Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Πέραν των μοναστηριακών

Πέραν των μοναστηριακών

Αντώνης Καρακούσης


Είναι ν΄ απορεί κανείς με το θέαμα της ελληνικής πολιτικής, αλλά και με το προσφερόμενο από τα ΜΜΕ. Ο εγκλωβισμός είναι πρωτοφανής και μοναδικός.

Απορροφάται το εγχώριο πολιτικό σύστημα και εξαντλείται αυτό της ενημέρωσης- πλην ελαχίστων εξαιρέσεωναπό το σκάνδαλο των αμαρτωλών ρασοφόρων και των πνευματικών τέκνων τους. Προσπερνούν οι περισσότεροι των διαμορφωτών της κοινής γνώμης το μέγα θέμα της κρίσης και της επερχόμενης ύφεσης, που απειλεί να ξεθεμελιώσει ολάκερη τη χώρα.

Καταναλώνεται τούτο τον καιρό ενέργεια, χάνεται πολύτιμος χρόνος και αποσπάται η προσοχή των περισσοτέρων από μια υπόθεση που έχει κριθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Ουδείς αμφιβάλλει ότι το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου είναι μέγα και ενδεικτικό του χαρακτήρα της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης. Ομως, έλεος πια! Η στρέβλωση που πηγάζει από το «ιερό» σκάνδαλο είναι μοναδική για την πολιτική ζωή της χώρας.

Κυβέρνηση και κόμματα εξαντλούν δυνάμεις σε μια υπόθεση που φαντάζει με παρωνυχίδα μπροστά στον κυκεώνα των προβλημάτων που μεταφέρει η εξελισσόμενη και μεταλλασσόμενη σε οικονομική, διεθνής πιστωτική κρίση. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός άγονται και φέρονται, τρέχουν πίσω από δικαστές, εισαγγελείς και υπουργούς τελειωμένους.

Το ΠαΣοΚ παλιμπαιδίζει. Μηνύσεις επί μηνύσεων, προτάσεις επί προτάσεων, όλοι και όλα για το Βατοπαίδι, ωσάν η πολιτική ζωή ν΄ αρχίζει και να τελειώνει στις πόρτες των αγιορείτικων μοναστηριών.

Δεν δικαιολογείται η σχεδόν μονοθεματική προσέγγιση της πολιτικής από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι εγχώριες και οι διεθνείς συνθήκες, του ελληνικού λαού οι αγωνίες, η ίδια η διεκδίκησή του, αλλά και η προσδοκία ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας που καλλιεργεί επιβάλλουν, τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες, την αφοσίωσή του στα θέματα της κρίσης.

Αυτή την ώρα στο ΠαΣοΚ έπρεπε να εργάζονται πυρετωδώς για την αντιμετώπιση της κρίσης, για τη λεπτομερή αποτύπωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, για τη διαμόρφωση εναλλακτικών πολιτικών και πρωτοβουλιών, για την προετοιμασία τού αύριο, για την προπαρασκευή του μέλλοντος το οποίο διεκδικούν να διαμορφώσουν και να διαχειρισθούν.

Αν μείνουν στα βατοπαιδινά, αν συνεχίσουν έτσι και αποφασίσει ο ελληνικός λαός να αναθέσει στο ΠαΣοΚ την εξουσία, τότε ουδόλως θα διαφέρει από την απαράσκευη Νέα Δημοκρατία. Την κρίση δεν θα μπορεί να διαχειρισθεί, την έξοδο από αυτή δεν θα είναι σε θέση να βρει, τις εκδηλώσεις της θα πολλαπλασιάσει και θα βυθισθεί για πάντα. Αυτή, δυστυχώς, θα είναι η μοίρα του αν δεν προετοιμασθεί εγκαίρως και δεν εξοπλισθεί καταλλήλως για τα σκληρά χρόνια που έρχονται.

akarakousis@dolnet.gr

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
18.10.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis