Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

«Το σχέδιο είναι συνταγματικά αθεράπευτο»

«Το σχέδιο είναι συνταγματικά αθεράπευτο»
Δικαστικός κατά του ειδικού χωροταξικού

Του Γιωργου Λιαλιου

Θέμα αντισυνταγματικότητας του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό και εγκυρότητας της στρατηγικής μελέτης στην οποία έχει βασιστεί θέτει ανώτατη δικαστικός. Οπως εκτιμά, το σχέδιο γίνεται το όχημα για την καταστρατήγηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλά και για την κατάργηση της προστασίας των ευαίσθητων περιοχών. Με τους αντιδρώντες στο ειδικό χωροταξικό συντάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του οποίου, κ. Αλέξης Τσίπρας, το χαρακτήρισε «αντίληψης Βατοπεδίου και Τοπλού» και μίλησε για «κράτος εργολάβων».

Μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, η Σύμβουλος Επικρατείας (στο Δ΄ Τμήμα) κ. Μαρία Καραμανώφ, εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Βιωσιμότητας και Περιβάλλοντος, στράφηκε κατά της φιλοσοφίας αλλά και των ειδικών ρυθμίσεων του προωθούμενου Σχεδίου. «Το ειδικό χωροταξικό παρακάμπτει προκλητικά την ουσία, δηλαδή τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού. Ολη η χώρα θεωρείται «δεκτική» τουριστικής ανάπτυξης. Πρόκειται για μια πλήρη αντιστροφή της λογικής του χωροταξικού σχεδιασμού, που καθιστά το προωθούμενο σχέδιο συνταγματικά αθεράπευτο», σημείωσε.

Η κ. Καραμανώφ διατύπωσε μάλιστα σοβαρές κατηγορίες για τη νομιμότητα των ρυθμίσεων του σχεδίου για τις νέες μορφές τουρισμού, αλλά και για τις ρυθμίσεις σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές. «Οι πρώτες καταστρατηγούν την πολεοδομική νομοθεσία. Στις δεύτερες, με το τέχνασμα δήθεν όρων και περιορισμών προβλέπεται η ανάπτυξη περιοχών που μέχρι σήμερα ήταν ανέγγιχτες. Για παράδειγμα, όταν αναφέρει ότι δεν πρέπει να διασπάται η ενότητα των δασών από μια τουριστική επένδυση, ουσιαστικά εννοεί ότι τα δάση προσφέρονται για τουριστική ανάπτυξη».

Μάλιστα, η κ. Καραμανώφ στράφηκε και κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), στην οποία βασίζεται το σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς την «άχρηστη». «Για παράδειγμα, φέρουσα ικανότητα δεν σημαίνει πόσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν στην Ελλάδα, αλλά πόσους αντέχει η χώρα από πλευράς φυσικών πόρων και προστασίας περιβάλλοντος», σημείωσε. Η ανώτατη δικαστικός απέρριψε συνολικά από νομικής πλευράς το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, τονίζοντας ότι απηχεί μια επικίνδυνη νοοτροπία. «Αντί για εργαλείο που να διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο χωροταξικός σχεδιασμός γίνεται τέχνασμα που καλύπτει καταστάσεις, αρκεί να είναι συρραμμένες σε ένα ενιαίο κείμενο», σημείωσε.

Καυστικοί απέναντι στο σχέδιο ήταν βέβαια και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέκος Αλαβάνος, καθώς και η υπεύθυνη θεμάτων ΠΕΧΩΔΕ κ. Αννα Φιλίνη. «Το σχέδιο είναι παρωχημένο, καθώς βασίζεται στις δύο μεγάλες παθολογίες του ελληνικού τουρισμού: την αντίληψη ότι το real estate είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας, που είδαμε ότι οδήγησε στη φούσκα και στην οικονομική κρίση στις ΗΠΑ. Και την αντίληψη «Βατοπεδίου» και «Τοπλού», ότι δεν υπάρχουν όρια στο real estate», ανέφερε ο κ. Αλαβάνος. «Η απόφαση της κυβέρνησης παραδίδει τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές στα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα. Δεν υπάρχει κράτος της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά κράτος των εργολάβων», ανέφερε.

Ενάντια στο σχέδιο μίλησε και η πολεοδόμος κ. Ράνια Κλουτσινιώτη, εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αλλά και ο κ. Κρίτων Αρσένης εκ μέρους των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο τελευταίος, με βάση το χωροταξικό του τουρισμού θα μπορούσαν να χτιστούν στην Ιο έως 8.500 κατοικίες των 80 τ.μ. και 825.000 τ.μ. ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

11.11.08


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis