Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Γραφεία με full extra για ...άστεγους βουλευτές


Πολλά έχουν γραφτεί για τα προνόμια των βουλευτών, σήμερα θα κάνουμε εξαίρεση και θα αναφερθούμε στους άστεγους(!) του Κοινοβουλίου. ‘Η, μάλλον, για να κυριολεκτούμε στους προσωρινά άστεγους, που ανέρχονται σε μια ντουζίνα ακριβώς: Δέκα συν δύο και θα εξηγήσουμε προς τι η... διάκριση. 

Μη φανταστείτε ότι κάποιος εκ των 300 της Βουλής δεν έχει πού την κεφαλή κλίναι, απλώς δεν έχουν αποκτήσει ακόμη το δικό τους γραφείο, το οποίο τους παραχωρεί η Βουλή από το 2002 και εντεύθεν, μετά από πρόταση του τότε προέδρου της Απ. Κακλαμάνη και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων.
Μέχρι τότε οι βουλευτές του κάθε κόμματος συνωστίζονταν στα κοινά γραφεία που είχαν διατεθεί για το κάθε κόμμα, στον πρώτο όροφο του κτιρίου, και ήταν αναγκασμένοι να συναντούν τους ψηφοφόρους τους είτε στο καφενείο της Βουλής είτε σε κάποια καφετέρια της πρωτεύουσας.
Από το 2002 δόθηκε η δυνατότητα στους βουλευτές της επαρχίας να έχουν το δικό τους γραφείο που τους παραδίδεται επιπλωμένο. Το κάθε γραφείο έχει εμβαδόν 20-25 τ.μ. και διαθέτει έπιπλα, TV, τηλέφωνα, τουαλέτα κλπ. Οι βουλευτές το παραλαμβάνουν λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία τους και το παραδίδουν και πάλι στη Βουλή όταν λήγει η θητεία τους.
Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται υπουργοί, υφυπουργοί, οι βουλευτές του Λεκανοπεδίου, καθώς και όσοι διαθέτουν δικά τους ιδιόκτητα ή μισθωμένα γραφεία. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος έστειλε επιστολή στους βουλευτές που δικαιούνται γραφείο, προκειμένου όσοι επιθυμούσαν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.
Ανταποκρίθηκαν 80. Τα διαθέσιμα όμως γραφεία ήταν 68 κι έτσι επιστρατεύτηκαν τα κριτήρια που ορίζει η σχετική απόφαση, με πρωτεύον το εισοδηματικό.
Δέκα από τους 80 τέθηκαν εκτός λόγω υψηλού εισοδήματος, ενώ δύο βρέθηκαν εκπρόθεσμοι. Ετσι δόθηκαν μετά από κλήρωση, που έγινε στις 21 Οκτωβρίου, παρουσία πολλών βουλευτών, τα 68 γραφεία σε ισάριθμους βουλευτές.
Και οι 12 άστεγοι τι θα απογίνουν τώρα; Στο... ανθρωπιστικό αυτό ερώτημα, η απάντηση είναι ότι η Βουλή φροντίζει ήδη για τη στέγασή τους. Ετοιμάζονται άλλα γραφεία σε άλλο κτίριο μισθωμένο από τη Βουλή, τα οποία θα είναι έτοιμα προς παράδοση (πάλι με κλήρωση) προς το τέλος του χρόνου. Ετσι το 2010 θα τους βρει όλους με στέγη, ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να ασκούν τα καθήκοντά τους.
Γ. Μπαλ.
Η πτώση του Τείχους διά χειρός Προέδρου
«Η ιστορία είναι γεμάτη από ισχυρά τείχη που έπεσαν και από αδύναμους ανθρώπους που στάθηκαν όρθιοι».
Με τη φράση αυτή, γραμμένη ιδιόχειρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στην εκδήλωση που οργανώνουν η Γερμανική Σχολή και η Ελληνογερμανική Αγωγή, σήμερα στο Γκάζι (στις 11 π.μ.), για τα 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης θα είναι η αναπαράσταση από τους μαθητές των προαναφερθέντων σχολείων της πτώσης του Τείχους. Πρώτα θα το ζωγραφίσουν με γκράφιτι. Και ανάμεσα στα δικά τους συνθήματα θα είναι και το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και αυτό του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα.
Η εκδήλωση που φέρει τον τίτλο «Γκρεμίζοντας τείχη, χτίζοντας γέφυρες» περιλαμβάνει ακόμη προβολή ντοκιμαντέρ, έκθεση φωτογραφικού υλικού με ιστορικά ντοκουμέντα, συναυλία κ.ά.

Γ. Μπαλ.

Πηγή Εθνος της Κυριακής
8.11.09

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis