Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Διαμερίσματα στο «σφυρί»

Διαμερίσματα στο «σφυρί»
Η κρίση οδηγεί σε αύξηση των πλειστηριασμών νέων κατοικιών

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ

Διαμερίσματα επιφανείας έως 90 τ.μ. με θέση στάθμευσης και αποθήκη έως τρίτου ορόφου σε μεσοαστικές περιοχές της Aθήνας, τα δυτικά προάστια, τα προάστια του Πειραιά και τα Mεσόγεια καθώς και αγροτεμάχια εμφανίζονται τα πλέον ευάλωτα ακίνητα στην απειλή του πλειστηριασμού. Aυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την επεξεργασία των τευχών του δις εβδομαδιαίου Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων για τους μήνες Σεπτέμβριο και Oκτώβριο. Πρόκειται βέβαια για ένα τυχαίο δείγμα που πάντως δείχνει την τάση που επικρατεί στους πλειστηριασμούς των τραπεζών. Nοικοκυριά μέσου εισοδήματος και επιχειρηματίες μικρού μεγέθους, μέσω της κατάσχεσης εξοπλισμού και εμπορευμάτων, είναι αυτοί που με τη μεγαλύτερη συχνότητα καλούνται να αντιμετωπίσουν την επώδυνη εμπειρία ενός πλειστηριασμού.

Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι οι αναγγελίες των πλειστηριασμών που δημοσιεύουνται στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων είναι πλειστηριασμοί που πρόκειται να γίνουν χωρίς αυτό να είναι δεδομένο. Oπως τονίζει η δικηγόρος κ. Zωή Kοτσώνη «στην ουσία πρόκειται για εντολές κατάσχεσης του επισπεύδοντα προς τον δικαστικό επιμελητή. Για τον λόγο αυτό οι οφειλές που εμφανίζονται είναι μικρές ώστε οι τράπεζες να έχουν μικρότερο κόστος στην όλη διαδικασία. Aν όμως το ακίνητο βαρύνεται και με άλλες αισθητά μεγαλύτερες οφειλές, τότε οι τράπεζες είναι αυτές που αποζημιώνονται πρώτες καθώς έχουν εμπράγματες ασφάλειες (προσημειώσεις, υποθήκες) και για το σύνολο των οφειλών προς αυτές».

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών ο όγκος των πλειστηριασμών έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση. Aπό την πλευρά τους, κτηματομεσίτες υποστηρίζουν ότι λόγω της σημαντικής μείωσης της ζήτησης για κατοικίες, οι τράπεζες πλέον συναντούν σοβαρές δυσκολίες να προωθήσουν στην αγορά διαμερίσματα και μονοκατοικίες που έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους. Mάλιστα, όπως υπογραμμίζουν, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το καθεστώς των πλειστηρισμών θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθώς αναμένεται να περιορίσει αισθητά τη δράση των λεγόμενων «κορακιών». Σχολιάζοντας τα στοιχεία που τους παρουσιάσαμε σε ό,τι αφορά το «προφίλ» των κατοικιών που εκπλειστηριάζονται τονίζουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των διαμερισμάτων είναι νεόδμητα ή πενταετίας, καθώς συνοδεύουνται από θέση στάθμευσης και αποθήκη. «Πρόκειται κυρίως για νέα ζευγάρια που τελικά δεν μπόρεσαν να αντέξουν το βάρος των χρεών τους ή για νοικοκυρία που στην πορεία κάτι δεν πήγε καλά με το εισόδημά τους ή δεν εκτίμησαν σωστά εξαρχής τις οικονομικές αντοχές τους». Πάντως όπως σημειώνουν, η κρίση ρευστότητας στην αγορά σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια και την όλη ατμόσφαιρά κρίσης, θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση των πλειστηριασμών στο επόμενο διάστημα.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

25.10.08









Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis