Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Η εισβολή της... καμήλας στην Κύπρο


Τα επιχειρηματικά μυαλά της Μεγαλονήσου προχώρησαν σε εισαγωγές για τη σωστή παρασκευή του παστουρμά

Ποιος αλήθεια μπορούσε να φανταστεί ότι οι καμήλες θα δημιουργούσαν μείζον κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στην Κύπρο, τη στιγμή που οι μοναδικές καμήλες που εμφανίστηκαν ποτέ στη Μεγαλόνησο ήταν αυτές που συμμετείχαν σε σόου σε περιοδεύοντα ιταλικά τσίρκα.

Και όμως οι καμήλες άρχισαν να δημιουργούν πρόβλημα στην κυπριακή οικονομία και βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα λουκάνικα, τη λούντζα (κυρίως) αλλά και το χοιρομέρι.

Ολα άρχισαν όταν ορισμένοι κύπριοι εισαγωγείς σκέφτηκαν να εισαγάγουν καμήλες από την Αυστραλία για να τις κάνουν παστουρμά, αφού είναι γνωστό ότι ο καλός παστουρμάς γίνεται από... καμήλα. Οι Αυστραλοί άναψαν το «πράσινο φως», αφού θέλουν να ξεφορτωθούν τις καμήλες που ζουν εκεί, τη στιγμή που οικολογικές μελέτες απέδειξαν ότι οι άγριες καμήλες της Αυστραλίας ξεπέρασαν το 1 εκατ. και απειλούν σοβαρά το οικοσύστημα. Ο αυστραλός καθηγητής Μάρι Μαγκρέγκορ πρότεινε μάλιστα να σφαγιασθούν εκατοντάδες χιλιάδες καμήλες και το κρέας τους να διατεθεί για κατανάλωση ανθρώπων και ζώων: «Τρώτε καμήλες για το καλό της Αυστραλίας» ήταν το σύνθημά του.

Οι Κύπριοι, στην πλειονότητά τους επιχειρηματικά μυαλά, πήραν το μήνυμα του αυστραλού καθηγητή και επιχείρησαν να εισαγάγουν καμήλες και εν συνεχεία να παρασκευάσουν απ΄ αυτές παστουρμά και να τον διαθέσουν στις γειτονικές χώρες (αλλά και στην Τουρκία μέσω Τουρκοκυπρίων), αφού σε πολλές περιπτώσεις η παρασκευή του παστουρμά δεν γίνεται τα τελευταία χρόνια από κρέας καμήλας αλλά από βοδινό. Και έγινε το έλα να δεις...

Μεζές στο Διαδίκτυο

Πρώτα απ΄ όλα ο παστουρμάς στην Κύπρο απέκτησε γκρουπ στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και τα πρώτα 42 μέλη του εμφανίστηκαν να προτρέπουν τους πάντες να τρώνε παστουρμά (κάνει καλό στην πίεση και είναι αφροδισιακό, είπαν). Το γκρουπ στο Facebook το έστησαν ένας Κύπριος και μία Ελλαδίτισσα και στις online συζητήσεις οι φαν του παστουρμά τον παρουσιάζουν σαν παραδοσιακό μεζέ της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ολες αυτές οι πληροφορίες περί παστουρμά, όμως, δεν άρεσαν καθόλου στον πρόεδρο των κυπρίων αλλαντοποιών κ. Κ. Γρηγορίου, ο οποίος αντέδρασε και με οργίλο ύφος κάλεσε τους Κυπρίους να το σνομπάρουν και να στραφούν φανατικά προς το παραδοσιακό κυπριακό έδεσμα, τη λούντζα (είδος καπνιστού χοιρινού), λέγοντας:
«Εδώ
πασχίζουμε να πείσουμε τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τα κυπριακά προϊόντα, όπως την κρασάτη λούντζα, το χοιρομέρι, τα χωριάτικα λουκάνικα, και εσείς προσπαθείτε να φέρετε από την Αυστραλία καμήλες για να τις κάνουμε παστουρμά; Δεν έχετε τον Θεό σας». Στο ζήτημα παρενέβη και ο υπουργός Γεωργίας της Κύπρου, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει τις ενέργειες του υπουργείου του για την απόκτηση κοινοτικής ταυτότητας ορισμένων κυπριακών προϊόντων, ανάμεσα στα οποία και η λούντζα, όπως έγινε και με το χαλούμι.

Οι υποστηρικτές ωστόσο του παστουρμά λένε ότι αν καταφέρουν να έχουν παραγωγή παστουρμά από καμήλα, τότε η Κύπρος θα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θα παρασκευάζει αυτό το έδεσμα και θα μπορεί να διεκδικήσει και την ευρωπαϊκή ταυτότητα του παστουρμά, με μεγάλα βεβαίως κέρδη.

Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
1.8.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis