Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Εκθεση στην Εθνική Γλυπτοθήκη των κουστουμιών από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών της Αθήνας

Της Μαργαριτας Πουρναρα
ΕΚΘΕΣΗ.
Η ιδέα είναι εξαιρετική: μια έκθεση στην Εθνική Γλυπτοθήκη, (Aλσος Στρατού, Γουδί) με ένα μέρος των κοστουμιών που παρουσιάστηκαν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών της Αθήνας, ως μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης για τους εθελοντές που συνεισέφεραν στην επιτυχία των Αγώνων. Μέχρι τώρα έχουμε μιλήσει για τη μεταολυμπιακή κληρονομιά της πόλης, για τα κτίρια, τις οδικές αρτηρίες, τη συνολική υποδομή, αλλά ξεχνούσαμε ένα άλλο τεράστιο κεφάλαιο.
Το ανθρώπινο δυναμικό που έσπευσε να βοηθήσει όπου υπήρχε ανάγκη: από τα στάδια και τις αθλητικές διοργανώσεις, μέχρι την προετοιμασία και τη φιλοξενία, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι υπάρχει ανταπόκριση, όταν υπάρχει όραμα. Η έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο, είναι ένα νοερό ταξίδι σε εκείνες τις ημέρες του καλοκαιριού του 2004 που θα μας μείνουν αξέχαστες. Διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης του υπουργείου Πολιτισμού, τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και την Εθνική Γλυπτοθήκη, με σκοπό να μας δώσει λίγο κουράγιο σε δύσκολες εποχές.
Περικυκλωμένοι από σκάνδαλα, απαξίωση στην πολιτική σκηνή, πιεσμένοι από την ακρίβεια και την ύφεση, μπορούμε να νιώσουμε ψυχική ανάταση, ενθυμούμενοι την υπερηφάνεια που νιώσαμε στην τελετή έναρξης. Αλλωστε όλα τα αντικείμενα που εκτίθενται, λειτουργούν ως η καλύτερη υπόμνηση.
Πανοπλίες και φορεσιές
Είναι αδύνατον να μην αισθανθεί κανείς συγκίνηση μπροστά στο τεράστιο καραβάκι που έπλεε μέσα στη λίμνη που είχε δημιουργηθεί στο ΟΑΚΑ, να μην κοντοσταθεί μπροστά στις αρχαίες ελληνικές πανοπλίες, ή τις υπέροχες φορεσιές, τα τύμπανα που έκαναν την καρδιά μας να συντονιστεί με το στάδιο. Συνολικά παρουσιάζονται 47 παραδοσιακά κοστούμια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, 6 βυζαντινά, 8 κοστούμια Ταναγραίων, 4 καρυάτιδες, 30 πανοπλίες κ.ά. Πρόκειται για όλα αυτά τα σκηνικά αντικείμενα που είχε σχεδιάσει ο Αγγελος Μέντης και τα φόρεσαν οι εθελοντές στην πολύχρωμη παρέλαση της έναρξης.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε όμως οι περισσότεροι από εμάς είναι ότι όλα τα κοστούμια και τα αντικείμενα υλοποιήθηκαν (δηλαδή κατασκευάστηκαν, ζωγραφίστηκαν κ.λπ.) πάλι από εθελοντές. Σε αυτούς τους 7.000 ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά για την τελετή έναρξης είναι αφιερωμένη η έκθεση και τα ονόματά τους είναι γραμμένα σε ειδικό πίνακα.
Η μόνη μας αντίρρηση για την έκθεση ήταν πως μας φάνηκε μικρή, αν σκεφτεί κανείς το υπερθέαμα της 13ης Αυγούστου. Βέβαια, όπως μας εξήγησε η επιμελήτρια της έκθεσης Λίλη Πεζανού, αποφασίστηκε να συμπεριλάβουν ορισμένα αντιπροσωπευτικά δείγματα από αισθητικής άποψης. Η συντήρησή τους είναι ιδιαίτερα δαπανηρή αφού είναι κατασκευασμένα από πολύ ευπαθή υλικά όπως χαρτοπολτό, γάζα, πλαστικό και είναι ζωγραφισμένα στο χέρι. Δεν έχουν την αδρότητα που συναντάμε στα θεατρικά κοστούμια που προορίζονται να τα βλέπουμε από απόσταση, αλλά είναι προσεγμένα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας.
Αλλο ένα σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι τα βίντεο σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Τσαγγάρη που μας δείχνουν το making of των τελετών.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου και η είσοδος κοστίζει 3 ευρώ. Εξαιρούνται οι εθελοντές των Ολυμπιακών, οι πολύτεκνοι κ.ά.
7.7.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis