Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Ταλαιπωρία για τα λάθη του ΕΤΑΚ

800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν λάβει επιστολή για να διορθώσουν άμεσα λάθη στο έντυπο Ε9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Περισσότεροι από 800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν λάβει επιστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων όπου τους ζητείται να διορθώσουν άμεσα λάθη που έχουν εντοπιστεί στα έντυπα Ε9, τα οποία είχαν υποβληθεί τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, προκειμένου στη συνέχεια να τους σταθεί το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ. Από τους παραπάνω ιδιοκτήτες, 200.000 θα πρέπει ουσιαστικά να προχωρήσουν σε σαρωτικές διορθώσεις, όπου σε αρκετές περιπτώσεις αυτό θα ισοδυναμεί με υποβολή από μηδενική βάση των εντύπων Ε9. Αλλωστε αυτό τούς ζητήθηκε από τη ΓΓΠΣ με σχετική επιστολή. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Υπηρεσίες με ανακοίνωσή της ζητεί την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την άμεση επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι « η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αν και γνώριζε πολύ καλά ότι η εφαρμογή του ΕΤΑΚ ήταν προβληματική, δεδομένου ότι τα στοιχεία του εντύπου Ε9 δεν ήταν επαρκή για τον προσδιορισμό του φόρου, προχώρησε στη διαδικασία εφαρμογής του, μόνο και μόνο για να εμφανιστεί προς τα έξω ότι μπορεί να έχει επιπλέον έσοδα ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ ως πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών είχε εξαιρέσει τις εφορίες από τη διαδικασία διόρθωσης των λαθών και ζητούσε από τους φορολογουμένους να διορθώσουν τα λάθη τους μόνο μέσω του Ιnternet, τώρα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζα ζητείται από τους εφοριακούς να δέχονται τους ιδιοκτήτες ακινήτων στα γραφεία τους και να τους βοηθούν να διορθώσουν τα λάθη στο Ε9. Αυτό κατά μία άποψη είναι σωστό, αλλά αποφασίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Επίσης, σε μία ακόμη περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι έκανε πίσω και αυτή είναι η συμπλήρωση από το μηδέν του εντύπου Ε9 για 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Ενώ οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι είχαν λάβει επιστολή με την οποία το υπουργείο Οικονομικών τούς ζητούσε να προχωρήσουν σε αναγραφή από την αρχή του εντύπου Ε9, χθες, μετά και τις αντιδράσεις των πολιτών, ανέκρουσε πρύμναν και δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα στους φορολογουμένους που έχουν λάβει παρόμοιες επιστολές να δουν στην οθόνη του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή το έντυπο Ε9 όπως το είχαν υποβάλει τα προηγούμενα χρόνια και να διορθώσουν λάθη τα οποία ναι μεν δεν θα ορίζονται με ακρίβεια από τη ΓΓΠΣ αλλά θα δίνονται οι σχετικές κατευθύνσεις.
Σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και την αυτόματη έκδοση του εκκαθαριστικού ΕΤΑΚ, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων) επεξεργάστηκε πάνω από 23 εκατομμύρια εμπράγματα δικαιώματα ακινήτων και περίπου 7 εκατομμύρια δηλώσεις,των ετών 2005 έως και 2008. Κατά την επεξεργασία των δηλώσεων, διαπιστώθηκαν σημαντικά λάθη και παραλείψεις σε ουσιαστικά στοιχεία των δηλώσεων.Τα λάθη και οι παραλείψεις αυτές,όπου υπάρχουν,καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία αξιόπιστης και πλήρους εικόνας της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων και κατ΄ επέκταση την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΤΑΚ».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα λαθών αποτελούν περιπτώσεις λανθασμένης χρήσης της αύξουσας αρίθμησης των ακινήτων μεταξύ των δηλώσεων των ετών 2005 και 2008, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο αυτόματος εντοπισμός του ακινήτου που τροποποιείται ή διαγράφεται, και περιπτώσεις φορολογουμένων που κάθε χρόνο συμπληρώνουν το Ε9 επαναλαμβάνοντας το σύνολο της περιουσίας τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο πολλαπλής φορολόγησής τους. Στις περιπτώσεις αυτές, προκειμένου να μην εμφανίζεται λανθασμένη εικόνα των ακινήτων των φορολογουμένων, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών απέστειλε ειδοποιητήρια ζητώντας την εξαρχής ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε9.

2 σχόλια:

αντωνης είπε...

Ετυχε στον αδελφο μου να του ερθει τετοια επιστολη. Μπηκα λοιπον εγω μεσα στην ιστοσελιδα που εχουν φτιαξει, και δεν φαινοταν τιποτα στην δηλωση του Ε9. Ρωτωντας λοιπον συναδελφους, μου ειπαν οτι πολλες δηλωσεις δεν εχουν καν περαστει μεσα στα ηλεκτρονικα τους αρχεια. Και μας υποχρεωνουν να τα ξαναγραψουμε.

Η παρατηρηση που εχω να κανω ειναι οτι ζητουν απο τον κοσμο ειτε να μπει στο ιντερνετ ειτε να παει απο την εφορια.
Και αν καποιος δεν εχει ιντερνετ; Ο αδελφος μου πχ, μολις το ειδε τρομαξε. Και νομιζε οτι θα του βγαλουν προστιμα.
(και τα εβαλε και με μενα που του κανω καθε χρονο τις δηλωσεις λεγοντας μου "καποια μλκια εκανες παλι")

Οι ανθρωποι ειναι εκτος απο αχρηστοι και ανικανοι, και επικινδυνοι πλεον.

Την καλησπερα μου.

dyosmaraki είπε...

Αντώνη, και σε μένα ήρθε επιστολή. Ούτε σε μένα φαινόταν τίποτα στο Ε9 παρά το γεγονός πως έχω κάνει τόσο το αρχικό Ε9 όσο και τροποποιητικά από τότε !!!!
Στο σύστημα κανονικά εάν υπήρχε λάθος θα έπρεπε να σου λέει ποιό είναι το λάθος για να το διορθώσεις. Το μόνο λάθος που βρήκα είναι πως μια οδός 28ης Οκτωβρίου δεν είναι καν καταχωρημένη και μου την έβγαλε ως άγνωστος δρόμος!!!!
Η αίσθησή μου είναι πως απλά βαριόντουσαν να τα κάνουν εισαγωγή στο σύστημα και για αυτό μας βάζουν να κάνουμε τη δική τους δουλειά!!!!
Στο ραδιόφωνο έλεγαν πως κάποιος παππούς από επαρχία πήγε σε μια Εφορία και είπε του υπαλλήλου: Τι είναι παιδί μου το internet, καμιά καινούργια Υπηρεσία σας????
Υποχρεώνουν τον κοσμάκη να πληρώνει "ειδικούς" για να τους φτιάχνουν τα χαρτιά!!!
Και όλα αυτά εν μέσω καλοκαιριού που άρχισαν οι άδεις τόσο οι δικές μας όσο και των Υπαλλήλων των Δημοσίων Υπηρεσιών!!!!
Αστα να πάνε Αντώνη....
Καλό μήνα εύχομαι

ShareThis