμή το «Κόμμα της Ομορφιάς» πριν δέσει την ουρά του στο άρμα της κεντροασριστεράς, αρχικά, της δεξιάς μετέπειτα.
Είναι τρελός, είναι φανφαρόνος (λένε) αλλά μήπως ο Βιτόριο Σγκάρμπι σώσει το Σάλεμι; Εκεί, στο κάτω κάτω ο Γκαριμπάλντι ύψωσε λάβαρο ενότητας το 1860.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis