Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Δυσφορία στελεχών για πλαφόν

Δυσφορία στελεχών για πλαφόν

Το πλαφόν στις αμοιβές των διοικήσεων που θέτει το Δημόσιο ως όρο για την υπαγωγή των τραπεζών στα μέτρα στήριξης είναι προφανές ότι δεν ενθουσιάζει τα στελέχη τους. Οχι γιατί οι αποδοχές της τάξης των 300.000 ευρώ περίπου που απολαμβάνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είναι χαμηλές, αλλά γιατί αυτοί κερδίζουν πολύ περισσότερα, ιδιαίτερα με τις έκτακτες αποδοχές, τα μπόνους, τα stock options κ.λπ.

Για παράδειγμα, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της γενικής συνέλευσης των μετόχων μεγάλης τράπεζας, ο διοικητής της θα έχει φέτος τακτικές αποδοχές 435.000 ευρώ. Μαζί με τις έκτακτες όμως φτάνουν το 1,198 εκατ. ευρώ. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται άλλες παροχές, όπως αυτοκίνητο, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.

Σημειώνεται ότι τα πολλά λεφτά είναι στα stock options, τα οποία μέχρι την πρόσφατη αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας ήταν ουσιαστικά αφορολόγητα. Τα στελέχη των επιχειρήσεων κατέβαλαν μόνο τον φόρο χρηματιστηριακών συναλλαγών, δηλαδή 15 τοις χιλίοις όταν πωλούσαν τις μετοχές.

Οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας έδωσαν στα στελέχη τους την τελευταία διετία 20 εκατομμύρια μετοχές, των οποίων η τιμή κτήσης ήταν κατά περίπτωση έως και 50% χαμηλότερη της τρέχουσας στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Για τις υπεραξίες που αποκόμισαν πουλώντας τις δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Με το πλαφόν που θέτει η ρύθμιση, πολλά από τα στελέχη αυτά θα δουν πιθανώς τις αποδοχές τους να μειώνονται δραστικά.

ΠΗΓΗ :ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

16.10.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis