Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

«Παγώνει» πάλι η αποκατάσταση Τατοΐου

Η φωτό είναι από το DPGR
Ελλειψη συνεργασίας και πρόβλημα συνεννόησης υπηρεσιακών παραγόντων τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια

ΜΝΗΜΕΙΑ. Πισωγυρίσματα λόγω εκλογών. Ετσι βλέπουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού τη χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ να μην ασχοληθεί σε προεκλογική περίοδο με την ένταξη του έργου αποκατάστασης του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων. Κι όμως η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων που ασχολούνται με το έργο και το πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ τους βομβαρδίζει κάθε προσπάθεια που έγινε ώς τώρα, έστω και σε βήμα σημειωτόν.

Φταίνε οι εκλογές

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εμφανίζεται αυτή τη στιγμή στο έργο είναι η αδυναμία συνεργασίας των υπηρεσιών, γεγονός που προκάλεσε και την πρόταση της ένταξής του στο ΤΔΠΕΑΕ.

Κάποιοι επικαλέστηκαν νομικό πρόβλημα. Οτι δεν μπορεί να εξετάσει το ΚΑΣ το θέμα και ότι πρέπει να περάσει από το Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων, μια τέτοια απόφαση. Η τροπολογία ωστόσο του 2008 που επικαλέστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ ο νομικός σύμβουλος του ΥΠΠΟ Αντ. Κλαδιάς, αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Παρ’ όλα αυτά, παγιδευμένο το Συμβούλιο σε αυτή την ατμόσφαιρα, φροντίζοντας να αποφύγει κάθε μελλοντική κατηγορία (μετά την υπόθεση Ζαχόπουλου φυλάνε και τη γούνα τους στο ΥΠΠΟ) και να μη βρεθεί στο στόχαστρο, ανέβαλαν το θέμα για αργότερα.

Η πρόταση ήταν του γεν. γραμματέα Θ. Δραβίλλα και έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Το νομικό θέμα όμως που επικαλέστηκαν και η μετάθεση της συζήτησης του θέματος ίσως από κοινό συμβούλιο ΚΑΣ και ΚΣΝΜ ήταν η δικαιολογία. Ολοι γνώριζαν ότι οι εκλογές παγώνουν το θέμα.

Οι παρατηρήσεις όμως του γεν. γραμματέα αποκάλυψαν και το αδιέξοδο της κατάστασης. Μίλησε για αυτορρύθμιση προβλημάτων που δεν μπορεί να επιτευχθεί, γι’ αυτό άλλωστε ζητάνε τη βοήθεια άλλου φορέα (ΤΔΠΕΑΕ), αλλά και για την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών. Την ατμόσφαιρα πυροδότησε περισσότερο η θέση του Ν. Μουρτζά μέλους του ΚΑΣ όταν υπαινίχθηκε «αναθέσεις σε συγκεκριμένα γραφεία και πρόσωπα» όπως είπε, εκφράζοντας της αντίθεσή του στις κατ’ ανάθεση μελέτες.

Οσο όμως αυτά συμβαίνουν στα γραφεία και στα συμβούλια το Τατόι βρίσκεται σε αδιέξοδο και χάνεται πολύτιμος χρόνος εις βάρος των μνημείων.

Μισές δουλειές

Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων έχει προχωρήσει στην αρχιτεκτονική αποτύπωση με τη χρήση τοπογραφικών οργάνων αλλά και αναζήτηση της παθολογίας του κτιρίου για όλες τις φθορές που το έχουν χτυπήσει ώς σήμερα, η Διεύθυνση Συντήρησης είχε συντηρήσει γύρω στα 3.500 αντικείμενα νεότερα και αρχαία ενώ εδώ και μήνες έπρεπε να εξασφαλιστεί χώρος περισσότερος από τα τρία κοντέινερ που ξεχειλίζουν από τους «θησαυρούς». Η Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Αρχαιολογικών Συλλογών έχει αυξήσει τον κατάλογο των καταγραφών με τα αρχαία αντικείμενα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εκτός από τα χρήματα -αν και έχει προγραμματιστεί στο ΕΣΠΑ στα δέκα έργα με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό- είναι αυτό της έλλειψης χώρου. Το γεγονός ότι δεν έχουν πού να βάλουν τα αντικείμενα για να προχωρήσει κάθε υπηρεσία τα δικά της έργα και να φτάσουν στο ανάκτορο, περιπλέκει τα πράγματα. Πολύ περισσότερο που η 1η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων - όπως λένε από το υπουργείο- δεν έχει παραδώσει κανένα ολοκληρωμένο κτίριο. Εργασίες έχει πραγματοποιήσει αλλά αποσπασματικά, κι αυτό γιατί είναι υπεύθυνη μόνο για σωστικά έργα.

Τα κτίρια όμως καταρρέουν και το ΥΠΠΟ αδυνατεί να επέμβει. Σηκώνει τα χέρια ψηλά. Θυμίζουμε πως η έκταση του κτήματος είναι 47.427 στρεμμάτων, με 39 κτίρια!

Στα κοντέινερς στοιβάζονται χειρόγραφα, εικόνες, ρούχα, χαλιά, παιχνίδια κ.ά.

Η πρώτη καταγραφή έδειχνε 326 πίνακες. Δεν είναι η μοναδικοί.

Τα έργα με την υπογραφή «Φρέντι» που ζωγράφιζε η Φρειδερίκη, δείχνει ότι υπάρχουν κι άλλες εκπλήξεις.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 400.000 ευρώ σε άμεσα σωστικά μέτρα, 620.000 για τις σωστικές επεμβάσεις ενώ για τη μελέτη αναστήλωσης προβλέπονται 800.000 ευρώ.

Η υπόθεση του Τατοΐου όμως χρειάζεται κάτι περισσότερο.

Μέχρι τώρα αποδεικνύει πως «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει».

Της Γιωτας Συκκα

Πηγή Καθημερινή

17.9.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis