Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Συνεργασία Ιράκ και Γερμανίας για την ανάπτυξη των αρχαιολογικών χώρων της πρώτης

Συμφωνία Ιράκ και Γερμανίας
Συνεργασία των δύο χωρών για την ανάπτυξη των αρχαιολογικών χώρων της πρώτης
ΣΥΜΦΩΝΙΑ. «Επεσαν» οι υπογραφές την περασμένη Δευτέρα, 3 Αυγούστου, ανάμεσα σε Ιράκ και Γερμανία σε ειδική τελετή στη Βαγδάτη. Η συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στις δύο χώρες αφορά τη συνεργασία για την ανάπτυξη των αρχαιολογικών χώρων της πολύπαθης χώρας της Μέσης Ανατολής. Ηταν το αποτέλεσμα μιας σειράς ενεργειών της Γερμανίας με στόχο να έχει παρουσία στο Ιράκ.
Την περασμένη χρονιά
Στην ουσία, η Γερμανία υποστηρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται στο Ιράκ προκειμένου να συντηρήσει και να αναδείξει την πολιτιστική του κληρονομιά, καθώς επίσης και να βελτιώσει δραστικά την ανοικοδόμηση της χώρας στον τομέα του πολιτισμού.
Ειδικά την περασμένη χρονιά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αύξησε δραστικά τη συμμετοχή της στην προσπάθεια αυτή. Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, ο Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών κ. Σταϊνμάιερ επισκέφθηκε τη Βαγδάτη κι ένα σχολείο στην πόλη Ερμπίλ του Βόρειου Ιράκ, το οποίο προβλέπεται να μετατραπεί σε διεθνές γερμανο-ιρακινό σχολείο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία: συνεργάτες για το μέλλον». Προηγουμένως, στην ίδια πόλη, το Ινστιτούτο Γκαίτε είχε εδραιώσει ένα Σημείο Διαλόγου, ενώ κάτι ανάλογο έχει στηθεί και στη Βαγδάτη. Ενας από τους σκοπούς του προγράμματος αυτού είναι να φέρει πιο κοντά στον ιρακινό λαό τη Γερμανία και να εδραιώσει μια συνεχή επικοινωνία ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, έχει συμφωνηθεί η επέκταση των ιρακινών και γερμανικών υποτροφιών. Αναμένεται με ενδιαφέρον η εξέλιξη αυτής της συνεργασίας.

Πηγή Καθημερινή
5.8.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis