Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ Πώς «περπατούν» τα οικόπεδα .....(μετά από πυρκαγιές και κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου)

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ανησυχεί μήπως επιτήδειοι εκμεταλλευθούν την προεκλογική χαλαρότητα και καταπατήσουν τις καμένες δασικές εκτάσεις, ενώ μιλάει για τα αίτια της καταστροφής και για τις ευθύνες

ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ του ότι επίδοξοι καταπατητές είναι πιθανόν να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στα καμένα δάση της Πεντέλης, εκμεταλλευόμενοι τη χαλαρότητα που παρατηρείται στη δημόσια διοίκηση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής
περιόδου, εκφράζει με συνέντευξή του στο «Βήμα» ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής.
«Κάνω έκκληση να υπάρξει αυξημένη
επαγρύπνηση το προσεχές διάστημα» αναφέρει ο κ. Ρακιντζής. «Υπάρχει κίνδυνος κάποιοι να προβούν σε καταπατήσεις δασικών εκτάσεων»!

Πέραν αυτού, ο κ. Ρακιντζής αναφέρεται στο αποτέλεσμα της έρευνας που διενήργησε η υπηρεσία της οποίας προΐσταται σχετικά με τις συνθήκες και τα αίτια της πρόσφατης περιβαλλοντικής καταστροφής. Εξηγεί πότε και πώς «χάθηκε το παιχνίδι» της έγκαιρης κατάσβεσης της πυρκαϊάς που κατέκαψε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, καθώς και τις διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας.

-Για ποιους λόγους, κύριεΓενικέ, κάηκαν και εφέτος τα δάση;

«Λίγο-πολύ έχει καεί όλη η Ελλάδα. Οι αιτίες και οι αφορμές είναι πάρα πολλές και ποικίλλουν κατά περίπτωση. Πρέπει να διακρίνουμε τις πυρκαϊές σε εμπρησμούς από αμέλεια και σε εμπρησμούς από πρόθεση. Παρ΄ όλα όσα ακούγονται και γράφονται συνήθως οι πυρκαϊές προέρχονται από αμέλεια ηλικιωμένων αγροτών.
(Σχόλιο δικό μου: εδώ δεν συμφωνώ!!! Οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλώσει μέσα σε δάση και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας που ζει στις πόλεις πως να ανάβει και πως να σβήνει τη φωτιά!!!! Επίσης δύσκολα μπορώ να αποδεχθώ τον όρο "αμέλεια" ειδικά στις πυρκαγιές που κατακαίνει την Ελλάδα τα τελυταία 30 χρόνια.)
Είναι παρατηρημένο δε, ότι όπου έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασικών εκτάσεων δεν γίνονται εμπρησμοί, αλλά μόνο πυρκαϊές από αμέλεια».

- Μα ακόμη και σήμερα η πολιτεία δεν έχει καταφέρει να συντάξει τους δασικούς χάρτες...
«Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμη και σήμερα να συντάξουμε και να κυρώσουμε τους δασικούς χάρτες. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως και στην Αττική, έχουν συνταχθεί δασικοί χάρτες, οι οποίοι, ωστόσο, δεν έχουν κυρωθεί. Το θέμα εκκρεμεί από το 1979. Τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται προσπάθεια να συνταχθούν οι σχετικοί χάρτες, αλλά ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Πιστεύω όμως ότι για να είναι ακριβείς αυτοί οι χάρτες πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο οι αεροφωτογραφίες και να αποκλεισθεί το εμμάρτυρο μέσο, δεδομένου ότι είναι επισφαλές. Οταν λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασών, πιστεύω ότι θα αποφύγουμε τους εμπρησμούς».

- Κάποιοι, ωστόσο, αμφισβητούν τις εξαγγελίες των εκάστοτε κυβερνητικών παραγόντων οι οποίοι έπειτα από κάθε μεγάλη πυρκαγιά σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι όλες οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχτούν αναδασωτέες.

«Από τη μέχρι τούδε εμπειρία μας προκύπτει ότι όταν καίγεται μια δασική έκταση συνήθως δεν κηρύσσεται αναδασωτέα ολόκληρη. Κάποια τμήματά της που συνορεύουν με οικισμούς μένουν εκτός των σχετικών αποφάσεων! Μεγάλο όμως πρόβλημα για τον περιορισμό των δασών είναι τα λεγόμενα οικόπεδα με ανοιχτή πλευρά, δηλαδή αυτά που προσδιορίζονται με σύνορα δάσους. Οπως καταλαβαίνετε, σε τέτοιες περιπτώσεις το οικόπεδο περπατάει...».

- Ποια τα λάθη και οι παραλείψεις των επιφορτισμένων με το έργο της δασοπυρόσβεσης υπηρεσιών, κύριε Γενικέ. Υπήρξε ολιγωρία;

«Κάθε πυρκαϊά αν δεν κατασβεστεί εγκαίρως εξαπλούται και είναι μη ελέγξιμη. Μέχρι ενός σημείου η πυρκαϊά στην Πεντέλη ήταν υπό έλεγχο. Λόγω όμως των ειδικών καιρικών συνθηκών, των σφοδρών ανέμων και της συνεχούς εναλλαγής της πορείας τους, το πρωί του Σαββάτου, δεν μπόρεσε να ελεγχθεί. Στο σημείο αυτό πιστεύω ότι χάθηκε το παιχνίδι.

Το επιθυμητό είναι η πρόληψη της πυρκαϊάς και όχι η κατάσβεσή της. Διότι και στην πιο επιτυχή κατάσβεση μιας πυρκαϊάς έχουμε απώλειες. Για την πρόληψη, λοιπόν, θα έπρεπε να λάβουμε επιπλέον μέτρα. Θα έπρεπε η Δασική Υπηρεσία να γνωρίζει τα δάση, κάτι το οποίο προϋποθέτει επάρκεια προσωπικού και μέσων. Πώς μπορεί άραγε το Δασαρχείο Πεντέλης με τέσσερις υπαλλήλους να κάνει τη δουλειά του; Είναι φύσει αδύνατον. Πέραν τούτου θα πρέπει να ανοίξουν δασικοί δρόμοι, οι οποίοι είναι αναγκαίοι για τη δασοπυρόσβεση, αλλά όχι για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών, όπως επιδιώκουν οι τοπικοί άρχοντες».

- Ποια είναι τα ειδικότερα συμπεράσματα της έρευνάς σας για την καταστροφική πυρκαϊά. Τι συνέβη τελικά στο Μαύρο Βουνό; Γιατί άργησαν να επέμβουν τα εναέρια μέσα; Υπήρξε κακός συντονισμός;

«Η κατάσβεση των πυρκαϊών με εναέρια μέσα είναι η πλέον αποτελεσματική. Για να είναι όμως αξιοποιήσιμη αυτή η δύναμη πρέπει να υπάρχει άριστος συντονι σμός και έγκαιρη ειδοποίηση. Τα μεν πυροσβεστικά αεροπλάνα μπορούν να πετάξουν με το πρώτο φως. Επομένως η ειδοποίηση μπορεί να δίδεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, διότι ένα αεροσκάφος απαιτεί προετοιμασία τουλάχιστον 20 λεπτών για να απογειωθεί και πολλαπλάσιο χρόνο για να προβεί στην απαραίτητη υδροληψία. Αντί λοιπόν να περιμένουν να ξημερώσει για να πάρουν εντολή να απογειωθούν, μπορούν με τη διαδικασία που σας προανέφερα να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο. Επειδή, ωστόσο, η από αέρος κατάσβεση κοστίζει ακριβά, θα πρέπει να γίνεται σωστή και λελογισμένη χρήση».

- Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής;

«Είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει ένα ανεπτυγμένο σύστημα πυροσβεστικών κρουνών για τον εφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων, προκειμένου να μη χάνεται χρόνος. Για την καλύτερη αντιμετώπιση των πυρκαϊών απαιτούνται ορισμένα μέτρα ενίσχυσης των πυροσβεστικών μέσων, όπως η βελτίωση των τηλεπικοινωνιών επί παραδείγματι. Χρειάζεται όμως συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού, κυρίως μάλιστα των εθελοντών, καθώς και καλύτερη συνεργασία με τους ΟΤΑ και τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες».

- Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν ευθύνες;

«Οι δήμοι και οι κοινότητες που βρίσκονται κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις πρέπει να εποπτεύουν τον χώρο τους για να αποφεύγονται οι πυρκαϊές. Γι΄ αυτό διατίθενται από την πολιτεία σχετικά κονδύλια, για τα οποία όμως υπάρχουν υπόνοιες ότι χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς. Γεγονός πάντως είναι τα παλιά χρόνια οι πολίτες αγροτικών περιοχών έτρεχαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαϊάς. Τώρα όλοι μένουν στα σπίτια τους και στα καφενεία. Περιμένουν από την πολιτεία να σβήσει τη φωτιά. Και αυτό δείχνει ένα έλλειμμα κοινωνικής συνείδησης. Και για αυτό ευθύνη έχουν και οι τοπικοί άρχοντες».

- Πολύ λόγος έγινε για το γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε σε κοντινή απόσταση από τον υπό κατασκευή Χώρο Υγειονομικής Ταφής στο Γραμματικό; Σχετίζεται η φωτιά με την απόφαση της πολιτείας να δημιουργηθεί ΧΥΤΑ στο Γραμματικό;

«Από το γεγονός και μόνο ότι η περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαϊά είναι πολύ κοντά στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ, πολλοί προβάλλουν εικασίες, οι οποίες ως τώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα. Αυτό όμως δεν είναι αντικείμενο της δικής μου έρευνας, αλλά της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία διεξάγει προκαταρκτική εξέταση. Καθήκον κάθε ενεργού πολίτη είναι να καταγγείλει τα πραγματικά περιστατικά που γνωρίζει και να βοηθήσει στην ανακάλυψη της αλήθειας. Απ΄ ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω υπάρχουν ενδιαφέρουσες αναφορές και κα ταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων».

- Πιστεύετε ότι υπάρχει οργανωμένο
σχέδιο εμπρηστών που στοχεύει στην εμπορική αξιοποίηση των δασικών εκτάσεων, όπως υποστηρίζουν ορισμένα πολιτικά κόμματα; Σχόλιο δικό μου : Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο πως κάθε έτος εκλογών κατακαίγεται η Ελλάδα λόγω προεκλογικών δεσμεύσεων των εκάστοτε υποψηφίων να "τακτοποιήσουν" αιτήματα τοπικών παραγόντων!!!!

«Δεν αποκλείω καμία εκδοχή, αλλά όλα κρίνονται κατά περίπτωση και κυρίως απ΄ ό,τι είναι δυνατόν να αποδειχθεί. Δεν αποκλείω όμως τίποτε. Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε διά μέσω της εγκρίτου εφημερίδας σας να κάνω έκκληση να υπάρξει αυξημένη επαγρύπνηση το προσεχές διάστημα. Λόγω της προεκλογικής περιόδου και της χαλάρωσης που παρατηρείται στη δημόσια διοίκηση, υπάρχει κίνδυνος κάποιοι να προβούν σε καταπατήσεις δασικών εκτάσεων με διάφορες μεθόδους, είτε με περιφράξεις είτε με το φύτεμα ελαιόδενδρων. Ας επαγρυπνούμε λοιπόν όλοι μας».

(Σχόλιο δικό μου : Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο πως κάθε έτος εκλογών κατακαίγεται η Ελλάδα λόγω προεκλογικών δεσμεύσεων των εκάστοτε υποψηφίων να "τακτοποιήσουν" αιτήματα τοπικών παραγόντων!!!! Αυτός είναι ένας λόγος που είμαι κάθετα αντίθετη στις συχνές εκλογές)

Συνέντευξη στον Κ. ΧΑΤΖΙΔΗ
Πηγή Το Βήμα
6.9.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis