Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Βρόχος τα χρέη του Δημοσίου

Λύση στο ζήτημα της εξόφλησης των χρεών του Δημοσίου προς τρίτους καλείται να δώσει η νέα κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι σημαντικό και έχει άμεση αρνητική επίπτωση τόσο στη ρευστότητα της οικονομίας, όσο και σε πιο πρακτικά ζητήματα, όπως η μη διακοπή παροχής φαρμάκων στα νοσοκομεία, αλλά και η βιωσιμότητα κάποιον επιχειρήσεων. Τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους (προμήθειες νοσοκομείων, κατασκευαστικές κ.λπ.) ξεπερνούν τα 12 δισ., ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις που τα ανεβάζουν στα επίπεδα των 15-16 δισ. ευρώ.

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, δηλώνει την «Κ» ότι «η επιλογή του Δημοσίου να εξοφλήσει το γρηγορότερο δυνατό αυτά που χρωστάει σε τρίτους, είναι επιλογή που διοχετεύει ρευστότητα στην αγορά, στηρίζει την πραγματική οικονομία και τελικά συμβάλλει στη δημοσιονομική εξυγίανση».

Ωστόσο, από την πλευρά του ο κ. Παπαθανασίου υποστηρίζει ότι «μια τέτοια λύση θα έχει σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις, με αντίκτυπο στις αγορές και άσκηση πίεσης στο κόστος δανεισμού. Η λύση αυτή θα μπορούσε να υιοθετηθεί από άλλες χώρες με χαμηλότερο χρέος».

Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ είναι η νέα κυβέρνηση και προχωρήσει στην εξόφληση των χρεών του Δημοσίου, τότε θα δανειστεί το ποσό που απαιτείται. Αυτό σημαίνει ότι το δανειακό πρόγραμμα του 2010 θα επιβαρυνθεί με ένα ποσό της τάξης των 16 δισ. ευρώ, με τον κίνδυνο να αυξηθεί το κόστος δανεισμού.

Πάντως, η αγορά απαιτεί άμεσα να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Ο κ. Γ. Βλάχος, πρόεδρος του ΣΑΤΕ, μιλώντας προς την «Κ» υποστηρίζει ότι «η λύση των πληρωμών μέσω ομολόγων του Δημοσίου είναι λύση απελπισίας, αλλά πιστεύω ότι οι περισσότερες εταιρείες θα την αποδεχτούν. Το ζητούμενο είναι η λήψη γρήγορων αποφάσεων, καθώς πολλοί κατασκευαστές θα χρεοκοπήσουν πριν προλάβουν να πληρωθούν».

Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών (ΣΕΠ), κ. Π. Αρναούτης, επισημαίνει ότι μόνο το α΄ εξάμηνο του 2009, οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ ανέρχονται ήδη σε 1,2 δισ. και προσθέτει ότι «οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται τώρα με το υπουργείο αφορούν την εξόφληση του 35% των οφειλών από το 2005- 2007, ενώ για το υπόλοιπο ποσό 3,442 δισ. ευρώ βρισκόμαστε κυριολεκτικά στον αέρα».

Πηγή Καθημερινή

20.9.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis