Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Τελειώνει το....πάρτυ εκατομμυρίων για τις ΜΚΟ


Τέλος στις μη κυβερνητικές Οργανώσεις-σφραγίδες προτίθεται να βάλει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα χρήματα που διατίθενται για το αξιόλογο έργο που επιτελούν αρκετές, αλλά και για να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι.

Για τις ΜΚΟ και τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν από το υπουργείο Εξωτερικών έχουν γραφτεί πολλά, αρκετά δικαίως επικριτικά.
Το θολό τοπίο έχει αποφασίσει να ξεκαθαρίσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπ. Κουβέλης, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται οι ΜΚΟ, που επιχορηγούνται από το υπουργείο.

Ο ίδιος εκτιμά το έργο που προσφέρουν, το θεωρεί πολύ σημαντικό και αυτός είναι ένας από τους λόγους (εκτός από τη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος) που έχει αποφασίσει να βάλει κανόνες και να θεσπίσει τον απολογισμό του έργου τους.

Στόχος ένας και μοναδικός: να ενισχύονται οι Οργανώσεις που προσφέρουν έργο και να μην πετιούνται λεφτά από το παράθυρο σε ημετέρους με ΜΚΟ-σφραγίδες.

Τα χρήματα που διαθέτει το υπουργείο Εξωτερικών στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε ετήσια βάση, ανέρχονται στα 53 εκατ. ευρώ. Αλλά δεν είναι τα μόνα. Στον ίδιο κωδικό δηλώνονται και χρηματοδοτήσεις από άλλα υπουργεία που ανεβάζουν θεαματικά το συνολικό ποσό.

Μέχρι σήμερα, στην αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών είναι εγγεγραμμένες 530 ΜΚΟ. Από τον αριθμό αυτό βέβαια οι ενεργές (οι Οργανώσεις δηλαδή που υλοποιούν προγράμματα) δεν ξεπερνούν τις 40 με 50. Δεν παύει ωστόσο ο συνολικός αριθμός να προκαλεί... ίλιγγο και να εγείρει ερωτηματικά όσον αφορά τη δράση και την αποτελεσματικότητά τους.

Ο αριθμός των 530 θεωρείται -για το μέγεθος της χώρας μας- εξαιρετικά μεγάλος σε σχέση με τις αντίστοιχες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο αριθμός είναι κατά πολύ μικρότερος. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, είναι γύρω στις 40, στη Δανία 43. Στη χώρα μας η πλειονότητα των ΜΚΟ αποτελούνται από λίγα μέλη σε αντίθεση με τις αντίστοιχες Οργανώσεις της Ευρώπης, που είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες των ελληνικών.

Οι δραστηριότητες των ΜΚΟ επικεντρώνονται στην παροχή επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας σε περιπτώσεις αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων και σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις στους τομείς: Ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Εκπαίδευσης-Επιμόρφωσης, Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, Ανθρώπινης ασφάλειας με έμφαση στην καταπολέμηση του trafficking, Υποδομών, Αγροτικής ανάπτυξης, Χρηστής διακυβέρνησης, Υγείας, Πολιτισμού και Τουρισμού. Με την ευκαιρία, σημειώνουμε ότι έχει συσταθεί και Ομοσπονδία Εθελοντικών ΜΚΟ που περιλαμβάνει πάνω από 60 Οργανώσεις και αριθμεί 20.000 μέλη.

Του Γ. Μπαλ.
Πηγή ΕΘΝΟΣ
22.11.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis