Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

ΜΟΥΣΙΚΗ : Παράδοση και μουσική από παλιές κομπανίες της Κόνιτσας

Aυτές τις εκδόσεις δύσκολα τις ανακαλύπτει κανείς. Πνίγονται στα στερεότυπα της δισκογραφικής αγοράς και των τηλεοπτικών προτύπων, δεν φτάνουν ποτέ στα ράφια των καταστημάτων δίσκων ή αν τα καταφέρουν και φτάσουν ώς εκεί, είναι χαμένες σε σκονισμένες σκοτεινές γωνιές, που δεν τις προσεγγίσει ποτέ ο υποψήφιος αγοραστής.

Δύο δίσκοι

Ετσι κι αλλιώς, μόνο όσοι ενδιαφέρονται για την παράδοση, τις ιδιαιτερότητές της, την πολυμορφία της, όσοι αναζητούν τις καλές παραγωγές του είδους, ανακαλύπτουν τέτοιες δουλειές. Η έκδοση «Κόνιτσα, μουσικές και μουσικοί» δεν είναι καινούργια (τώρα ήρθε όμως στα χέρια μας).

Περιλαμβάνει δύο δίσκους, στους οποίους παρουσιάζονται τα τοπικά μουσικά χαρακτηριστικά της περιοχής της Κόνιτσας, η πολιτιστική της φυσιογνωμία έτσι όπως αποτυπώθηκε και αποκαλύπτει ο ακροατής μέσα από την πρακτική των γλεντιών και της παρέας.

Ορχηστρικά σχήματα, οι παλιές κομπανίες δίνουν εδώ το «παρών», αλλά και η γυναικεία παρουσία που διασώζει συνήθως παραδόσεις.

Χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων, όπως και σε άλλες περιοχές, παρουσιάζεται το τοπικό ρεπερτόριο που άντεξε στο χρόνο με κάποιες ίσως διαφοροποιήσεις από χωριό σε χωριό αλλά αναγνωρίσιμες πάντα στον επισκέπτη ή στον λάτρη της περιοχής.

Αυτή η ταξινόμηση του τοπικού μουσικού ρεπερτορίου σε χορευτικούς σκοπούς και τραγούδια με και χωρίς οργανική συνοδεία, καθόρισε και τη λογική της δομής των δύο cd της έκδοσης, μας πληροφορεί ο Νίκος Διονυσόπουλος, ερευνητής και μάστορας τέτοιων φροντισμένων εργασιών, που απαιτούν μεράκι για να γίνουν.

«Παράλληλα, έγινε προσπάθεια, στο μέτρο του δυνατού και του διαθέσιμου χώρου, να παρουσιαστεί ένα μικρό αντιπροσωπευτικό δείγμα των κομπανιών της περιοχής αφ’ ενός του ρεπερτορίου και των χωριών αφ’ ετέρου».

Ακούγονται λοιπόν σκοποί και τραγούδια με τις κομπανίες των Νίκου Αλεξίου, Μιχάλη Πανουσάκου, Κώστα Χαλκιά και του Νίκου Φιλιππίδη και τραγουδιστές από τα χωριά: Αγία Παρασκευή, Αετομηλίτσα, Ασημοχώρι, Βούρμπιανη, Δίστρατο, Δροσοπηγή, Καστάνιανη, Κεφαλοχώρι, Λαγκάδα, Πληκάτι, Πυρσόγιαννη.

Κατατοπιστικά κείμενα

Εχουν όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα κατατοπιστικά κείμενα, όπως «Πολιτισμική γεωγραφία» του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκου και της καθηγήτριας Μουσικής Γεωργίας Τέντα.

Της Γιωτας Συκκα

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

14.8.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis