Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009

Γιατί σκοτώνετε τα όνειρά μας; (Εκπαίδευση)

Σε επιστολή τους προς την  εφμ Καθημερινή δευτεροετείς και τροτοετείς φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής γλώσσας Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου Αλβανίας στέλνουν επιστολή διαμαρτυρίας για την διακοπή χρηματοδότησης του συγκεκριμένου τμήματος σπουδών.


Κύριε διευθυντά
Είμαστε φοιτητές του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο ιδρύθηκε μετά τη συμφωνία που υπογράφtηκε στις 09/10/2007 μεταξύ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου.
Η συμφωνία αυτή ήταν πενταετούς διάρκειας και είχε ως στόχο την αναβάθμιση του Τμήματος και την αναγνώριση του πτυχίου από το ελληνικό κράτος. Αυτό θα επιτυγχανόταν μέσω του διδακτικού προσωπικού (Μέλη ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η συμφωνία αυτή διήρκεσε τρία εξάμηνα κανονικά και στο τέταρτο εξάμηνο δημιουργήθηκαν οι πρώτες αντιπαραθέσεις, όπως η διακοπή της χρηματοδότησης του ιδρύματος Λάτση, υπουργείου Παιδείας και υπουργείου Εξωτερικών. Με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους το πρόβλημα πήρε μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα οι καθηγητές να μην έρχονται και το μάθημα να μη διεξάγεται.
Επειτα από πολλαπλές επιστολές και συναντήσεις με τις αρμόδιες αρχές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό κράτος δεν ενδιαφέρεται για το Τμήμα αυτό, το οποίο ιδρύθηκε με μεγάλη διάθεση και χαρά από τις δύο πλευρές. Απευθυνόμαστε σε σας για τη γνωστοποίηση αυτού του προβλήματος. Δεν μπορεί ένας τόσο σοβαρός θεσμός όπως είναι το ελληνικό κράτος να αθετεί επίσημες συμφωνίες που το ίδιο υλοποίησε και να παίζει με τα όνειρα και το μέλλον μας.
Εμπιστευτήκαμε τις υποσχέσεις που μας έδωσαν και μείναμε στον τόπο μας με την προϋπόθεση ενός τμήματος με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Απαιτούμε την άμεση λύση του προβλήματος αυτού, έχοντας υπόψη ότι είμαστε δευτεροετείς και τριτοετείς φοιτητές και βρισκόμαστε σε αδιέξοδο γιατί χάνουμε δύο και τρία έτη σπουδών.

Φοιτητές Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου Αλβανίας

Πηγή Καθημερινή
24.10.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis