Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Η εφορία καλεί ένα εκατομμύριο φορολογουμένους για λάθη στο έντυπο Ε9


Διαδικτυακά, τηλεφωνικά και στις ΔΟΥ οι διορθώσεις του εντύπου για να υπολογιστεί το ΕΤΑΚ
Του Προκοπη Xατζηνικολαου

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τη θέσπιση του φόρου που θα συνόδευε τα ακίνητα, του γνωστού Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ακόμα δεν μπορούν να εκκαθαρίσουν - υπολογίσουν το σχετικό φόρο του 2008. Περισσότεροι από ένα εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων ταλαιπωρούνται εν μέσω θέρους από τις υπηρεσίες του υπουργείου και καλούνται να υποβάλουν συμπληρωματική ή αρχική δήλωση του εντύπου Ε9 βάσει του οποίου υπολογίζεται ο σχετικός φόρος.
Πλέον καθίσταται σαφές ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν είχε κανέναν σχεδιασμό όταν ανακοίνωσε την επιβολή του ΕΤΑΚ, με αποτέλεσμα 1.000.000 φορολογούμενοι να καλούνται στις εφορίες ή μέσω Ιnternet ή ακόμα και τηλεφώνου να διορθώσουν τα λάθη στα οποία είχαν υποπέσει κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9.
Βέβαια το έντυπο αυτό ουδέποτε είχε σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθεί ως βάση υπολογισμού κάποιου φόρου. Η κατάρρευση όμως των δημοσίων εσόδων οδήγησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε σπασμωδικές κινήσεις ταλαιπωρώντας εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ωστόσο, αρκετοί φορολογούμενοι έχουν συμπληρώσει λανθασμένα στοιχεία στο έντυπο Ε9. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:
- Περιπτώσεις λανθασμένης χρήσης της αύξουσας αρίθμησης των ακινήτων μεταξύ των δηλώσεων των ετών 2005 - 2008, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο αυτόματος εντοπισμός του ακινήτου που τροποποιείται ή διαγράφεται.
- Περιπτώσεις φορολογουμένων που κάθε χρόνο συμπληρώνουν το Ε9 επαναλαμβάνοντας το σύνολο της περιουσίας τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο πολλαπλής φορολόγησής τους.
Στις περιπτώσεις αυτές, προκειμένου να μην εμφανίζεται λανθασμένη εικόνα των ακινήτων των φορολογούμενων, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών απέστειλε ειδοποιητήρια, ζητώντας την εξ αρχής ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε9.
Είναι απορίας άξιον όμως τι έκαναν τόσα χρόνια οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Γιατί κανείς δεν είχε ελέγξει τόσα χρόνια τα σχετικά έντυπα; Και ακόμα περισσότερο, γιατί τα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι, πληρώνοντας μάλιστα και φοροτεχνικούς;
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στους αποδέκτες των συγκεκριμένων ειδοποιητηρίων να μην υποβάλουν εξ αρχής τα ακίνητά τους, αλλά να διορθώσουν τα λάθη των δηλώσεων του Ε9, μέσω του Διαδικτύου.
Ειδικότερα, στην εφαρμογή που προσφέρεται στο Διαδίκτυο, θα παρουσιάζεται η σημερινή εικόνα των περιουσιακών τους δικαιωμάτων και θα υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης και διόρθωσης των λαθών.
Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει 1.000.000 σημειώματα στους φορολογουμένους προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη τους.
Τρεις τρόποι διόρθωσης
Οι πολίτες που τους έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια μπορούν να διορθώνουν τα λάθη και τις παραλείψεις της περιουσιακής τους εικόνας που είχαν την 1-1-2008 (δήλωση Ε9):
1) Είτε μέσω του τηλεφωνικού κέντρου (call center) που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό, στο τηλέφωνο 801.111.2277.
2) Είτε μέσω διαδικτυακής εφαρμογής (Ιnternet), στη διεύθυνση www. e-9. gr.
3) Είτε τέλος εξυπηρετούμενοι μέσω των εφοριών. Οι εφορίες θα εξυπηρετούν τους πολίτες που λαμβάνουν ειδοποιητήρια, θα υλοποιούν τις διορθώσεις και θα εκτυπώνουν τα ανάλογα έντυπα (προσωρινή και τελική δήλωση Ε9 έτους 2008 και απόδειξη υποβολής).
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και πριν από την οριστική υποβολή θα πρέπει να τυπώνεται η προσωρινή δήλωση Ε9 έτους 2008 την οποία ο πολίτης θα πρέπει να ελέγχει με προσοχή και να υπογράφει. Η υπογεγραμμένη δήλωση Ε9, η οποία θεωρείται και δεσμευτικός τίτλος για τον υπόχρεο, θα παραμένει στη ΔΟΥ, ενώ ο πολίτης θα παραλαμβάνει τη δήλωση Ε9.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
30.6.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis