Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Υμηττός - Το βουνό των πυρκαϊών, των καταπατήσεων και των αυθαιρέτων

Την κατάσταση επιτείνει το χάος των δικαστικών διενέξεων μεταξύ και των φερομένων ως ιδιοκτητών, οι οποίοι διεκδικούν εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ δημοσίων εκτάσεων, καταπατήσεις, αυθαίρετη δόμηση, σκουπίδια, μπάζα συνθέτουν το τοπίο του Υμηττού, ο οποίος κάθε καλοκαίρι έχει να αντιμετωπίσει και τις φωτιές. Οπως συνέβη και πριν από λίγες ημέρες με την πυρκαϊά πάνω από τη Γλυφάδα, η οποία κατέκαψε περίπου 5.000
στρέμματα. Η μαυρίλα απλώνεται από την περιοχή της Ανάληψης -από το τέρμα της οδού Αθανάτου ως τα όρια της Βούλας, όπου κατακάηκαν όλα, και σε βάθος μάλιστα-ως τις χαράδρες της περιοχής.
«Εύφλεκτο υλικό» για το βουνό, όπως καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, αποτελεί η συνεχιζόμενη για χρόνια απαξίωση του δασικού χαρακτήρα του Υμηττού. Οπως λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» ο αρχιτέκτονας μηχανικός και μέλος της Διαδημοτικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού κ. Τάσος Ταστάνης, η λογική τού «ας καεί» εκπέμπεται με τη μη προστασία του ορεινού όγκου, με την εγκατάλειψή του, με τη μετατροπή του σε χωματερή, με τη διατήρηση του θολού ιδιοκτησιακού τοπίου που οδηγεί σε απαξίωσή του. Επιπλέον, η χαμηλή χρηματοδότηση για τα έργα και όσες δράσεις έχουν σχέση
με την πρόληψη των δασικών πυρκαϊών φθίνει, την ίδια ώρα που η αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δήμων και ΥΠΕΧΩΔΕ προκαλεί παραλυσία. Εν τω μεταξύο Υμηττός βρίσκεται σε μια δίνη από δικαστικές διαμάχες μεταξύ των φερομένων ως ιδιοκτητών εκτάσεων, οι οποίες αφορούν επίσης την εκτός σχεδίου οίκηση εντός της Β Δ Ζώνης Υμηττού και πιέσεις «οικιστών» να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης- γεγονός το οποίο προϋποθέτει περαιτέρω υποβάθμιση του δασικού χαρακτήρα του βουνού- υπό τη... θαλπωρή δημοτικών αρχών και τοπικών παραγόντων.

Γλυφάδα, στο τέρμα της οδού Κωνσταντίνου Αθανάτου. Ο οικιστικός ιστός της πόλης τελειώνει και αρχίζουν η χαμηλή βλάστηση και το κακοτράχαλο έδαφος του βουνού. Στο βάθος, δεκάδες περιφράξεις, συρματοπλέγματα, σιδερένιες καγκελόπορτες με ογκώδεις σύρτες και λουκέτα. Επιγραφές οι οποίες αλλού δηλώνουν ιδιοκτησιακό καθεστώς και αλλού απλώς τη διάθεση του χώρου για την εναπόθεση μπάζων. Και τα μπάζα, τουλάχιστον ως την περασμένη Κυριακή, σε πολλά σημεία σχημάτιζαν σωρούς: παλαιά λάστιχα αυτοκινήτων και φορτηγών, λογιών λογιών απορρίμματα, παλιές ηλεκτρικές συσκευές ατάκτως ερριμμένες. Στο βάθος, δύο-τρία φαινομενικώς εγκαταλειμμένα τροχόσπιτα ορίζουν λίγο πριν από την πευκόφυτη έκταση έναν βοσκότοπο.

Αυτή ήταν η εικόνα στην πλευρά του Υμηττού πάνω από τα τελευταία σπίτια της Γλυφάδας ως την περασμένη Κυριακή, την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά, η οποία κατέκαψε 5.000 στρέμματα γης και ανέδειξε- για πολλοστή φορά- την ανεπάρκεια και τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, την εγκατάλειψη των τελευταίων περιοχών πρασίνου στον Υμηττό, αλλά και τα λογής συμφέροντα που λυμαίνονται την περιοχή.

Οπως αναφέρει ο κ. Νίκος Πηρουνάκης, κάτοικος της Γλυφάδας και μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Υμηττού, «η κατάσταση στα όρια του δήμου έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η φωτιά απλώς επέτεινε το πρόβλημα». Πάνω από τη Γλυφάδα και στα όρια του δήμου με το Ελληνικό, 11.000 στρέμματα διεκδικούνται από διάφορους ιδιώτες και δύο οικοδομικούς συνεταιρισμούς, με τις περισσότερες υποθέσεις να βρίσκονται στα αστικά δικαστήρια. Από αυτά, τουλάχιστον 1.000 είναι εκείνα τα οποία, όπως σημειώνει ο κ. Πηρουνάκης, «οι ίδιοι οι φερόμενοι ιδιοκτήτες χαρακτηρίζουν “άμεσης προτεραιότητας” για ένταξη στο σχέδιο πόλης». Μέσα σε αυτά έχουν ανεγερθεί αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες άλλοτε θυμίζουν παραπήγματα με πλίνθους και τσίγκους και άλλοτε μικρές επαύλεις. «Ακόμη και κάμερες έχουν τοποθετήσει ορισμένοι μπροστά από τις καγκελόπορτες» λέει ο κ. Πηρουνάκης.

Το εύρος της πίεσης που μπορούν να ασκήσουν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων, οι οποίες μέχρι πρότινος καλύπτονταν από πουρνάρια, λίγα πεύκα και θάμνους, αντιλήφθηκαν και όσοι από τους κατοίκους κατήλθαν σε πορεία διαμαρτυρίας την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα. Οπως διηγείται ο κ. Πηρουνάκης, «εμφανίστηκαν κάποια στιγμήστην οδό Αθανάτουμία ντουζίνα άτομα, ορισμένοι συνοδευόμενοι από “φουσκωτούς”, και άρχισαν να διαπληκτίζονται με τους κατοίκους. Ωρυόμενοι έλεγαν:“Τι νομίζετε ότι θα πετύχετε, αφήστε τα αυτά, δικές μας περιουσίες κάηκαν, ποιο βουνό κινδυνεύει; ” και διάφορα άλλαστο ίδιο πνεύμα» .

Αύριο στο δημαρχείο της Γλυφάδας διεξάγεται έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή την πρόσφατη πυρκαϊά, αλλά οι κάτοικοι καταλογίζουν καθυστερήσεις και αναβλητικότητα στο έργο καθαρισμού και περιφρούρησης, το οποίο, όπως λένε, έπρεπε να έχει αναλάβει ο δήμος.

Κτηματολόγιο και διεκδικήσεις στα βουνά
Το αλαλούμ χαρακτηρίζει ακόμη και με το Κτηματολόγιο περιοχές στα όρια του Υμηττού, όπου είναι πλήθος οι διεκδικήσεις δημόσιας δασικής γης και δασικών εκτάσεων. Είναι Πλήρης  στοίχισηεντυπωσιακό ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κατάρτιση του Κτηματολογίου σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες και οι υπηρεσίες δέχονται δηλώσεις ιδιωτών για το Κτηματολόγιο οι οποίοι εμφανίζουν τμήματα της δημόσιας δασικής γης ως οικόπεδά τους στον Υμηττό. Ετσι, όπως σημειώνει ο πολεοδόμος κ. Π. Τότσικας, μέλος της Διαδημοτικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού, «το Δημόσιο,αν παρέμβει,θα παρέμβει εκ των υστέρων, στη δεύτερη φάση της σύνταξης του Κτηματολογίου,παρ΄ όλο που υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις στοιχεία με βάση τα οποία από την πρώτη φάση θα μπορούσε να κατοχυρώσει τον δημόσιο χαρακτήρα». Οπως εξηγεί, αυτό συμβαίνει σε κρίσιμες περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια έχουν ξεσπάσει σημαντικές πυρκαϊές στον Υμηττό, όπως στην Αργυρούπολη, στην Ηλιούπολη, στην Ανω Γλυφάδα και στα Γλυκά Νερά. «Εκεί αλλοιώνονται τα δασικά χαρακτηριστικά με το πέρασμα του χρόνου και, παρ΄ όλο που μια περιοχή μπορεί να είναι χαρακτηρισμένη δασική και αναδασωτέα, χάνει στην πράξη τον δασικό της χαρακτήρα και ουσιαστικά περιορίζεται το τεκμήριο της κυριότητας υπέρ του Δημοσίου» λέει.

Οπως σημείωνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Χατζηγάκης απαντώντας εγγράφως στις 2 Μαΐου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κοροβέση, εν όψει των νέων κτηματογραφήσεων σε 113 ΟΤΑ της χώρας, η Κτηματολόγιο ΑΕ ήδη εκτελεί διαγωνισμό ανάθεσης εργασιών κατάρτισης δασικών χαρτών στις προαναφερθείσες περιοχές. Από τις μελέτες αυτές θα αντληθούν τα στοιχεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να συνταχθεί η δήλωση για τα εμπράγματα δικαιώματα του Δημοσίου, η οποία θα υποβληθεί στις διαδικασίες των κτηματογραφήσεων του Εθνικού Κτηματολογίου. Πάντως οι υπηρεσίες οι οποίες ήδη έχουν στοιχεία μπορούν να υποβάλουν δήλωση δημόσιας ιδιοκτησίας και σε χρόνο προγενέστερο της σύνταξης και παραλαβής των δασικών χαρτών. Ωστόσο αυτό, όπως τονίζει ο κ. Τότσικας, «δεν εφαρμόζεται στην πράξη σε πολλές περιπτώσεις περιοχών,όπως στη Γλυφάδα, όπου, παρά το ότι υπάρχει από το 2000 απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν έχει κατοχυρωθεί ακόμη ο δημόσιος χαρακτήρας της περιοχής στην οποία ξέσπασε η πυρκαϊά πριν από λίγες ημέρες».

Σύμφωνα με το έγγραφο του κ. Χατζηγάκη, για τις ήδη κτηματογραφημένες περιοχές των 340 ΟΤΑ σε όλη τη χώρα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και δήμοι στον Υμηττό, βρίσκονται υπό επεξεργασία οδηγίες για τον τρόπο σύνταξης και το περιεχόμενο των εισηγήσεων από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες (τμήματα δασικών χαρτογραφήσεων των Διευθύνσεων Δασών νομών), οι οποίες θα απευθύνονται στα τοπικά δικαστικά γραφεία που ανήκουν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την άσκηση αγωγής κατά ανακριβούς πρώτης εγγραφής.

Παναγιώτας Μπίτσικα
Ι.Νικολόπουλου

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
21.6.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis