Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Υστατη ενέργεια για σωτηρία του Υμηττού από οικοδομική δραστηριότητα

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου καταθέτει τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπτυξη του Υμηττού (ΣΠΑΥ) και δήμαρχος Βύρωνα κ. Ν. Χαρδαλιάς μετά την απόφαση –και υλοποίηση– του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να κατασκευάσει 36 κατοικίες αξιωματικών στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Σακέτα στην Β΄ ζώνη προστασίας του Υμηττού. Επειτα από δύο εισαγγελικές παραγγελίες που έμειναν αναπάντητες, ο δήμαρχος προβαίνει σε αυτή την ενέργεια μήπως, έστω και την ύστατη στιγμή, ματαιωθούν τα σχέδια για τσιμεντοποίηση του βουνού. Οι μεζονέτες (που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από αξιωματικούς του στρατού) εκτείνονται σε 2.000 τ.μ. και για την κατασκευή τους δεν εξεδόθη οικοδομική άδεια από το δασαρχείο, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις με πρόσχημα το απόρρητο μπορούν να εκδίδουν μόνες τους τις σχετικές άδειες. Ως «άλλοθι», πάντως, για τις επεμβάσεις στον προστατευόμενο χώρο του Υμηττού προβλήθηκε από το υπουργείο Αμύνης η ανακαίνιση του παλαιού κτίσματος (1.000 τ.μ.) του στρατού. Ομως εκτός από την ανακαίνιση, τον Ιούνιο ξεκίνησαν και οι εργασίες για την οικοδόμηση 1.000 επί πλέον τ.μ. για την κατασκευή των 36 κατοικιών.

Οπως δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ, κ. Χαρδαλιάς, «όλες οι προσπάθειες με τις νομικές υπηρεσίες του Συνδέσμου για λήψη ασφαλιστικών μέτρων έπεσαν στο κενό». Στην ανακοίνωση που εξέδωσε Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου επαναφέρει το αίτημα για μετατροπή του Υμηττού σε Εθνικό Δρυμό, καθώς και την άμεση απομάκρυνση όλων των οχλουσών χρήσεων από το βουνό. Για τη συγκεκριμένη οικοδομική δραστηριότητα αναφέρει ότι «αποτελεί όχι μόνο πρόκληση και προσβολή για τους εκατοντάδες εθελοντές πυροσβέστες που αγωνίζονται καθημερινά για το δάσος αλλά αποκαλύπτει και την παθογένεια του ελληνικού κράτους».

Χθες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε την έκδοση απόφασης με την οποία αναστέλλεται εκ νέου η έκδοση οικοδομικών αδειών εντός της Ζώνης Β του Υμηττού επί εννέα μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος του 1978 που καθορίζει τους όρους δόμησης στο βουνό.

Της Εφης Xατζηιωαννιδου

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

4.8.09

φωτό από τα ΝΕΑ on Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis