Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Greenpeace: Αντιοικολογικά τα νέα κλιματιστικά

Τον οικολογικό χαρακτήρα τον σύγχρονων κλιματιστικών αμφισβητεί η Greenpaece τονίζοντας ότι οι νέες συσκευές είναι μεν ενεργειακά αποδοτικές αλλά όχι απαραίτητα και φιλικές προς το περιβάλλον.
Σύμφωνα με το «εγχειρίδιο» της περιβαλλοντικής οργάνωσης με τίτλο «Οδηγός χρήσης και αγοράς για τα κλιματιστικά» που δημοσίευσε χθες με αφορμή τη θερινή περίοδο, καθώς και τη δράση «Αλλάζω κλιματιστικό» που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης. τα κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής κλάσης δεν είναι οικολογικά, εφόσον τα ψυκτικά τους μέσα είναι ισχυρότατα αέρια του θερμοκηπίου.
Ταυτόχρονα, στον οδηγό τονίζεται η ανάγκη για ορθολογική χρήση του κλιματιστικού, σε συνδυασμό πάντα με μεθόδους φυσικού δροσισμού, ενώ παρέχονται και οι απαραίτητες σχετικές πληροφορίες.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η χρήση κλιματιστικού στην Ελλάδα αυξάνεται δραματικά ετησίως, με τον αριθμό τους σήμερα να προσεγγίζει τα 7 εκατομμύρια, από τα οποία μόλις το 1-1,5 εκατομμύρια είναι ενεργειακής κλάσης Α. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν πολλοίς στα θερμότερα καλοκαίρια, την έλλειψη μόνωσης των κτιρίων και την απουσία πρασίνου, που κάνουν το κλιματιστικό να φαίνεται ως η μοναδική λύση για λίγη δροσιά το καλοκαίρι.
Η λύση αυτή όμως συντηρεί ένα φαύλο κύκλο, καθώς η αυξημένη χρήση κλιματιστικών ευθύνεται εν πολλοίς για την κατανάλωση περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή νέων θερμοηλεκτρικών μονάδων που επιτείνουν το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Παράλληλα, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των κλιματιστικών επιβαρύνει το σύστημα της ΔΕΗ, με ορατό τον κίνδυνο μπλακ άουτ, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής. Επιπλέον, η στροφή στα κλιματιστικά αγνοεί τους τρόπους φυσικού δροσισμού, οι οποίοι μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση της ζέστης το καλοκαίρι.
29.6.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis