Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Ολοι ανεύθυνοι για τα αυθαίρετα στις Κυκλάδες!

Τι κι αν τα αυθαίρετα κτίσματα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις Κυκλάδες, τι κι αν στην κοσμοπολίτικη Μύκονο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) καταγράφει σειρά παρατυπιών σε έναν ατελείωτο οικοδομικό οργασμό;

Τι κι αν τα δημοσιεύματα στον Τύπο, όπως το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Κ» στις 12/7/2009, αναφέρονται με στοιχεία σε εκτεταμένες οικιστικές αυθαιρεσίες;

Το αποτέλεσμα όλων των νομικών κενών, ευρεσιτεχνιών και παρακάμψεων της νομοθεσίας είναι η ανεπανόρθωτη καταστροφή του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος τόσο της Μυκόνου όσο και άλλων περιοχών σε πολλά νησιά του Αιγαίου.

Ωστόσο, το πρόβλημα μοιάζει άλυτο...

Η εισαγγελική παρέμβαση με τη μορφή της προκαταρκτικής έρευνας για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες στη Μύκονο φαίνεται ότι σε πρώτη φάση απαλλάσσει από ευθύνες τόσο την Πολεοδομία Σύρου (απ’ όπου εκδίδονται οι άδειες οικοδομής) όσο και τη Νομαρχία Κυκλάδων. Η μεγάλη προκαταρκτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έγιναν οι πραγματογνωμοσύνες στη Μύκονο, αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες αυθαιρεσιών:

  • δόμηση σε ρέματα,
  • αυθαιρεσίες εντός προστατευόμενων οικισμών,
  • δόμηση στις κορυφογραμμές,
  • μη κατεδάφιση αυθαιρέτων κ.ά.

«Ολες οι ενέργειες καταγράφηκαν στο εισαγγελικό πόρισμα 88 σελίδων, που είναι μνημείο δικαστικής εργασίας. Πήγε ο εισαγγελέας σε όλα τα αυθαίρετα της Μυκόνου, κατέγραψε όλες τις περιπτώσεις μία προς μία και από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι ούτε η Πολεοδομία έχει ευθύνη, ούτε εγώ έχω ευθύνη», αναφέρει ο νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας, σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας της Σύρου. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας έγινε πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ, η οποία αφορούσε τις περιοχές Χουλάκια, Ελιά και Φωκός της Μυκόνου, όπου στις δύο πρώτες διαπιστώθηκε εκτεταμένο μπάζωμα των ρεμάτων για την ανέγερση κατοικιών και βοηθητικών εγκαταστάσεων ξενοδοχείου, τα οποία όμως είχαν λάβει νόμιμες οικοδομικές άδειες. Μάλιστα, πολλοί από τους δρόμους των περιοχών αυτών είχαν ανοιχτεί είτε παρανόμως είτε με έναν συνδυασμό «παραθύρων» της νομοθεσίας, ώστε να επιτραπεί η δόμηση.

«Κόλλησε» το συνεργείο κατεδάφισης

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του νομαρχιακού συμβουλίου Κυκλάδων, συζητήθηκε το θέμα της σύστασης συνεργείου κατεδάφισης αυθαιρέτων, θέμα που είχε παραπεμφθεί στις καλένδες, καθώς από τον Οκτώβριο του 2007 το συμβούλιο είχε αποφασίσει τη συγκρότηση μιας τέτοιας μονάδας, κάτι που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ο νομάρχης Κυκλάδων εξήγησε ότι η μονάδα δεν συγκροτήθηκε διότι η προκήρυξη δύο θέσεων χειριστών μηχανημάτων υπήρξε άκαρπη και έτσι δεν προχώρησε η νομαρχία στην αγορά του εξοπλισμού. Από την πλευρά του, το ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με τον κ. Μπάιλα, απαντά ότι εάν δεν μπορεί η νομαρχία να συγκροτήσει συνεργείο κατεδάφισης, τότε πρέπει να συγκροτηθεί συνεργείο κατεδάφισης σε επίπεδο περιφέρειας με απόφαση του γενικού γραμματέα, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Ο νομάρχης Κυκλάδων τονίζει ότι από τη στιγμή που ανέλαβε, συγκέντρωσε όλους τους φακέλους των αυθαίρετων κατασκευών από τα πολεοδομικά γραφεία των Κυκλάδων, δημοσίευσε προκηρύξεις για την ανάθεση κατεδαφίσεων σε εργολάβους, οι οποίες απέβησαν άκαρπες, παρέπεμψε τις υποθέσεις στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, αρνήθηκε να πιάσει αυτήν την «καυτή πατάτα». Παράλληλα, εισέπραξε άρνηση τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση των Κυκλάδων, όσο και από την ΤΕΔΚ για τη δημιουργία μονάδων κατεδάφισης, ενώ δεν έχει λάβει απάντηση στις εκκλήσεις του για στελέχωση της πολεοδομίας.

Της Ελενας Καρανατση

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

5.8.09

*H φωτο είναι από το Travel Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis