Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Σιέστα στο γραφείο χωρίς τον φόβο της απόλυσης

Φωτο Gecko and Fly

Γνωρίζαμε, έως τώρα, ότι το να αποκοιμηθεί ένας εργαζόμενος κατά την εκτέλεση της εργασίας του δικαίωνε ακόμη και την απόλυσή του. Τα πράγματα όμως φαίνεται ότι έχουν αλλάξει. Η μεσογειακή σιέστα όχι μόνο αποποινικοποιήθηκε διεθνώς, αλλά ενθαρρύνεται και προτείνεται στις εταιρείες ως αποτελεσματική πρακτική για την αύξηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων της. Και όχι, βέβαια χωρίς ένα τεκμηριωμένο σκεπτικό σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Cornell, που μελέτησε τα οφέλη από τη σιέστα και κατέληξε στον όρο «σύντομος ύπνος ενδυνάμωσης».

Ερευνα του Ινστιτούτου Salk Βιολογικών Μελετών στο San Diego μας πληροφορεί ότι η μεσημεριανή διακοπή της εργάσιμης ημέρας αν και δεν έχει την ίδια αξία με έναν επαρκή νυκτερινό ύπνο, ωστόσο, έχει άμεση επίπτωση στην αύξηση της παραγωγικότητας του εργαζομένου. Προτείνεται, μάλιστα, ότι η αναγνώριση της αξίας της πρακτικής αυτής ως μέτρο αύξησης της παραγωγικότητας, πρέπει να ξεκινά από τον ανώτατο διευθυντή της επιχείρησης. Οσο για «το κακό όνομα» που έχει η συνήθεια αυτή στον εργασιακό χώρο, αποδίδεται σε άγνοια όπως συνέβαινε πριν λίγα χρόνια και με την εργασία κατ’ οίκον.

Κάποτε, επικρατούσε η αντίληψη ότι όσοι εργάζονται στο σπίτι είναι τεμπέληδες. Τώρα, η τηλεεργασία έχει αναγνωρισθεί ως άκρως αποδοτική και οι τηλεεργαζόμενοι είναι αυτοί που παράγουν περισσότερο. Προβλέπεται μάλιστα ότι το ίδιο θα συμβαίνει και με τους εργαζόμενους εκείνους που παίρνουν έναν σύντομο μεσημεριανό υπνάκο στη δουλειά τους. Για τα στελέχη μέσης ηλικίας συνιστάται εικοσάλεπτη σιέστα και όχι περισσότερο, ώστε ξυπνώντας, να αποφεύγουν τη φάση της «αδράνειας μετά τον ύπνο» όταν είναι μεγαλύτερη η διάρκειά του. Συνιστάται επίσης η κατάλληλη διαμόρφωση του γραφείου και -στην ανάγκη- ένα πτυσσόμενο στρώμα και ένα μαξιλάρι, είτε απόσυρση στο παρκαρισμένο αυτοκίνητο.

Oχι διεγερτικές ουσίες

Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση διεγερτικών ουσιών -καφέ και αλκοόλ- και να αποσυνδέεται το τηλέφωνο. Σύμφωνα με την έρευνα το εντυπωσιακό είναι ότι - η πρακτική τη σιέστας έχει τόσο ένθερμους υποστηρικτές, ώστε να ισχυρίζονται ότι «ανοίγει τον δρόμο προς την κορυφή της διοικητικής ιεραρχίας».

Συμπέρασμα:

-Aν πεις λοιπόν σε κάποιον ότι «κοιμάται όρθιος» μπορεί να εξακολουθεί να μην είναι ό,τι το καλύτερο για τα επίπεδα της ευφυΐας, της εγρήγορσης και της πνευματικής συμμετοχής του στο όποιο περιβάλλον του.

-Αν όμως πεις ότι κάποιος «συνηθίζει να ρίχνει έναν υπνάκο στο γραφείο του» φαίνεται ότι μιλάς για έναν σύγχρονο, ενημερωμένο, ευσυνείδητο εργαζόμενο που γνωρίζει καλά τα μυστικά της βέλτιστης απόδοσής του και επιθυμεί και ο ίδιος να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας της επιχείρησής του.

Καλόν ύπνο λοιπόν!

Της Χριστινας Δαμουλιανου

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

15.8.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis