Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

«Επιχείρηση NAMA» στο Δουβλίνο για διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών

Στήριξη με κρατικά κεφάλαια ύψους 54 δισ. ευρώ ώστε να αντιμετωπιστεί η φούσκα στην αγορά εμπορικών ακινήτων

Επιχείρηση αποτοξίνωσης του τραπεζικού κλάδου της Ιρλανδίας δρομολογεί η κυβέρνηση της χώρας, με κρατικά κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 54 δισ. ευρώ ή τα 79 δισ. δολάρια, καθώς η οικονομία διανύει τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Υφεση του ’30, που στην περίπτωση της Ιρλανδίας είναι εντονότερη από κάθε άλλη χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου. Το μελανό σημείο του ιρλανδικού τραπεζικού κλάδου είναι δάνεια που έχουν παραχωρηθεί για την αγορά εμπορικών ακινήτων, των οποίων η αξία έχει καταρρεύσει με το σκάσιμο της φούσκας των τιμών τους.

Οικονομικοί αναλυτές κατονομάζουν την «αποστολή ΝΑΜΑ» ως το μεγαλύτερο στοίχημα που βάζει η χώρα στην 87ετή πορεία της ως σύγχρονο ανεξάρτητο κράτος. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της, Μπράιαν Κόουεν, δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στηρίζει το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αποβλέπει στην αποκατάσταση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Η εθνική υπηρεσία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (National Asset Management Agency, NAMA) δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού και προτίθεται να απορροφήσει δάνεια ονομαστικής αξίας 77 δισ. ευρώ, αλλά σε αξία κατά 30% χαμηλότερη, εφόσον η τρέχουσα αξία τους εκτιμάται στα 47 δισ. ευρώ με βάση τις υφιστάμενες τιμές των ακινήτων. Η ΝΑΜΑ, όμως, δεν θα περιοριστεί μόνον σε μια επιχείρηση αποτοξίνωσης του κλάδου, βασικός στόχος της οποίας είναι να κρατήσει «εν ζωή» την Bank of Ireland και την Allied Irish Banks. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα παρέχει, επίσης, υπηρεσίες αναδόχου εάν οι τράπεζες αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή βάση τους. Απώλειες αναμένεται να ανακύψουν από τις διαγραφές τμήματος των δανείων, ειδικότερα τη διαφορά μεταξύ ονομαστικής αξίας και του τιμήματος που θα καταβάλει η ΝΑΜΑ.

Ο μεγαλοεπενδυτής Ντέρμοτ Ντέσμοντ, διατύπωσε τις αντιρρήσεις του ως προς την αποτελεσματικότητα του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών της χώρας σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Irish Times». Οπως γράφει, «η δημιουργία ενός φορέα, επιδοτούμενου από το κράτος, ώστε να είναι ο βασικός ιδιοκτήτης εμπορικών ακινήτων στη χώρα δεν είναι λύση που επικεντρώνεται στην καρδιά του προβλήματος, δηλαδή την έλλειψη ρευστότητας. Είναι ένας ανεπαρκής περισπασμός με υψηλό κόστος».

Η ΝΑΜΑ θα ανταλλάξει, ουσιαστικά, τα προβληματικά δάνεια με κρατικά ομόλογα, τα οποία οι τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την άντληση ρευστού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Ιρλανδία βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη υιοθετήσει δέσμη μέτρων για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο εγγυήθηκε εξ ολοκλήρου τις καταθέσεις και μέρος του ενεργητικού των τραπεζών, συνολικού ύψους 440 δισ. ευρώ, μια απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις από τη Βρετανία. Εχει ήδη διαθέσει 11 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των Allied Irish και Bank of Ireland, ενώ προχώρησε στην κρατικοποίηση της Anglo Irish Bank. Χθες, οι τιμές των μετοχών των Allied Bank και Bank of Ireland σημείωναν άνοδο, παρά την αντίθεση των συνδικαλιστών στο κυβερνητικό σχέδιο.

Πηγή Καθημερινή

17.9.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis