Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Το παιδικό θέατρο στη σκιά της γρίπης

Ανήσυχοι οι θιασάρχες των παιδικών σκηνών για τα μέτρα πρόληψης που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Με προβλήματα φαίνεται να ξεκινά η εφετινή θεατρική σεζόν, όχι μόνο λόγω της αναστάτωσης που προκαλούν οι εκλογές στις ελληνικές σκηνές, αλλά και λόγω της νέας γρίπης. Οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις παρουσιάστηκαν κυρίως στον χώρο του παιδικού θεάτρου, ο οποίος είναι και από τους πρώτους που οργανώνεται κάθε φθινόπωρο. Καθώς οι παραστάσεις για παιδιά δουλεύουν όλον τον χρόνο σε συνεργασία με τα σχολεία, ο υπεύθυνοι των θεάτρων εγκαίρως αντιλήφθηκαν μια επιφυλακτικότητα για τη σεζόν 2009-2010.

Ολα ξεκίνησαν από την εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Υγείας σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της νέας γρίπης στις σχολικές μονάδες και στους φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, με ημερομηνία 27.8.2009. Ανάμεσα στα 11 σημεία της συγκεκριμένης εγκυκλίου περιλαμβάνεται και «ο περιορισμός λοιπών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που προϋποθέτουν παραμονή σε κλειστούς χώρους», δηλαδή θέατρα, μουσεία, εργαστήρια, εκδηλώσεις κτλ. Στις συνηθισμένες κρούσεις των θεάτρων για σχολικές παραστάσεις η απάντηση των σχολείων δεν ήταν δεσμευτική. Ετσι σιγά σιγά οι θεατρικές σκηνές άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας λειτούργησε ως έμμεση απαγόρευση, καθώς μετέθετε την ευθύνη για την υγεία των παιδιών στους δασκάλους, στα σχολεία και φυσικά στους γονείς. Και όλα αυτά χωρίς να έχει ενημερωθεί ο θεατρικός κόσμος, που βρέθηκε προ απροόπτου.

«Θ εωρώ ότι έχουν μεγαλοποιήσει τα πράγματα» λέει η Τατιάνα Λύγαρη, που παρουσιάζει στο Βαγόνι της, στο Τραίνο στο Ρουφ, παραστάσεις για παιδιά. «Σαφώς και πρέπει να δοθούν οδηγίες για προφυλάξεις, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ανησυχητικά στοιχείαδεν μπορεί να χτυπούν έτσι έναν χώρο παιδείας και πολιτισμού όπως είναι το θέατρο» συμπληρώνει. Να σημειωθεί ότι διαθέτει για αίθουσα ένα βαγόνι χωρητικότητας 70 θέσεων, όπου φιλοξενούνται (το πολύ) δύο σχολικές τάξεις σε κάθε παράσταση, και μάλιστα από το ίδιο σχολείο.

«Κινδυνεύει μια ολόκληρη επαγγελματική αλυσίδα» τονίζει από την πλευρά της η Κάρμεν Ρουγγέρη, δηλώνοντας προβληματισμένη για τη στάση της πολιτείας απέναντι στο θέατρο. «Ζητούμε από το υπουργείο να μας δώσει οδηγίες, να ξέρουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε. Με απαγορεύσεις δεν γίνεται τίποτε» λέει, ενώ προσθέτει ότι τα σχολεία τηρούν στάση αναμονής. «Προφανώς και πάνω απ΄ όλα μάς ενδιαφέρει η υγεία των παιδιών» αναφέρει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σεϊτάνης, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για Παιδιά και Νέους, «αλλά θα θέλαμε και εμείς να ενημερωθούμε για όλο αυτό, να ξέρουμε τι είναι καλύτερο να κάνουμε. Για τον λόγο αυτόν θα στείλουμε μια επιστολή στο υπουργείο Υγείας ζητώντας οδηγίες και συμβουλές, ενώ την ίδια στιγμή επιθυμούμε να συμμετέχουμε σε έναν διάλογο ενημέρωσης. Με το θέατρο συμβάλλουμε και εμείς στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και λειτουργούμε συμπληρωματικά στο υπάρχον σύστημα Υγείας». Η ενημέρωση άλλωστε θα έπρεπε να αφορά και τους ανθρώπους που εργάζονται στα θέατρα- ηθοποιούς, τεχνικούς κτλ.-, ενώ θα έπρεπε να τεθεί επί τάπητος μια σειρά προδιαγραφών. «Ελπίζουμε ότι μια νέα οδηγία, που θα κατευθύνει εκπαιδευτικούς, θα αποτελέσει έμμεση απάλυνση της απαγόρευσης» καταλήγει ο Δ. Σεϊτάνης.

Αρκετά πάντως από τα θέατρα για παιδιά, όπως η Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, έχουν μεταθέσει τις νέες παραγωγές τους για το τέλος του 2009, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο Εθνικό Θέατρο, η εγκύκλιος δεν φαίνεται να επηρέασε τα σχολεία, αφού η νέα παραγωγή στο Παιδικό Στέκι, με τα «Μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά, βρίσκει εξαιρετικά μεγάλη ανταπόκριση από τα σχολεία.

Της Μυρτώς Λοβέρδου

Πηηγή Το Βήμα
15.9.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis