Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Και πολιτιστικά αναποφάσιστοι

Και πολιτιστικά αναποφάσιστοι

Tης Μαργαριτας Πουρναρα

Το ανέφερε ο συλλέκτης Δάκης Ιωάννου στη συνέντευξή του προς την Κυριακάτικη «Κ». Οι περισσότερες χώρες έχουν καταλήξει εδώ και καιρό στην εθνική πολιτιστική τους πολιτική. Οι Κινέζοι επένδυσαν στους χιλιάδες νέους καλλιτέχνες τους, ανέβασαν τις τιμές τους και δημιούργησαν τη «Βιομηχανία της Κινεζικής Τέχνης». Οι Ιταλοί έχουν την πολιτιστική πατρότητα του ντιζάιν. Οι Βρετανοί έχουν ατέλεια στα μουσεία τους και ο κόσμος μπαίνει ελεύθερα. Ετσι η Tate Modern έγινε το δημοφιλέστερο Ιδρυμα Σύγχρονης Τέχνης του κόσμου. Οι Αμερικανοί προώθησαν το σύστημα των φοροαπαλλαγών για τους δωρητές των δικών τους μουσείων. Οι Ισπανοί στήριξαν την τουριστική τους ανάπτυξη στο «χαρτί» της μεγάλης εικαστικής τους παράδοσης αλλά και της σύγχρονης δημιουργίας. Οι Ελληνες; Δεν έχουν αποφασίσει ακόμα.

Πώς όμως θα μπορούσαμε να έχουμε εθνική πολιτιστική πολιτική όταν η γραμμή αλλάζει με τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού; Οταν η πολιτεία τοποθετεί τα τελευταία χρόνια σε αυτό το πόστο όχι ανθρώπους που είναι ειδικοί ή έχουν μια προϋπηρεσία στις τέχνες (με εξαίρεση τον Θάνο Μικρούτσικο), αλλά στελέχη που θέλει να τα «ξεκουράσει» από σημαντικά υπουργεία, να τα προφυλάξει από την πολιτική φθορά, ακόμα και να τα παροπλίσει. Μπορεί να μη διαθέτουμε στη σύγχρονη πολιτική σκηνή έναν Αντρέ Μαλρό για να μας σώσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.

Θεωρητικά, η πολιτιστική πολιτική θα έπρεπε να μοιάζει με την εξωτερική. Να υπάρχουν πάγιοι στόχοι που θα συνθέτουν μια ευρύτερη ταυτότητα της χώρας. Θέλουμε πάντα να είμαστε η Ελλάδα των αρχαίων μνημείων; Και αν ναι τότε γιατί τα μισά είναι αφρόντιστα και τα υπόλοιπα μαστίζονται από την κακή λειτουργία και την έλλειψη προσωπικού και τις απεργίες; Θέλουμε να γίνουμε η Ελλάδα με τους ανερχόμενους νέους δημιουργούς; Τότε γιατί το κράτος δεν έχει ολοκληρώσει μετά από τόσα χρόνια το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και αναγκάζεται να στεγάζεται σε διάφορους άλλους χώρους; Σίγουρα δεν γίνονται όλα. Πρέπει όμως να αποφασίσουμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας. Και να προχωρήσουμε σε δράσεις.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

7.11.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis