Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Δεν ακολουθούμε το «ισπανικό μοντέλο» δόμησης

Δεν ακολουθούμε το «ισπανικό μοντέλο» δόμησης

Γιωργος Λιαλιος

Τη δυνατότητα μεταβολών στις ρυθμίσεις του ειδικού χωροταξικού του τουρισμού, μετά τη... θέσπισή του, προβάλλει πλέον το ΥΠΕΧΩΔΕ ως επιχείρημα στους διαφωνούντες. Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, υπεραμύνθηκε των περιβαλλοντικών μέτρων του σχεδίου, ενώ αποκήρυξε για ακόμα μια φορά το «ισπανικό μοντέλο» δόμησης, με το οποίο συγκρίνεται το επίμαχο σχέδιο.

Το σχέδιο του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό προωθήθηκε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας προκειμένου να γνωμοδοτήσει. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπερασπίστηκε χθες τον φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα του σχεδίου, απορρίπτοντας ως «ανυπόστατες» τις κατηγορίες ότι προωθεί το μοντέλο που οδήγησε στην τσιμεντοποίηση των ακτών της Ισπανίας. «Το σχέδιο μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση του αστικού και εξωαστικού χώρου», ανέφερε. Μάλιστα, ζήτησε από τους διαφωνούντες στο Συμβούλιο να συνηγορήσουν υπέρ της θέσπισής του, καθώς «το σχέδιο θα αξιολογείται ανά διαστήματα ώστε να αναπροσαρμόζεται».

Ωστόσο, οι αντιδράσεις απέναντι στο σχέδιο συνεχίζονται. Μετά το ΠΑΣΟΚ, ήρθε χθες η σειρά του Συνασπισμού: «Oι μόνοι που το αποδέχονται είναι οι μεγάλες κατασκευαστικές τουριστικές και real estate επιχειρήσεις, αφού ο κύριος κορμός του ειδικού χωροταξικού είναι η προώθηση της μεγάλης κλίμακας δόμησης της παραθεριστικής κατοικίας σε όλη την Ελλάδα, τα νησιά, την παράκτια ζώνη», ανέφερε ανακοίνωση του Tμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας.

Πολλές είναι και οι αντιδράσεις από την πλευρά των επιστημόνων. «Το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού προωθεί ένα είδος νέων τουριστικών υποδομών, πίσω από τις οποίες κρύβεται η πώληση παραθεριστικής κατοικίας», λέει στην «Κ» η πολεοδόμος κ. Μάρθα Χουσιανάκου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολεοδόμων - Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) στο Συμβούλιο. «Πρόκειται για ένα σχέδιο εξαιρετικά επικίνδυνο, που καταβαραθρώνει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι μόνοι που το υποστηρίζουν εκτός από το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι οι κατασκευαστικές εταιρείες και το real estate». «Το χωροταξικό του τουρισμού παραδίδει νησιά και παράκτια ζώνη στα κτηματομεσιτικά συμφέροντα», λέει στην «Κ» ο κ. Κρίττων Αρσένης, εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Το νέο σχέδιο θα υποβαθμίσει βίαια το τοπίο και το περιβάλλον».

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis