Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Μπούργκα, ένα κομμάτι ύφασμα;

Ο υπερβάλλων ζήλος στη Δύση για τα μουσουλμανικά σύμβολα ενισχύει την ισλαμοφοβία

Της Ξενιας Kουναλακη / xkounalaki@kathimerini.gr

Πεντακόσια ευρώ πρόστιμο αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που κολυμπούν με «μπουργκίνι» σε πισίνες ή παραλίες μιας πόλης στο Πιεντμόντε στη βόρεια Ιταλία. Ο δήμαρχός της, στέλεχος της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορά, εξέδωσε τη σχετική ντιρεκτίβα εξηγώντας ότι η θέα μιας «μασκοφορεμένης» γυναίκας θα μπορούσε να τρομοκρατήσει μικρά παιδιά. «Για να μη μιλήσουμε για θέματα υγιεινής», έσπευσε να προσθέσει ο Τζιανλούκα Μπουονάνο και συνέχισε: «Δεν χρειάζεται να είμαστε διαρκώς τόσο ανεκτικοί».

Στα μέσα Αυγούστου απαγορεύτηκε σε Γαλλίδα μουσουλμάνα να κολυμπήσει σε πισίνα του Παρισιού φορώντας μπούργκα. Το βασικό επιχείρημα ήταν και πάλι πως η ενδυμασία είναι ανθυγιεινή. Λίγες μέρες αργότερα η Φαντελά Αμάρα, υπουργός Αστικής Ανάπτυξης στη Γαλλία, η οποία σημειωτέον είναι μουσουλμάνα, ανέφερε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό κομμάτι ύφασμα αλλά πως η μπούργκα συνιστά προσπάθεια πολιτικής χειραγώγησης. «Γάγγραινα και καρκίνο» του Ισλάμ αποκάλεσε το γυναικείο κομμάτι ένδυσης. Σε συνέντευξή της δήλωσε μάλιστα ότι θα ήθελε να δει την μπούργκα να εξοστρακίζεται από τη χώρα της. Είχε πάρει προφανώς γραμμή από τον πρόεδρό της, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει διακηρύξει ότι η μπούργκα είναι ανεπιθύμητη στη Γαλλία.

Υπάρχει μία λογική σε αυτήν τη θέση: Οποιος θέλει να ζήσει στη χώρα πρέπει να υιοθετήσει τις αρχές του γαλλικού κράτους και συνεπώς τον χωρισμό Κράτους - Εκκλησίας. Δεν μπορεί συνεπώς να εμφανίζεται στο σχολείο ή σε δημόσιες υπηρεσίες με θρησκευτικά σύμβολα, σταυρό, γιαμούλκα, μπούργκα κ. λπ. Παρατηρείται όμως ένας υπερβάλλων ζήλος απέναντι στα μουσουλμανικά σύμβολα, που ενισχύει την υποψία της ισλαμοφοβίας στον δυτικό κόσμο. Σπάνια διαβάζουμε ότι αποβλήθηκε από γαλλική τάξη μαθητής επειδή φορούσε χριστιανικό σταυρό. Ούτε κόπτονται Ιταλοί δήμαρχοι για την υγιεινή σε περιπτώσεις κολυμβητών που φορούν ολόσωμα μαγιό - την τελευταία λέξη της αθλητικής μόδας. Γελοίο θα ηχούσε αν μαθαίναμε κάποια στιγμή ότι απαγορεύτηκε σε Ελληνίδα γριούλα με τσεμπέρι η είσοδος σε δημόσια υπηρεσία.

Η εφημερίδα «Γκάρντιαν» εγκαινίασε στην ιστοσελίδα της φόρουμ με θέμα συζήτησης το ερώτημα: «Mπορεί ο δυτικός φεμινισμός να σώσει τις μουσουλμάνες γυναίκες;». Μάλλον όχι. Η όψιμη, ενίοτε πατερναλιστική φεμινιστική ευαισθησία που εξαντλείται σε ενδυματολογικούς κώδικες είναι αναποτελεσματική. Η θέση της γυναίκας στο Σουδάν, για παράδειγμα, δεν πρόκειται να βελτιωθεί μόνο αν καταργηθεί η μπούργκα και επικρατήσουν τα παντελόνια, χωρίς να διασφαλιστούν περαιτέρω πολιτικές ελευθερίες. Ούτε η Ολλανδία μπορεί να κοιμάται με ήσυχη τη συνείδησή της επειδή οι μουσουλμάνες στη χώρα δεν φοράνε πλέον μαντίλα. Η σημειολογία της μπούργκας, η «αποσεξουαλικοποίηση» του... ρυπαρού γυναικείου φύλου είναι όντως επονείδιστη, αλλά υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα με τα οποία πρέπει να καταπιαστούν οι δυτικές κοινωνίες όσον αφορά τη θέση των μουσουλμάνων γυναικών, όπως π. χ. τα εγκλήματα τιμής. Η μπούργκα παραμένει ένα κομμάτι ύφασμα.

Της Ξενιας Kουναλακη / xkounalaki@kathimerini.gr

Πηγή Καθημερινή

29.8.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis