Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Ενας γητευτής των σκιών / Μάνθος Αθηναίος (Καραγκιοζοπαίκτης)

Tης Σαντρας Βουλγαρη

Ακούραστος εργάτης, έξυπνος και θαρραλέος. Ο καραγκιοζοπαίχτης Μάνθος Αθηναίος, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 84 ετών, ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης.
Γεννημένος τον Ιανουάριο του 1925, υπήρξε σαν τον Ευγένιο Σπαθάρη, ένας από τους εξέχοντες εκείνης της γενιάς που εργάστηκαν σαν αληθινοί Δον Κιχώτες απλά και μόνο για να δουν την τέχνη τους να ανθίζει και να αγαπιέται. Χωρίς να λογαριάζουν τον κόπο, τις αγωνίες, τις δυσκολίες. Ο θάνατος του Μάνθου Αθηναίου λίγο καιρό μετά την απώλεια του Σπαθάρη έρχεται να μας θυμίσει μια ολόκληρη εποχή. Το κανονικό του όνομα ήταν Ματθαίος Λιονέτης και υπήρξε απόγονος Ιταλών Γαριβαλδινών φιλελλήνων. Ασχολήθηκε με τον Καραγκιόζη από μικρή ηλικία μαθαίνοντας τα μυστικά της τέχνης του Θεάτρου Σκιών κοντά σε μεγάλους δασκάλους όπως ο Γιώργος Κουτσούρης, ο Θανάσης Γιαννέλος και ο Κώστας Μάνος. Η πορεία του αντίστοιχη με αυτή του Σπαθάρη. Εξω στον δρόμο, στις γειτονιές, στήνοντας αυτοσχέδιες σκηνές για να παίξει ο Καραγκιόζης και να πει τις ιστορίες του.

Ο Μάνθος Αθηναίος καθιέρωσε παραστάσεις στους κινηματογράφους με επιτυχία, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία του στην τηλεόραση με ολοκληρωμένες παραστάσεις. Επαιξε για πολλά χρόνια στο Αλσος Παγκρατίου, είχε θέατρα στη Θεσσαλονίκη (Παραλία Λευκού Πύργου) και στην Αιδηψό. Γύρισε δίσκους 45 και 33 στροφών. Οπως έκανε ο Σπαθάρης στο Μαρούσι, ο Αθηναίος χρησιμοποίησε τα τελευταία χρόνια το ιδιόκτητο θέατρό του στη Νέα Σμύρνη παρουσιάζοντας το πλήρες δραματολόγιο του Καραγκιόζη με ευρηματικούς αυτοσχεδιασμούς, αξιοποιώντας την εκάστοτε επικαιρότητα, οργανώνοντας ετήσια φεστιβάλ θεάτρου σκιών για πάνω από δέκα χρόνια στο θέατρό του, αλλά και στο Αλσος του δήμου.
Του άρεσε να συλλέγει μουσειακό υλικό, φιγούρες, σκηνικά, ρεκλάμες, τετράδια, δικά του και συναδέλφων του. Ισως να ήξερε ότι κάποτε οι νέες γενιές θα ήθελαν να μάθουν τι ήταν πραγματικά ο Καραγκιόζης. Αφησε για να το ξεφυλλίζουμε και να τον θυμόμαστε το λεύκωμα «Μάνθος Αθηναίος: Φιγούρες και σκηνικά του Θεάτρου Σκιών». Οι μαθητές του πολλοί και άξιοι. Αύριο στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης στις 4 μ.μ. θα βρίσκονται όλοι εκεί...
30.6.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis