Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ενα δωράκι 3.000 ενσήμων

Tην ώρα που το ΙΚΑ ετοιμάζεται να πάρει δάνειο από τις τράπεζες για να πληρώσει συντάξεις και επιδόματα του 2009, αυξάνοντας έτσι και το γενικό χρέος της κυβέρνησης, εξαναγκάζεται να χαρίσει το 50% του συντάξιμου χρόνου που χρειάζονται οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή για να βγουν στη σύνταξη και να προχωρήσει η εκκαθάριση της εταιρείας.

Δηλαδή, χωρίς να έχει πόρους, δωρίζει πάνω από 3.000 «ένσημα». Κι όχι μόνο αυτό. Θα πληρώνει συντάξεις σε νέους συνταξιούχους, που να ’ναι καλά οι άνθρωποι, θα απορροφούν χρήματα για πολύ περισσότερα χρόνια από όσα εργάστηκαν και κατέβαλαν εισφορές.

Και πριν καν συνέλθουν από το «καπέλο» της Ολυμπιακής οι υπηρεσίες του ΙΚΑ προετοιμάζονται να προσμετρήσουν και το ανάλογο δωράκι για τους ασφαλισμένους του ΟΣΕ.

Το ελλειμματικό ΙΚΑ, που χρωστάει ακόμη και στο επικουρικό του Ταμείο κάμποσα δισεκατομμύρια, δεν δωρίζει μόνο ένσημα, δηλαδή χρόνο ασφάλισης, αλλά και χρήματα, αφού αυτό το παραπάνω 50% θα προσμετρηθεί και στα ποσά των συντάξεων που θα λάβουν οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής.

Εάν επρόκειτο για κάποιο εύρωστο Ταμείο, εάν η εισφοροδιαφυγή δεν είχε χτυπήσει κόκκινο, εάν το Δημόσιο δεν όφειλε στο ΙΚΑ πάνω από 8 δισ. ευρώ και αν οι υπουργοί δεν σφύριζαν αδιάφορα κάθε φορά που κάποιος τους θύμιζε ότι κάποτε πρέπει και οι μεγαλοοφειλέτες να πληρώσουν το ΙΚΑ του προσωπικού τους, δεν θα είχε κανείς αντίρρηση. Εστω για το καλό της Ολυμπιακής και της εθνικής οικονομίας, θα συμφωνούσαμε να πριμοδοτηθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση στην εταιρεία, ακόμη κι αν είναι τοις πάσι γνωστό ότι πάντα αποτελούσε το μακρύ χέρι του κομματικού κράτους.

Ομως, όχι μόνο το ΙΚΑ δεν είναι εύρωστο και δεν αντέχει να πληρώσει τα χρέη του στα νοσοκομεία και στον κλάδο Υγείας, αλλά ήδη η Ολυμπιακή από παλαιότερες ρυθμίσεις τού χρωστάει άλλα 590 εκατομμύρια ευρώ. Πώς θα καλυφθεί η νέα υπέρογκη δαπάνη; Μήπως και με τις τράπεζες το ίδιο δεν έχει συμβεί;

O νόμος Ρέππα που ρύθμιζε την μεταφορά των ειδικών τραπεζικών ταμείων στο ΙΚΑ –για να διευκολυνθούν οι τραπεζίτες με τα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα– όριζε ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με οικονομική μελέτη εντός 6 μηνών από την ένταξη, θα προσδιόριζε το επιπλέον κόστος που είχε για το ΙΚΑ μια τέτοια διευκόλυνση για τις τράπεζες. Ακόμη περιμένουν τη μελέτη στο ΙΚΑ.

Οσο για τους μεγαλοοφειλέτες, γνωστούς και μη εξαιρετέους, ουδείς υπουργός τολμά να θίξει απαιτώντας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ασφαλιστικό φορέα. Οι διοικητές δεν τολμούν. Διορίζονται από το περιβάλλον του Μαξίμου ή από τους υπουργούς. Είναι εγκλωβισμένοι κι αν πάρουν καμιά πρωτοβουλία... παίρνουν την άγουσα.

Tης Χριστινας Κοψινη

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

28.7.09

3 σχόλια:

αντωνης είπε...

Εμενα που σημερα ειμαι ανεργος θα μου δωσει το ΙΚΑ και η πολιτεια κανα ενσημο παραπανω;;;
Οχι γιατι εμεις οι εργαζομενοι του ιδιωτικου τομεα, κ@τουρ*σαμε στο πηγαδι σε σχεση με τους κηφηνες του δημοσιου τομεα.

Ειναι δυνατον ρε γμτ να βγαινουν στη συνταξη ανθρωποι που δεν εχουν συμπληρωσει τουλαχιστον 35 χρονια εργασιας;

Δεν μου φταινε βεβαια οι υπαλληλοι, και εγω αν ημουν στη θεση τους θα πανηγυριζα.

Αλλά το Συνταγμα μας δε λεει οτι οι πολιτες ειναι ισοι απεναντι στο νομο και το Συνταγμα;
Εξαιρουνται οι δημοσιοι υπαλληλοι και δεν το ξερω;

* Αναγνωριζω οτι το σχολιο μου βγαζει αγανακτηση και πικρα, αλλά δεν παει αλλο.

dyosmaraki είπε...

@Αντώνης

Δεν μπορεί ένας εργαζόμενος να μην βγάζει παράπονο και πίκρα αφού υπάρχει άνιση μεταχείρηση στους εργαζομένους.

Και εγώ έμεινα χωρίς δουλειά όταν η πολυεθνική στην οποία εργαζόμουν αποχώρησε από την Ελλάδα, όμως κανείς δεν βρέθηκε να μου πει πως θα συνταξιοδοτηθώ νωρίτερα.

Μιλάμε για συνταξιούχους 45άρηδες!!! Πάνω στην πλέον παραγωγική ηλικία!!!

Και όπως λέει το άρθρο σε μία περίοδο που κλαίγονται οι Ασφαλιστικοί φορείς πως θα δανειστούν χρήματα για να πληρώσουν τις συντάξεις!!!!

Οπως φαίνεται Αντώνη μου οι Δημόσιοι Υπάλληλοι είναι πιο ίσοι πολίτες από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους....

αντωνης είπε...

Ποσο μαλλον ενας που δεν εχει δουλεια, δυοσμαρακι.
Οπως εγω αυτο τον καιρο...

Οργη νιωθω με κατι τετοια.

ShareThis