Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Προσπάθειες να εξαιρεθεί η Σαντορίνη από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους αμπελώνες


«Η εκρίζωση δεν συμφέρει κανέναν»
Προσπάθειες να εξαιρεθεί η Σαντορίνη από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους αμπελώνες

Της Ιωαννας Φωτιαδη

Το πρόγραμμα «εκρίζωσης αμπελώνων» δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν διαπιστώθηκε ότι τα αποθέματα οίνου στη γηραιά Ηπειρο ξεπερνούσαν κατά πολύ τις δυνατότητες κατανάλωσης και εξαγωγών οίνου, με αποτέλεσμα πολλά λίτρα κρασί να μένουν στα «αζήτητα». Με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι παραγωγοί αποζημιώνονται προκειμένου να «βγάλουν» το αμπέλι τους και να εγκαταλείψουν στο εξής την παραγωγή κρασοστάφυλων.

«Το πρόγραμμα, που άρχισε να εφαρμόζεται την προηγούμενη σεζόν, ζητά από τους παραγωγούς που επιθυμούν να ενταχθούν σ’ αυτό, να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους και να δεσμευθούν ότι δε θα καλλιεργήσουν πλέον το χωράφι τους με αμπέλι οινοποιήσιμο» εξηγεί ο κ. Διονύσης Γραμματικός, υφηγητής Αμπέλων και Ξηρών καρπών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Η αποζημίωση για τους καλλιεργητές κυμαίνεται από 552 ευρώ το στρέμμα μέχρι 1.400, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι στην εν λόγω έκταση δε θα γίνει αλλαγή χρήσης γης» εξηγεί. Το δέλεαρ ήταν μάλλον ισχυρό σε περιοχές όπου η αμπελουργική δραστηριότητα δεν ήταν ιδιαίτερα επωφελής.

Ωστόσο, στη ξακουστή για τον παραδοσιακό της αμπελώνα και τα κρασιά της, Σαντορίνη, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) ήδη από πέρυσι έχει κινητοποιηθεί, ώστε να εξαιρεθεί. «Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να γίνει το επάγγελμα του αμπελουργού ελκυστικό στους νέους», αναφέρει ο κ. Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
Τα χαρακτηριστικά του θηραϊκού οίνου είναι ιδιαίτερα. Ομως, καθώς το νησί αποτελεί έναν από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, το δέλεαρ της εγκατάλειψης είναι μεγάλο. Ετσι, καθίσταται απαραίτητη η προστασία των αγροτικών εκτάσεων.
«Η εκρίζωση αμπελώνων στη Σαντορίνη ουσιαστικά δεν συμφέρει κανένα», υπογραμμίζει ο κ. Πάρις Σιγάλας, ένας από τους μεγαλύτερους οινοποιούς στο νησί. «Η ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κρασιού μας έχουν αναγνωριστεί διεθνώς. Η Σαντορίνη θεωρείται πλέον ένα από τα σημαντικότερα αμπελοτόπια της Ευρώπης».
Οπως εξηγεί, «ο αμπελώνας μας είναι ένας από τους αρχαιότερους. Υπολογίζεται ότι υφίσταται προ του 800 π.Χ., από τα προϊστορικά δηλαδή χρόνια».
Ευεργετικές ιδιότητες
«Οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες του νησιού καθιστούν το κρασί ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες, που έχουν πολλαπλώς ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό», προσθέτει στην «Κ» ο κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, καθηγητής Χημείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Οι ποικιλίες που συναντάμε στη Σαντορίνη είναι αυθεντικές ελληνικές, που διατηρήθηκαν διά μέσω των αιώνων χωρίς προσμείξεις λόγω του απομονωμένου χαρακτήρα του νησιού», λέει ο κ. Χαρουτουνιάν. Οπως τονίζει, «ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται τα σταφύλια είναι ο αρχαιοελληνικός, δηλαδή διαμορφώνονται ως μια κουλούρα που εφάπτεται στο έδαφος. Με το τρόπο αυτό το φυτό προστατεύεται από τον αέρα και λιπαίνεται από το έδαφος».

Πάντως σήμερα στη Σαντορίνη μεταβαίνει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Κιλτίδης, με σκοπό να εξετάσει την εξαίρεση του νησιού από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
«Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε την αμπελοοινικό τομέα. Αν μειωθεί η παραγωγή, θα χάσει το κρασί την εμπορική του δύναμη».
27.5.09

1 σχόλιο:

αντωνης είπε...

Επειδη το κρασι το αγαπω πολυ, οπως και το αμπελι (μεγαλωμενος οντας στα Μεσογεια, θυμαμαι πολυ καλα και τον τρυγο και ολη αυτη την ιεροτελεστια μεχρι να βγει το κρασι) ας ευχηθω να παραμεινουν ορισμενα μερη της χωρας ετσι οπως ειναι σημερα.

Και ειδικα για τη Σαντορινη, που εχει για μενα το ωραιοτερο λευκο κρασι που παραγει η χωρα, ας μην φανε τον σαντορινιο αμπελωνα (με τα τοσα ξεχωριστα χαρακτηριστικα, οπως το κλαδεμα των αμπελιων με τροπο ωστε να προστατευονται τα σταφυλια απο τους ανεμους του Αιγαιου) τα rooms to let και η υπολοιπη τουριστικη (υπ)αναπτυξη.

ShareThis