Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Περιμένουν τα λεφτά της απόσυρσης των κλιματιστικών

Ούτε ένα ευρώ δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής από την επιδότηση του Δημοσίου τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα απόσυρσης των παλαιών κλιματιστικών, το οποίο έληξε στις 22 Αυγούστου. Μάλιστα, αν και για τα 15 εκατομμύρια ευρώ που αποτελούσε το αρχικό ποσό της δημόσιας δαπάνης φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλεψη εκταμίευσής του από το ΕΣΠΑ, το ίδιο δεν ισχύει για τα επιπλέον 32 εκατομμύρια ευρώ δημόσιας δαπάνης που αποφασίστηκε να δοθούν στη συνέχεια λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση στην αγορά καθώς τα καταστήματα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ξεπερνούν τα 2.500 και πρόκειται τόσο για μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών ειδών όσο και για μεμονωμένες, μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Ιδίως για τις τελευταίες περαιτέρω καθυστέρηση στην καταβολή του ποσού της επιδότησης από το Δημόσιο εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για την επιβίωσή τους. Και τούτο διότι η ύφεση που παρατηρείται στην αγορά σε συνδυασμό με τα ούτως ή άλλως μικρά περιθώρια κέρδους τις έχει φέρει προ πολλού σε οριακό σημείο. Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί από τον προσεχή μήνα, οπότε και θα λήξουν οι επιταγές με τις οποίες η συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων έχει προμηθευτεί τα κλιματιστικά από τους χονδρέμπορους.

Εκπρόσωπος του ΣΒΕΗΣ αναφέρει στην «Κ» ότι έχει λάβει προφορικές δεσμεύσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς κ. Παπαθανασίου και Χατζηδάκη ότι η αποπληρωμή θα γίνει σταδιακά, αλλά με συνέπεια, δημιουργώντας έτσι συγκρατημένη αισιοδοξία στη χονδρική αγορά. Από την πλευρά της λιανικής, όμως, η ανησυχία εντείνεται δεδομένου ότι δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη εάν και πότε θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και το ποσό των 32 εκατομμυρίων ευρώ. «Ζητάμε ενημέρωση για το πότε θα ξεκινήσει έστω και σταδιακά να γίνεται η καταβολή των χρημάτων», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Χαράλαμπος Ξανθόπουλος, οικονομικός διευθυντής της Ηλεκτρονικής.

Μιλώντας στην «Κ» ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι το θέμα είναι διαδικαστικό και ότι θα τακτοποιηθεί εντός των επομένων ημερών.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής από την πλευρά των λιανεμπορικών επιχειρήσεων έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποστολής των απαραίτητων εγγράφων προς την Ανακύκλωση Α.Ε. σε ποσοστό περίπου 70% και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει πλήρως διεκπεραιωθεί.

Των Θ. Λιακοπουλου - Δ. Μανιφαβα

Πηγή Καθημερινή

10.9.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis