Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Πολεοδομικό άβατο στα στρατόπεδα

Σε νόμο του 1987 στηρίζεται το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για να χτίσει οικισμό μέσα στη Β' ζώνη του Υμηττο. Ο «εξοβελισμός» της Πολεοδομίας από αυτήν τη μη επιχειρησιακή αλλά οικιστικού χαρακτήρα κατασκευή στηρίζεται σε κοινή υπουργική απόφαση του 1987 με την οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι δεν απαιτείται πολεοδομική έγκριση.

Εκεί που αρχίζει ο Στρατός τελειώνει ο νόμος, και μάλιστα μετά μουσικής όπως δείχνει η περίπτωση των οικοδομικών δραστηριοτήτων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στο στρατόπεδο Σακέτα στον Υμηττό. Αν σε αυτό προστεθεί και η ασυνεννοησία των αρμοδίων υπουργείων, ακόμη και στην περίπτωση που ορισμένοι από τους επικεφαλής τους διαφωνούν με την κατασκευή σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή, όλα αυτά μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ακόμη οικιστικού συγκροτήματος μέσα στο δάσος.

Με νόμο του 1987, που ορίζει ότι οι εντός στρατοπέδων κατασκευές δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Πολεοδομίας, επιχειρεί το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας να χτίσει οικισμό μέσα στη Β΄ ζώνη του Υμηττού, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία που φοβάται τη σταδιακή «σαλαμοποίηση» του βουνού σε οικόπεδα. Το πρώην στρατόπεδο Σακέτα φιλοξενεί πλέον μόνο κάποιες υπηρεσίες της Αερονομίας και το... Σμήνος Μουσικής, όμως τεχνικά θεωρείται ακόμη στρατιωτική μονάδα, κάτι που συνεπάγεται ότι εξακολουθεί να εμπίπτει στο Απόρρητο, με αποτέλεσμα να προστατεύεται από ένα νομικό «τείχος» το οποίο δεν μπορούν να διαπεράσουν ούτε οι δασικές ούτε οι εισαγγελικές αρχές. Σ το στρατόπεδο, οι μπουλντόζες του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας εργάζονται για την κατασκευή δύο κτιρίων με 18 δωμάτια έκαστον, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Αμυνας κ. Β. Μεϊμαράκη σε ερωτήσεις της βουλευτού του ΠαΣοΚ κυρίας Βάσως Παπανδρέου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κοροβέση, τα δύο συγκροτήματα «προορίζονται για κάλυψη αναγκών στέγασης του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας». Ειδικότερα, ο υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι «το εν λόγω έργο εκτελείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περί εκτελέσεως Δημοσίων Εργων νομοθεσία και επιβλέπεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας», για το οποίο «δεν απαιτείται η έγκριση οικοδομικής άδειας από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία». Επίσης ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «για την κατασκευή των κτιριακών συγκροτημάτων δεν απαιτήθηκε η κοπή κάποιου δέντρου ή καταστροφή κάποιας δασικής έκτασης».

«Η ανάγκη τέλεσης έργων Διοικητικής Μέριμνας Προσωπικού σε υφιστάμενα στρατόπεδα της Πολεμικής Αεροπορίας προέκυψε επιτακτικά μετά την αποδέσμευση εκτάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή του Ελληνικού για τις ανάγκες δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου και την υποχρεωτική μετεγκατάσταση υπηρεσιών και μέσων» συμπλήρωσε ο υπουργός Αμυνας.

Ο «εξοβελισμός» της Πολεοδομίας από αυτήν τη μη επιχειρησιακή, αλλά οικιστικού χαρακτήρα κατασκευή στηρίζεται σε κοινή υπουργική απόφαση του 1987 των τότε υπουργών Εθνικής Αμυνας και ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Χαραλαμπόπουλου και Ευάγγελου Κουλουμπή, με την οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι δεν απαιτείται πολεοδομική έγκριση «για τα έργα ή τις εγκαταστάσεις που εκτελούνται εντός στρατοπέδων είτε αυτά βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή ορίων οικισμών ή και εκτός αυτών, καθώς και σε περιοχές που βρίσκονται εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή ορίων οικισμών».

Η επίμαχη έκταση βρέθηκε στα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων το 1955, όταν το υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε 100 στρέμματα στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και αυτό, με τη σειρά του, παρέδωσε τμήμα της στην Πολεμική Αεροπορία το 1961, για τη στέγαση της Σμηναρχίας «Νίκη», η οποία εντάχθηκε στην πυρηνική δύναμη του ΝΑΤΟ από το 1964 ως το 1989. Στη συνέχεια, όταν οι πύραυλοι «Νike- Ηercules» αντικαταστάθηκαν από τους «Ρatriot» η 350ή Πτέρυγα Κατευθυνομένων Βλημάτων μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΑ, τα δύο κτίρια κατασκευάζονται για την κάλυψη αναγκών διοικητικής μέριμνας προσωπικού και επιχειρησιακών αναγκών σε περιόδους κρίσεων και η δημιουργία τους ακολουθεί το γράμμα του νόμου. Ακόμη, επισημαίνεται ότι το στρατόπεδο Σακέτα ουδέποτε υπήρξε ανενεργό, καθώς αποτελούσε την έδρα της 350ής ΠΚΒ, ενώ τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί την 129 ΠΤΕ, το Σμήνος Αερονομίας και το Σμήνος Μουσικής. Επίσης, αναφέρουν ότι η επιλογή της τοποθεσίας πληροί βασικά επιχειρησιακά, χωροταξικά και οικονομικά κριτήρια του ΓΕΑ, ενώ τονίζουν ότι η δόμηση και στις δύο ζώνες του Υμηττού δεν είναι απαγορευτική. Σημειωτέον ότι, όταν το Δασαρχείο μετέβη στο σημείο για να κάνει αυτοψία, δεν επετράπη η είσοδος στους υπαλλήλους του.

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν 15 δήμοι

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου αναμένεται να καταθέσει σήμερα ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ). Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Βύρωνα κ. Ν. Χαρδαλιάς, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκρίθη αναπόφευκτη, καθώς η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των διοικητικών πράξεων του ΓΕΑ απορρίφθηκε λόγω του στρατιωτικού απορρήτου. «Το ζήτημα αφορά 1,1 εκατομμύριο κατοίκους που ζούνε γύρω από τον Υμηττό» σημειώνει και διερωτάται: «Σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, στη Β΄ Ζώνη του Υμηττού βρήκαν να χτίσουν;». Οι 15 δήμοι-μέλη του ΣΠΑΥ έχουν προαναγγείλει, ότι αν δεν σταματήσουν οι οικοδομικές εργασίες, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις στις επόμενες ημέρες. Την παρέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ ζήτησε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Σ. Κουβέλης.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
5.8.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis