Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Οι συνήθεις «εγκαινιαστές»

Ο κ. Ν. Παπαδιονυσίου, μεταλλειολόγος και μεταλλουργός μηχανικός, από το Π. Φάληρο, γράφει:
Ανθρωποι με μηδενική ή ελάχιστη συμμετοχή στο όνειρο και τη σύλληψη της διαδικασίας πραγματοποίησης των σημαντικών γεγονότων στη χώρα μας, αντίθετα μάλιστα κάποιοι απ΄ αυτούς εχθρικοί, τα καταφέρνουν και πρωτοστατούν άλλοτε στους Ολυμπιακούς μας Αγώνες, άλλοτε στα εγκαίνια της Εγνατίας και τελευταία στην εορτή των εγκαινίων του νέου αρχαιολογικού μας μουσείου, όχι απλώς παραμερίζοντας, αλλά κυριολεκτικά εξαφανίζοντας τους κύριους πρωταγωνιστές χωρίς καμία ντροπή.
Με τη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων η ΕΡΤ, τελευταία μας δείχνει διαφημίζοντας έναν Πρωθυπουργό με πίσω του την Εγνατία, λες και είναι το δημιούργημά του, χωρίς να έχει ο ίδιος οποιαδήποτε συμμετοχή σ΄ ένα έργο του οποίου θέλοντας και μη απλώς συνέχισε την κατασκευή, χωρίς τις πρέπουσες αναφορές στους εμπνευστές και δημιουργούς του μέγιστου μήκους της.
Ακολουθεί η προχθεσινή λαμπρή τελετή του Νέου Μουσείου, που θα μπορούσε να αποτελέσει μνημείο συνένωσης όλων των Ελλήνων. Οι συνήθεις, όμως, κομματικές πρακτικές θριάμβευσαν και πάλι: η υποτιθέμενη, αστεία όμως, διαφήμιση του Πρωθυπουργού μ΄ έναν κάνθαρο στο χέρι(!), η συμμετοχή του λαοφιλούς Προέδρου της Δημοκρατίας που άθελά του εξάγνισε τη συγκεκριμένη κομματική διαφήμιση και, τέλος, η τοποθέτηση της κεφαλής στη θέση της από τον υπουργό Πολιτισμού (πολύ, αλήθεια, εργάστηκε για το μουσείο κι αυτός!). Πολύ σωστός συμβολισμός, μόνο που τον κομματικοποίησαν κι αυτόν. Πόσο ομορφότερα θα ήταν αν οι τρεις αυτές συμβολικές πράξεις γίνονταν από ισάριθμες γυναίκες ηθοποιούς ντυμένες, π.χ., Καρυάτιδες!
Κατά τα λοιπά, η κομματική τηλεόραση έκανε και πάλι τα δικά της: συνεχής επίδειξη του Πρωθυπουργού μετά της συζύγου, κάποιες κυρίες υπουργοί σαν αρσακειάδες δίπλα στον κ. Παντερμαλή παρακολουθώντας τον έτσι που να τις παίρνει η κάμερα, κρύβοντας τους μη κομματικούς, ακόμα και τον Μπαρόζο, εξαφάνιση των καλεσμένων άλλων κομμάτων κτλ.
Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη που οι διάφοροι κομματικοί δεδομένοι όσο και να παλεύουν να χειραγωγήσουν δεν μπορούν, υποβαθμίζοντας τον ρόλο της Μελίνας και του Ντασσέν. Ολοι γνωρίζουν τους αγώνες της όταν οι ίδιοι βρισκόντουσαν σε αγρανάπαυση. Πρέπει κάποιοι κάποτε να καταλάβουν ότι όλοι οι Ελληνες δεν είμαστε δεδομένοι. Και κάτι τελευταίο:
Μπορούν οι αιφνιδιαστικά παρουσιασθέντες γέροντες υποστηρικτές της πατρότητας της ιδέας δημιουργίας του μουσείου να ανήκει στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή να μας υποδείξουν, μια και τα scripta manent, ανάλογες δημοσιεύσεις της πρότασής του της εποχής του;
Διαφορετικά μοιάζουν να καταχρώνται της φυσιογνωμίας του.
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
27.6.09

ShareThis