Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Βουλή των εφήβων " Αναδασωτέα όλα τα καμένα" - Επενδύσεις στην παιδεία

«Πώς μπορούμε στις μέρες μας να απαιτήσουμε ή να εμποδίσουμε τους νέους είτε να κλέψουν είτε να δώσουν μίζα για να κάνουν τη δουλειά τους, όταν οι πολιτικοί έχουν γίνει συνώνυμο της διαφθοράς», αναρωτήθηκε η Κυριακή Σουρμενίδη, «έφηβη βουλευτής» από τον Νομό Μαγνησίας, η οποία συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της ΙΔ' Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν χθες και προχθές στη Βουλή των Ελλήνων.

Οι 300 «έφηβοι βουλευτές», μαθητές της Β' τάξης Λυκείων και ΤΕΕ/ΕΠΑΛ Α' κύκλου από Ελλάδα, Κύπρο και ελληνική ομογένεια, επελέγησαν από την Επιτροπή του Προγράμματος της Βουλής των Εφήβων, ύστερα από αξιολόγηση γραπτών δοκιμίων τους. Συγκεκριμένα, 260 μαθητές από την Ελλάδα, 20 από την Κύπρο και 20 από την ελληνική ομογένεια. Φέτος μάλιστα συμμετείχαν για πρώτη φορά 54 έφηβοι από 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας.

Απογοήτευση, πικρία και αγανάκτηση εξέφρασαν οι «έφηβοι βουλευτές» για τη βία, την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά που -όπως υπογράμμισαν- έχουν τις ρίζες τους στη διαφθορά του πολιτικού συστήματος και σε μια κοινωνία στην οποία κυρίαρχη αξία είναι το χρήμα.

Για ένα καλύτερο αύριο υποστήριξαν ότι το κράτος θα έπρεπε να επενδύσει στην Παιδεία.

«Τα χρήματα που δαπανάμε για εξοπλισμούς θα έπρεπε να τα δώσουμε για την Παιδεία. Δεν έχουμε ανάγκη από όπλα, αλλά σκεπτόμενους και έντιμους πολίτες», είπε ο «έφηβος βουλευτής» από τον Νομό Αχαΐας Χρήστος Φουσέκης.

Οι «έφηβοι βουλευτές» εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, αναφερόμενοι στην κλιματική αλλαγή, τα σκουπίδια, τη λειψυδρία, τις δασικές εκτάσεις που κάθε χρόνο καίγονται και ύστερα ξεφυτρώνουν βίλες. Ετσι, υπεραμύνθηκαν της αειφόρου ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού -όπως υποστήριξε ο «έφηβος βουλευτής» από τον Νομό Αργολίδος Σωτήρης Σταθακόπουλος που συμμετείχε στην Επιτροπή Οικονομικών Παραγωγής & Εμπορίου- «μόνο έτσι μπορεί να συνυπάρξει οικονομική ανάπτυξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος». Ακόμα, τόνισαν την αναγκαιότητα να κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες περιοχές, να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες και να αναβαθμιστεί ο αντιπυρικός εξοπλισμός.

* Σήμερα είναι η σύγκληση της Ολομέλειας που θα σημάνει και την ολοκλήρωση των εργασιών της ΙΔ' Συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis