Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Ξαναζεί το ελαιοτριβείο του Ελύτη στη Λέσβο


Ζωντανεύει ξανά το ιστορικό λιοτρίβι του παππού του Οδυσσέα Ελύτη στη Λέσβο
Πνοή ζωής αποκτά ένα ιστορικό λιοτρίβι της Λέσβου, 122 χρόνια μετά τη «γέννησή» του.

Το λιοτρίβι του Νικολάου Βρανά στο Παπάδο Λέσβου- που ανήκε στον παππού του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη- είναι έτοιμο να πάρει μέρος και πάλι στη ζωή του νησιού, αυτήν τη φορά όχι ως μονάδα παραγωγής, αλλά ως ένα βιομηχανικό μνημείο και χώρος πολιτισμού.

Από τα πλέον χαρακτηριστικά μνημεία της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της Λέσβου, το ελαιοτριβείο Βρανά αποτελείται από εννέα κτίρια και μια εντυπωσιακή εσωτερική αυλή. Ανήκε στην οικογένεια της μητέρας του νομπελίστα ποιητή, μια διακεκριμένη αστική οικογένεια της Γέρας. Κλειστό και παραδομένο στη φθορά του χρόνου από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 αγοράστηκε το 1999 από πέντε μέλη της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Αρχιπέλαγος, τα οποία το δώρισαν στην εταιρεία (μέλη της ανάμεσα σε άλλους είναι οι Άγγελος Δεληβορριάς, Νίκος Σηφουνάκης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Νίκος Κούνδουρος).

«Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικές δεκαετίες ότι τα εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα ελαιοτριβεία και σαπωνοποιεία της Λέσβου θα γίνονταν κάποτε καταπληκτικές εστίες πολιτισμού. Αυτό το θαύμα το πέτυχε κυρίως ο Σηφουνάκης», επισημαίνει ο ποιητής και δημοσιογράφος Λευτέρης Παπαδόπουλος, που εκτός των άλλων είναι και αντιπρόεδρος της εταιρείας Αρχιπέλαγος.

Τρία χρόνια αποδείχθηκαν αρκετά για να ζωντανέψει και πάλι το λιοτρίβι του 19ου αιώνα. Στην καινούργια αρχή του λιοτριβιού όμως δεν υπάρχουν μόνο τα πετρόχτιστα κτίρια, αλλά η πετρελαιομηχανή, αλεστικός μύλος, αντλία, πιεστήριο, γεγονός που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να κατανοήσουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του λαδιού, ενώ επόμενος στόχος είναι η δημιουργία ενός τυποποιητηρίου βιολογικού λαδιού με σκοπό την ανάδειξη της ποιότητας του τοπικού προϊόντος, αλλά και την κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων του μουσείου.

Η εικαστική πινελιά δεν θα λείψει από τους χώρους του ελαιοτριβείου, καθώς πλάι στο αρχείο των 112 βιβλίων από την εποχή λειτουργίας του (λογιστικά, κοστολόγια, κατάστιχα ημερομισθίων κ.ά.)- ένα από τα σπανιότερα και πληρέστερα αρχεία ελαιοπαραγωγικής μονάδας που έχουν διασωθεί- θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής της Ηούς Αγγελή ειδικά φιλοτεχνημένα για τον χώρο, ενώ δίπλα στο ατμοκίνητο καζάνι θα φιλοξενηθούν έργα διακεκριμένων Ελλήνων δημιουργών εμπνευσμένα από την αρχιτεκτονική του συγκροτήματος και την ελιά.

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ on Line
4.8.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis