Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Κύριοι, μας έχετε κουράσει

Ο κόσμος έχει κουραστεί. Οι πολίτες έχουν βαρεθεί. Εχουν μπαφιάσει, πώς αλλιώς να το περιγράψεις; Αυτό καταλαβαίνουμε, αυτό ακούμε καθημερινά οι δημοσιογράφοι στις παρέες μας. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα σκάνδαλα. Μπούχτισαν με τις αλληλοκατηγορίες για το ποιος έκανε τι και αποστρέφονται όσους πολιτικούς προσποιούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται ακόμη και τα αυτονόητα.

Η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι η τελευταία μίας σειράς προηγούμενων, αλλά τόσο ενδεικτική του τρόπου που τη «διαχειρίζονται» οι κρατούντες. Δεν υπάρχει κανένας Ελληνας που να μην έχει πεισθεί ότι κάποιοι (και) στην υπόθεση αυτή έχουν «φάει» πολλά εκατομμύρια ευρώ. Οπως επίσης δεν υπάρχει κανείς υγιής ψηφοφόρος που να μην απογοητεύεται και εξοργίζεται, παρακολουθώντας τα δύο μεγάλα κόμματα όχι να επιχειρούν να εντοπίσουν τους ενόχους, αλλά για μια ακόμη φορά να «τσακώνονται» για το ποιος κάλυψε περισσότερο τους παρανομούντες.

Οι της Ν.Δ., όπως πάντα, υποστηρίζουν ότι όλα έγιναν επί ΠΑΣΟΚ. Οτι, δηλαδή, οι προκάτοχοί τους ήταν εκείνοι που συνέλαβαν και συναίνεσαν στη σκανδαλώδη ανταλλαγή δημοσίων εκτάσεων με μια λίμνη. Οι κυβερνώντες, ωστόσο, δεν απαντούν σε δύο αυτονόητα ερωτήματα: Αν ήταν άνομες οι πράξεις των προκατόχων τους, γιατί δεν τους κατήγγειλαν εγκαίρως; Κι αν δεν τις αντελήφθησαν, γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία αποπομπή -έστω- ενός συμβούλου τους;

Οι του ΠΑΣΟΚ πάλι ισχυρίζονται, όπως πάντα, ότι όλα τα ξεκίνησαν οι διεφθαρμένοι διάδοχοί τους. Οτι όσοι εμπλέκονται και στο σκάνδαλο Βατοπεδίου ανήκουν στον χώρο της Ν.Δ. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αυτονόητο και για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αίφνης εμφανίζεται ως αποκαθαρμένο κόμμα: Αλήθεια τι έγινε με την εσωτερική έρευνα που διέταξε κ. Γ. Παπανδρέου για το ένα εκατομμύριο μάρκα της Ζίμενς που ο κ. Θ. Τσουκάτος ομολόγησε ότι «εναπόθεσε» στα ταμεία ΠΑΣΟΚ;

Εν ολίγοις, αυτό που αρνούνται να αντιληφθούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αλλά το έχουν πια συνειδητοποιήσει οι πολίτες, είναι ότι τα τελευταία -πολλά- χρόνια, στο περιβάλλον των δύο κομμάτων εξουσίας έχουν παρεισφρήσει άνθρωποι που ουδόλως αντιλαμβάνονται την ενασχόληση με τα κοινά ως άδολη προσφορά. Στα κομματικά και υπουργικά τους γραφεία βρίσκονται με επιλογή τους -ή έστω με την ανοχή τους- πρόσωπα που στην καλύτερη των περιπτώσεων αντιλαμβάνονται την πολιτική ως βόλεμα των ημετέρων -συγγενών και φίλων- και στη χειρότερη αποδεικνύεται ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να διαπρέψουν στον χώρο του υποκόσμου.

Το δυστύχημα είναι ότι η πλειονότητα των πολιτών έχει αντιληφθεί και κάτι ακόμη πιο προβληματικό για τα δύο κόμματα εξουσίας: Οτι στην Ελλάδα εδώ και χρόνια δεν έχει χαθεί μόνον το νόημα της «πολιτικής ευθύνης», αλλά ότι ακόμη και κοινοί εγκληματίες απολαμβάνουν το ακαταδίωκτο, αν έχουν κατορθώσει να «νομιμοποιηθούν» ως κομματικά στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Του Κωνσταντινου Ζουλα / zoulas@kathimerini.gr

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

20.11.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis