Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Καθαρίζουν το τοπίο με… πένσες και κόφτες (CleanJunkies)

Οι CleanJunkies «ξηλώνουν» κάθε λογής μικρές σκουριασμένες πινακίδες από τους δρόμους

«Ανεβαίνεις τη Λαυρίου για να μπεις Αγία Παρασκευή, κοντά στην Αττική Οδό. Βρίσκεσαι σε μια διασταύρωση. Κοιτάς αριστερά - δεξιά για να περάσεις. Κοιτάς ευθεία, και βλέπεις κάθε λογής διαφημιστική πινακίδα, άναρχα βαλμένη στο συρματόπλεγμα ενός οικοπέδου που ίσως δεν έχει ιδιοκτήτη, ίσως ανήκει στον δήμο, ίσως... Το αποκρουστικό αυτό θέαμα μπορείς να το αντικρίσεις στους περισσότερους δήμους, σε όλες τις πόλεις, σε όλη τη χώρα.

Επειδή νομιμοποιούμαστε σαν πολίτες. Επειδή δεν αντέχουμε άλλο την αισθητική κακοποίηση. Επειδή κάτι πρέπει να κάνουμε και εμείς, αντί να κατηγορούμε συνέχεια κάποιον. Επειδή όλοι οφείλουμε να κάνουμε το ελάχιστο και το αυτονόητο. Πήραμε πένσα, κόφτη, καλή διάθεση και αποφασίσαμε να “καθαρίσουμε”. Η οδός Γραβιάς στην Αγία Παρασκευή είναι πια “καθαρή”. Πόσοι άραγε να πρόσεξαν την αλλαγή; Αν κάποιοι αισθάνεστε όπως εμείς, πάρτε πένσα, κόφτη, καλή διάθεση και καθαρίστε για μας, για σας, για όλους...».

Το παραπάνω απόσπασμα υποδέχεται τον επισκέπτη της ιστοσελίδας cleanjunkies-cleanjunkies.blogspot.com, την οποία διατηρεί ο κ. Λευτέρης Μάγγος. Τη δημιούργησε τον περασμένο Οκτώβριο. Σε ελεύθερη απόδοση θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι CleanJunkies είναι «μανιακοί» με την καθαριότητα. Με «όπλο» μια απλή πένσα ή έναν κόφτη, καθαρίζουν «τις παράνομες (βρώμικες, σκουριασμένες, άθλιες) διαφημιστικές πινακίδες από τους δρόμους», όπως οι ίδιοι εξηγούν.

Οι CleanJunkies ξηλώνουν τις μικρές διαφημιστικές, σκουριασμένες πινακίδες που τις περισσότερες φορές «στολίζουν» το συρματόπλεγμα σε περιφραγμένα οικόπεδα και αφορούν καθαρισμούς και επισκευές τζακιών, σπιτάκια σκύλων, αλλά και επαγγελματικές πινακίδες, οι οποίες συνθέτουν μια άνευ προηγουμένου οπτική ρύπανση. Ή άλλες που είναι καρφωμένες σε δένδρα και διαφημίζουν υπηρεσίες κοπής και κλαδέματός τους! Ακόμη κι εκείνες που βρίσκονται σε κολόνες της ΔΕΗ, στάσεις του ΟΑΣΑ, κ.ο.κ. Μετά την αποκαθήλωση, οι μεταλλικές, ως επί το πλείστον, πινακίδες παίρνουν τον δρόμο για τους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Οπότε, «τίποτε δεν πηγαίνει χαμένο», όπως τονίζουν οι… «δράστες».

Νυχτερινές εξορμήσεις

Οι εξορμήσεις των CleanJunkies γίνονται συνήθως νύχτα. Εργαζόμενος στον κλάδο των media, ο κ. Μάγγος έχει μια άλλη οπτική για το θέμα: «Κατακλυζόμαστε από πληθώρα μηνυμάτων καθημερινά. Γινόμαστε αποδέκτες μεγάλου όγκου πληροφοριών, ατάκτως ερριμμένου», λέει ο ίδιος στην «Κ», αναφερόμενος στις πινακίδες. «Στο εξωτερικό, αντίθετα, δεν επικρατεί τέτοια κατάσταση».

Στο ενεργητικό των CleanJunkies συγκαταλέγονται «“αποκαθηλώσεις” πινακίδων από πολυκατοικίες, αλλά και από το δημοτικό κολυμβητήριο στην Αγία Παρασκευή», προσθέτει. Εκτός από μπλογκ, οι CleanJunkies διαθέτουν και γκρουπ στο Facebook, που αριθμεί περισσότερα από 500 μέλη. «Σκοπός μας είναι να το μάθει ο κόσμος. Θα μπορούσε ο καθένας να κυκλοφορεί με μια πενσούλα στην τσέπη και να καθαρίζει το τοπίο από τέτοιου είδους πινακίδες, όπως κάνουμε εμείς συχνά, όταν βγαίνουμε βόλτα», προσθέτει.

«Εχω έναν κόφτη στο αυτοκίνητο και κάνω δουλειά. Παρατήρησα, μάλιστα, πως σε μερικά σημεία που τις είχα αφαιρέσει, τις επανατοποθέτησαν, όταν όμως τις αφαίρεσα για δεύτερη φορά, δεν τις ξαναέβαλαν!», λέει δικαιωμένος ο κ. Μάγγος, υπεραμυνόμενος της δυναμικής πρωτοβουλίας του για το περιβάλλον.

Της Ιφιγενειας Διαμαντη

Πηγή Καθημερινή

26.7.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis