Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Νέο «πακέτο» $150 δισ. στην ΑΙG

Νέο «πακέτο» $150 δισ. στην ΑΙG
Ο ασφαλιστικός όμιλος ανακοίνωσε απώλειες $24,5 δισ. κατά το τρίτο τρίμηνο

Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε χθες σε μια νέα εντυπωσιακή κίνηση στήριξης του γιγαντιαίου ασφαλιστικού ομίλου Αmerican Ιnternational Group (ΑΙG). Ανακοίνωσε νέο πακέτο σωτηρίας της ΑΙG ύψους 150 δισ. δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνεται και η χορήγηση 40 δισ. δολαρίων για την απόκτηση μετοχικού μεριδίου από την πλευρά του Δημοσίου. Το νέο «σωσίβιο» ουσιαστικά διπλασιάζει το ποσό που αποφάσισε να διαθέσει το κράτος στην ΑΙG τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς ο ασφαλιστικός κολοσσός αντιμετωπίζει διαρκώς νέα ανοίγματα και οξύτατα προβλήματα ρευστότητας. Η ΑΙG ανακοίνωσε νέες ζημιές 24,5 δισ. δολαρίων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008.

Η ανανεωμένη παρέμβαση δημοσιοποιήθηκε χθες από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και το υπουργείο Οικονομικών. Το οικονομικό επιτελείο της Ουάσιγκτον αντιλήφθηκε ότι η ενίσχυση του Σεπτεμβρίου για την αποτροπή της χρεοκοπίας της ΑΙG- είχε μόλις ανακοινώσει απώλειες τριμήνου 40 δισ. δολαρίωνδεν αρκεί για να επαναφέρει τη σταθερότητα στον κλυδωνιζόμενο όμιλο. Δίδεται έτσι νέα πίστωση χρόνου και ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα (με χρήματα των αμερικανών φορολογούμενων) στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Εντουαρντ Λίντι για να συνεχίσει την προσπάθεια σωτηρίας.

Oι αξιωματούχοι της Fed διαβεβαίωναν χθες ότι τα 150 δισ. δολάρια των φορολογουμένων θα επιστραφούν στο Δημόσιο. Στο νέο σχέδιο περιλαμβάνεται χρησιμοποίηση 40 δισ.

δολαρίων από το «σχέδιο Πόλσον» των 700 δισ. δολαρίων, τα οποία θα διατεθούν για την αγορά προνομιούχων μετοχών της ΑΙG. Ως αντάλλαγμα το Δημόσιο αποκτά δικαίωμα παρέμβασης στα διοικητικά της εταιρείας με τη δυνατότητα επιβολής διαφόρων περιορισμών. Σε αυτούς περιλαμβάνεται το «πάγωμα» του συνολικού ποσού που θα μοιραστεί ως μπόνους στα 70 κορυφαία διευθυντικά στελέχη. Παράλληλα επιβάλλεται όριο για το ύψος των αποζημιώσεων που θα λαμβάνουν οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι οι οποίοι εγκαταλείπουν την ΑΙG.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το αρχικό δάνειο της Fed θα μειωθεί από τα 85 δισ. δολάρια στα 60 δισ. δολάρια. Παράλληλα η κεντρική τράπεζα χορηγεί ξεχωριστό δάνειο 37,8 δισ. δολαρίων προς την ασφαλιστική εταιρεία. Επιπλέον θα διατεθούν 52,5 δισ. δολάρια για την αγορά των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων που διατηρεί στην κατοχή της η ΑΙG. Στόχος είναι να απαλλαγεί η εταιρεία από τα «τοξικά» χρηματοοικονομικά προϊόντα που «μόλυναν» τους ισολογισμούς της και την οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι κινήσεις αυτές είναι αναγκαίες «για να ενδυναμωθεί η εταιρεία και να ενισχυθεί η δυνατότητά της να ολοκληρώσει με επιτυχία το σχέδιο αναδιοργάνωσης » ανέφερε εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης. Η αφαίρεση των «τοξικών» προϊόντων από τους ισολογισμούς «δίνει στην ΑΙG χώρο για να αναπνεύσει» υποστηρίζει ο αναλυτής της CreditSights Ρόμπερτ Χέινς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες που κατέγραψε η ΑΙG κατά τα τρία τελευταία τρίμηνα ήταν μεγαλύτερες από τα κέρδη του ασφαλιστικού κολοσσού τα 14 προηγούμενα τρίμηνα, αρχής γενομένης από το 2004!

Για πρώτη φορά, κεφάλαια από το πακέτο των 700 δισ. δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο πηγαίνουν σε μια επιχείρηση που δεν είναι τράπεζα. Μια αντίστοιχη κίνηση ανέμεναν τις τελευταίες ημέρες και οι γιγαντιαίες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες General Μotors, Ford και Chrysler. Οι «τρεις μεγάλες» εταιρείες του Ντιτρόιτ αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και πιέζουν την κυβέρνηση για τη χορήγηση ενισχύσεων από το πακέτο των 700 δισ. δολαρίων. Ζητούν δηλαδή περισσότερα χρήματα από τα 25 δισ. δολάρια που θα τους μοιραστούν με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων από το Δημόσιο με σκοπό την αναδιοργάνωση των εργοστασίων τους για την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον αυτοκινήτων. Η ανωτέρω ρύθμιση εγκρίθηκε από το Κογκρέσο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ωστόσο οι τρεις εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα χρήματα δεν επαρκούν για τη στήριξη της παραπαίουσας αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε για τη στήριξη του κλάδου μόλις αναλάβει καθήκοντα (στις 20 Ιανουαρίου του 2009).

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
11.11.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis