Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Τι ισχύει για την εγγύηση των καταθέσεων

Τι ισχύει για την εγγύηση των καταθέσεων
Τριετή διάρκεια θα έχει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία καλύπτονται οι αποταμιεύσεις έως 100.000 ευρώ εάν πτωχεύσει τράπεζα

Της Ευγενιας Τζωρτζη

Τον πενταπλασιασμό της αποζημίωσης που θα παίρνει κάθε καταθέτης, σε περίπτωση πτώχευσης ενός πιστωτικού ιδρύματος, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. Η σχετική διάταξη διαμορφώνει το όριο της αποζημίωσης που χορηγεί το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚ) στα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη -φυσικό και νομικό πρόσωπο- και ανά τράπεζα. Θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2011, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης.

Η ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης δεν θεωρείται πιθανή εξέλιξη, στον βαθμό που τόσο ο υπουργός Οικονομίας όσο και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος έχουν διαβεβαιώσει για τη φερεγγυότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι «δεν συντρέχει λόγος να εξετάζουμε σενάρια κρατικοποίησης ελληνικών τραπεζών». Την άποψη ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το ΤΕΚ, εξέφρασε στη Βουλή και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Χρήστος Γκόρτσος, σημειώνοντας ότι εναλλακτικά το Ταμείο θα μπορούσε να δανειστεί προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες υποχρεώσεις του που προκύπτουν από τον πενταπλασιασμό της αποζημίωσης, σε περίπτωση αδυναμίας ενός πιστωτικού ιδρύματος. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση του ορίου στοχεύει κυρίως στη βελτίωση της ψυχολογίας, καθώς εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το κλίμα εμπιστοσύνης των Ελλήνων αποταμιευτών.

Περιπτώσεις

Η αποζημίωση των 100.000 ευρώ καλύπτει όλους τους συνδικαιούχους ενός λογαριασμού και υπολογίζεται για καθένα καταθέτη ξεχωριστά και για κάθε τράπεζα επίσης ξεχωριστά. Ετσι ένας καταθέτης που διατηρεί λογαριασμούς σε τρεις τράπεζες, μπορεί να λάβει το 3πλάσιο ποσό της αποζημίωσης, δηλαδή 300.000 ευρώ, εφόσον φυσικά είχε σε καθέναν από αυτούς τους λογαριασμούς, ποσό τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Εάν αντίθετα είχε 300.000 ευρώ σε μία τράπεζα, το ανώτατο ποσό που μπορεί να λάβει είναι τα 100.000, ενώ στον ίδιο λογαριασμό ήταν 2 ή 3 δικαιούχοι, θα μπορούσαν να αποζημιωθούν με 200.000 ή 300.000 ευρώ αντίστοιχα. Το όριο των 100.000 είναι το ανώτερο που μπορεί να πάρει κάποιος από μία τράπεζα, ανεξάρτητα δηλαδή από πόσους λογαριασμούς τηρεί στη συγκεκριμένη τράπεζα και το συνολικό ύψος των καταθέσεων που διατηρεί στο συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με τον νόμο οι καλυπτόμενες καταθέσεις είναι όλα τα πιστωτικά υπόλοιπα των κατατεθειμένων σε λογαριασμούς κεφαλαίων. Πρόκειται για τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, όψεως και προθεσμίας, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 210 δισ. ευρώ.

Εξαιρέσεις

Από το δικαίωμα αποζημίωσης εξαιρούνται οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, των χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και των θυγατρικών τους, καθώς επίσης οι καταθέσεις της κεντρικής διοίκησης. Ο νόμος καλύπτει επίσης και τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα, ενώ αντίθετα δεν καλύπτει τα repos και τις καταθέσεις σε τράπεζες, που δεν έχουν λάβει την άδεια λειτουργίας τους στην Ελλάδα.

Εκτός από τον πενταπλασιασμό της αποζημίωσης για τους καταθέτες, η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει επίσης τον πενταπλασιασμό των εισφορών από τις τράπεζες, για την καταβολή των οποίων δόθηκε παράταση έως το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι η καταβολή των εισφορών γίνεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη κάθε Οκτώβριο και η δεύτερη κάθε Απρίλιο. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες κατέβαλαν την πρώτη εργάσιμη κάθε έτους 65 εκατ. ευρώ περίπου, ως την πρώτη δόση της εισφοράς τους και με δεδομένο τον πενταπλασιασμό της εισφοράς, θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να καταβάλουν επιπλέον 260 εκατ. ευρώ και άλλα 325 εκατ. ευρώ τον επόμενο Απρίλιο. Συνολικά οι τράπεζες θα καταβάλουν για τη χρήση του 2008 το ποσό των 650 εκατ. ευρώ το οποίο θα προστεθεί στο αποθεματικό των 950 εκατ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει το ταμείο ως αποθεματικό όλα τα χρόνια λειτουργίας του.

Σύμφωνα με τον νόμο, η αδυναμία επιστροφής των καταθέσεων από ένα πιστωτικό ίδρυμα διαπιστώνεται, κατ' αρχήν, από την Τράπεζα της Ελλάδος ή με δικαστική απόφαση. Στην περίπτωση αυτή το ΤΕΚ καταρτίζει κατάλογο καταθετών, συμψηφίζει τις τυχόν υποχρεώσεις των καταθετών με τις απαιτήσεις τους έναντι του πιστωτικού ιδρύματος και καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις εντός τριμήνου από την ημέρα κατά την οποία οι καταθέσεις κατέστησαν μη διαθέσιμες.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
10.10.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis