Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Οι μετανάστες μαθαίνουν την Ελλάδα μέσα από τα μουσεία

«Ηταν πολύ όμορφα. Δεν είχα ξαναπάει σε μουσείο». Η κ. Μαρία Οχιλέμπο ζει στην Ελλάδα εδώ και δεκατέσσερα χρόνια. Εργάζεται σε εστιατόριο, και παράλληλα, παρακολουθεί μαθήματα σε σχολή μαγειρικής. Είναι πρόεδρος της Ενωσης Νιγηριανών Γυναικών στην Ελλάδα. Με τις δύο κόρες της και μαζί με άλλες γυναίκες της Ενωσης και τα παιδιά τους, επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που επιχειρεί να φέρει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα, πιο κοντά στον ελληνικό πολιτισμό, και κατ’ επέκτασιν, να τους κάνει μέτοχους της κουλτούρας της χώρας που τους φιλοξενεί.

Πρόκειται για τις «Πολιτιστικές Πράξεις Ενταξης», από κοινού πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Praksis, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών. «Ξεκίνησε πέρσι κατά την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων, είχε καλή ανταπόκριση και σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αποφασίσαμε να την επεκτείνουμε», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της Praksis, η οποία πραγματοποιεί προγράμματα ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Παρών στην ξενάγηση των γυναικών από τη Νιγηρία, ο κ. Αντύπας θυμάται ένα περιστατικό που του είχε κάνει εντύπωση: «Η μητέρα ενός κοριτσιού είχε απορίες επάνω στα αντικείμενα της έκθεσης και εκείνο γύρισε και της είπε «Μαμά, μη ρωτάς άλλα. Θα ανοίξουμε το βιβλίο της Ιστορίας όταν πάμε σπίτι, και θα σου δείξω». Τα παιδιά, που έχουν μεγάλη ικανότητα αντίληψης, γίνονται σε αυτήν την περίπτωση έως και... δάσκαλοι των γονιών τους, αφού αυτά είναι που πηγαίνουν σχολείο στην Ελλάδα», τονίζει. «Μπόρεσα να δω από κοντά τις παραδόσεις σας. Δε γνωρίζω τίποτα για τα Μουσεία της πόλης, οπότε βρίσκω πολύ θετικό αυτό το βήμα, και θα ήθελα να το επαναλάβουμε» λέει η κ. Οχιλέμπο, που με τη μεγαλύτερη κόρη της έχουν επισκεφθεί από μόνες τους, την Ακρόπολη.
Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, και με την αφορμή αυτή, μεθαύριο Κυριακή, στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, θα ξεναγηθούν εξυπηρετούμενοι της Praksis από το Αφγανιστάν και το Ιράν, που θα ακούσουν την ξενάγηση στη γλώσσα φαρσί. Τα παιδιά θα λάβουν μέρος σε εργαστήρια χειροτεχνίας, και θα γνωρίσουν τον Stargazer, το «ατενίζον τα αστέρια» κυκλαδικό ειδώλιο που πήρε την ονομασία του λόγω της έντονης προς τα πίσω κλίσης της κεφαλής, και που παραχωρήθηκε με μακροπρόθεσμο δανεισμό στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Σαν δικές τους μάσκες
Είκοσι χρόνια επαγγελματίας ξεναγός και δέκα χρόνια στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η κ. Κέλλυ Μπουρνή πραγματοποίησε την προηγούμενη και θα κάνει και αυτήν την ξενάγηση. «Οι πιο μεγάλες γυναίκες δυσκολεύτηκαν να κατανοήσουν ορισμένα πράγματα, ωστόσο, τους άρεσε πολύ η συλλογή που περιγράφει την καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα, όπως και τα κυκλαδικά ειδώλια, ίσως επειδή τούς θυμίζουν τις δικές τους παραδοσιακές μάσκες», προσθέτει η κ. Μπουρνή. Εκείνο που την εντυπωσίασε περισσότερο, ωστόσο, ήταν «το πόσο εκδηλωτικά ήταν τα παιδιά. Με αγκάλιαζαν και έκαναν παιχνίδια. Μου έδωσε πολλά αυτή η εμπειρία και με μεγάλη χαρά θα ξεναγήσω την ομάδα των Αφγανών και Ιρανών μεθαύριο», καταλήγει.

Η πρώτη φετινή ξενάγηση πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και έπονται άλλες δύο: δύο ημέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 4 Ιουνίου, παιδιά του Συλλόγου Κενυατισσών Γυναικών Ελλάδας θα συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, ενώ στις 21 Ιουνίου, μία ημέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη προσφύγων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Σε όλη τη διάρκεια των παιδικών προγραμμάτων Σαββάτου και Κυριακής, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρει δωρεάν θέσεις σε παιδιά εξυπηρετούμενων της Praksis, ενώ κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, εθελοντές της ΜΚΟ θα μοιράζουν τα ενημερωτικά φυλλάδια με σύνθημα «Ελα να γνωριστούμε καλύτερα».

Της Ιφιγενειας Διαμαντη
Πηγή Καθημερινή
15.5.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis