Κυριακή, 21 Ιουνίου 2009

Οι περισσότερες και κυρίως οι μεγαλύτερες πυρκαγιές εκδηλώνονται το χρονικό διάστημα πριν από τις εκλογές

Από το άρωμα κάλπης στην... καμένη γη
Οι περισσότερες και, κυρίως, οι μεγαλύτερες πυρκαγιές εκδηλώνονται το χρονικό διάστημα πριν από τις εκλογές

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Ακρως εύφλεκτες συνθήκες για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας δημιουργούν οι προεκλογικές περίοδοι, αφού οι περισσότερες και κυρίως οι μεγαλύτερες πυρκαγιές εκδηλώνονται το χρονικό διάστημα πριν από τις εκλογές, όταν βέβαια αυτό συμπίπτει με τους καλοκαιρινούς μήνες. Το γεγονός εξηγείται από τους επιστήμονες καθώς, όπως τονίζουν, τότε οι μηχανισμοί προστασίας χαλαρώνουν και οι προσδοκίες καταπατητών αναπτερώνονται. Παράλληλα, η έλλειψη σαφούς καταγραφής της ιδιοκτησίας και των χρήσεων γης (Δασολόγιο και Κτηματολόγιο) και η «θολή» και γεμάτη «παράθυρα» δασική πολιτική δημιουργεί στους πολίτες αίσθηση επικείμενων νομιμοποιήσεων καταπατήσεων και αποχαρακτηρισμών εκτάσεων. Δεδομένου, μάλιστα, ότι το άρωμα εκλογών είναι έντονο, μήπως δεν είναι τυχαίες οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, σύμφωνα με τις οποίες η ισχύουσα δασική νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή και «οδήγησε, σχεδόν, στην καταπάτηση μεγάλων δασικών εκτάσεων και στο να έχουμε αντίστροφα αποτελέσματα»;

Μάλιστα, σε πρόσφατη εκδήλωση της ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων) στη Λάρισα, ο υπουργός εξήγησε ότι προτίθεται άμεσα να δημοσιοποιήσει το νέο δασικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει συνταχθεί προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Υπενθυμίζεται πως ο προηγούμενος δασονόμος (3208) ψηφίστηκε εσπευσμένα παραμονές Χριστουγέννων του 2003, τρεις μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2004.

Προεκλογικά

Σύμφωνα με στατιστική καταγραφή που έχει πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Δασικής Πολιτικής της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων οι δασικές πυρκαγιές αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα, το 1981 πριν από τις εκλογές κάηκαν περίπου 800.000 στρέμματα, το 1985 περισσότερα από ένα εκατομμύριο στρέμματα, όπως και το 1988 - τότε μάλιστα η κυβέρνηση προεκλογικά ψήφισε και τον νόμο περί βοσκοτόπων, ο οποίος διευκόλυνε τους αποχαρακτηρισμούς. Αρθρα του συγκεκριμένου νόμου στη συνέχεια χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικά από το ΣτΕ.

Το 1992-93 κάηκαν περίπου 700.000 στρέμματα, το 1998 πάνω από ένα εκατομμύριο και το 2000 πάνω από 1,4 εκατομμύρια στρέμματα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων, βέβαια, το 2007, οπότε κάηκαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα εκ των οποίων τα 1,4 εκατ. δασικά. «Οι προεκλογικές περίοδοι ειδικά όταν είναι μεγάλες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών. Καθώς δεν υπάρχει δασικό κτηματολόγιο και δεν έχουμε οργανωμένη τακτική στον τομέα της πρόληψης, πολλοί «βρίσκουν την ευκαιρία» γιατί νομίζουν ότι θα καταφέρουν να αποκομίσουν κάποια οφέλη», λέει στην «Κ» ο επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου καθηγητής Αναστάσιος Παπασταύρου. Οπως προσθέτει, το κράτος είναι προσηλωμένο στον προεκλογικό αγώνα, «οπότε ο καθένας κοιτάει να βγάλει ό,τι μπορεί».

Και ίσως και να τα καταφέρνει, γιατί αν και η νομοθεσία ορίζει ότι δάση και δασικές εκτάσεις απαγορεύεται να ενταχθούν σε σχέδια πόλης, τελικά με κάποιον μαγικό τρόπο αποχαρακτηρίζονται και εντάσσονται.

Το νομικό πλαίσιο

«Η ίδια η κυβέρνηση -όποια και να είναι- κάθε φορά προεκλογικά κλείνει το μάτι στους καταπατητές ή διεκδικητές. Στην Ελλάδα, το νομικό πλαίσιο επιτρέπει πολλές ερμηνείες, ενώ όλοι οι δασικοί νόμοι έρχονται συνήθως λίγο πριν από τις εκλογές», τονίζει ο κ. Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων. Ισως λοιπόν να μην είναι καθόλου τυχαίο ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και υπεύθυνος για την προστασία των δασών έσπευσε να χαρακτηρίσει τη δασική νομοθεσία «πολύ αυστηρή», εξαγγέλλοντας νέο νομοσχέδιο, που προκαλεί νέες προσδοκίες. Υπενθυμίζεται πως πάνω από 3.500.000 στρέμματα δημόσιας γης έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπηρεσιών, εκ των οποίων πολλά δασικά. Και βέβαια, όλοι αναμένουν τη νομιμοποίησή τους...

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

21.6.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis