Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Η ακίνητη ιδιοκτησία στο φορoλογικό στόχαστρο

Στο στόχαστρο της φορολογικής εξουσίας βρίσκεται σήμερα η ακίνητη ιδιοκτησία, μια και πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί μόνη της να σηκώσει τα βάρη των δημόσιων ελλειμμάτων της χώρας μας. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική, ζοφερή θα λέγαμε για όσους γνωρίζουν καλά το θέμα.

Οι πραγματικές αξίες των ακινήτων καταρρέουν ελλείψει αγοραστών. Το ακίνητο έχει πάψει από καιρό να γεννά υπεραξία. Το εισόδημά του, βαρύτατα φορολογούμενο, πάνω μάλιστα από την κλίμακα μέσω του συμπληρωματικού φόρου, καθίσταται κάθε μέρα και ανασφαλέστερο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που θίγει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες.

Ενώ ως μεγάλη ιδιοκτησία μπορεί να χαρακτηρίζεται μόνο εκείνη που η αξία της γράφεται με επτά τουλάχιστον ψηφία, εν τούτοις φαίνεται ότι με το πρόσχημα της φορολόγησης αυτής στην ουσία θα επιβαρυνθεί βαρύτατα η μεσαία και μικρομεσαία ιδιοκτησία με ετήσιο αυτόματο ΦΜΑΠ και μάλιστα με φορολογικό συντελεστή πολλαπλάσιο του σημερινού 1 ο/οο, σε βαθμό που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν, ακόμη και αν επιχειρήσουν να ξεπουλήσουν σταδιακά την περιουσία τους.

Προαναγγέλλεται η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής, ενός μέτρου που αποτελεί πραγματικό πλήγμα για την ελληνική οικογένεια και τα οικονομικά της.

Το πλέον παράλογο είναι ότι, μέσα στη σημερινή πλήρη απραξία της κτηματαγοράς, γίνεται λόγος για επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Αυτό που πράγματι είναι αναγκαίο είναι η δραστική μείωση των τιμών ζώνης και των συντελεστών της εμπορικότητας των καταστημάτων κατά 30%- 40%, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων, με τη γνωστή απαξίωση, ενώ η ραγδαία παλαίωση και ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της χώρας μας επιβάλλει την άμεση αύξηση του συντελεστή παλαιότητας τουλάχιστον στο 50%, από 20%- 40% που είναι σήμερα για τα επαγγελματικά κτίρια και έως 40% για τις κατοικίες.








Του κ. Στράτου Παραδιά
Ο κ. Στράτος Παραδιάς είναι δικηγόρος, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UΙΡΙ. 

Πηγή Το Βήμα
29.11.09




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis