Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

«Ρελάνς» Αρχής Προσωπικών Δεδομένων για τα blogs

Αμφισβήτησε χθες ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Χ. Γεραρής τη γνωμοδότηση του πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, με την οποία αίρεται η ανωνυμία των bloggers. Κατά την παρουσίαση της έκθεσης πεπραγμένων της Αρχής για το 2008, ο κ. Γεραρής εξέφρασε την άποψη ότι μόνο με αλλαγή της νομοθεσίας μπορεί να γίνει η άρση του απορρήτου των bloggers για την αποκάλυψη των δραστών του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Επίσης σημείωσε, ότι πρέπει να γίνει ρύθμιση για την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 19 του Συντάγματος που αφορά το απόρρητο των επιστολών κτλ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σανιδάς άναψε το «πράσινο φως» στις Αρχές, όταν έχουν υποψίες ότι έχει διαπραχθεί οποιοδήποτε αδίκημα μέσω Διαδικτύου να ενημερώνονται άμεσα για τα εξωτερικά δεδομένα μιας επικοινωνίας. Δηλαδή τον αριθμό κλήση, τα στοιχεία των συνομιλούντων, την ώρα και θέση της κλήσης κτλ.
O πρόεδρος της Αρχής τόνισε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα από τη γνωμοδότηση, καθώς δεν έλαβε υπόψη της την κοινοτική οδηγία 58/2002 για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Οδηγία η οποία ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με τον Ν. 3471/2006. Με την οδηγία αυτή κατοχυρώνεται το απόρρητο των εξωτερικών στοιχείων της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Παράλληλα, για το ίδιο θέμα της γνωμοδότησης, ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Στ. Λαμπρινίδης απέστειλε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και έθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ως προς τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για την εκτεταμένη λειτουργία των καμερών σε όλους τους δημόσιους χώρους και κτίρια, ο κ. Γεραρής τόνισε ότι, αν και είναι πολύ ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια που έχει η Αρχή για να αποφανθεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα, η σχετική γνωμοδότηση θα εκδοθεί μέσα στον Ιούλιο.
Το κρίσιμο ζήτημα που θα εξεταστεί αφορά το κατά πόσον είναι συμβατές με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι κυβερνητικές ρυθμίσεις.
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
2.7.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis