Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

"Ρεύμα" για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Θέμα κοστολόγησης (συνεπώς και αυξήσεων) των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος θέτουν και οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόσφατη συνάντηση του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αρθ. Ζερβό (που αναλαμβάνει σήμερα επίσημα τα καθήκοντά του) επισημάνθηκε ότι μόνο έξι τιμολόγια της ΔΕΗ καλύπτουν το κόστος της επιχείρησης, πράγμα που οδηγεί σε λογικό συνειρμό υπαινιγμών για αύξηση τιμολογίων, που μοιραία θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα οικιακά τιμολόγια. Είπαν επίσης στον κ. Ζερβό ότι η ΔΕΗ πρέπει να πραγματοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα προκειμένου να μην υποχρεώνεται να αγοράζει ακριβή εισαγόμενη ενέργεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τόσο η ΓΕΝΟΠ όσο και ο κ. Ζερβός συμφώνησαν στο ότι αποτελεί προτεραιότητα για την επιχείρηση η προώθηση της κατασκευής των δύο νέων λιγνιτικών μονάδων στην Πτολεμαΐδα και στη Φλώρινα.

Επίσης οι άνθρωποι της ΓΕΝΟΠ αποδέχτηκαν την ανάγκη για ευρύτατο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού η επιχείρηση από το 2013 και μετά θα αντιμετωπίσει τεράστια αύξηση στα κόστη για δικαιώματα ρύπων, περί το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη είπε πρόσφατα ότι αν αφεθεί αυτή η εξέλιξη, το κόστος ρύπων θα μετακυλιστεί στην κατανάλωση με αποτέλεσμα αύξηση των τιμολογίων της επιχείρησης κατά 30% τον χρόνο, από τον Ιανουάριο του 2014 και μετά. Η κυρία Μπιρμπίλη πάντως είχε μιλήσει πρόσφατα στη Βουλή για «εξορθολογισμό» των τιμολογίων της ΔΕΗ ενώ ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για πάγωμα τιμολογίων των ΔΕΚΟ την επόμενη χρονιά.

Πάντως, χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επιθυμεί την ανάπτυξη λιγνιτικών μονάδων νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας δεν συμφωνεί καθόλου με το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης με ιδιώτες του λιγνιτωρυχείου της Βεύης καθώς και της από κοινού κατασκευής της νέας μονάδας στη Φλώρινα. Ο διαγωνισμός για το ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο της Βεύης, ως γνωστόν, έχει ακυρωθεί, αλλά η κατασκευή ιδιωτικής μονάδας λιγνιτοπαραγωγής ίσως να αποδείκνυε το πραγματικό κόστος που έχει μια τέτοια μονάδα «με το κλειδί στο χέρι»...

Εξάλλου, όπως δήλωσαν στον κ. Ζερβό οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, διαφωνούν στην ενσωμάτωση του τέλους που καταβάλλεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ υπέρ της ανάπτυξης των ΑΠΕ, στην Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) καθώς σε αυτή την περίπτωση η ΔΕΗ θα είχε οικονομικό πρόβλημα επειδή η ΟΤΣ θα αυξανόταν και θα διευκόλυνε τους ιδιώτες να εισέρχονται στο σύστημα παραγωγής. Οι ίδιοι οι συνδικαλιστές πάντως επεσήμαναν μιλώντας μετά τη συνάντηση ότι ο κ. Ζερβός δεν ήταν απόλυτα ενημερωμένος για αρκετά ζωτικά θέματα της ΔΕΗ όπως αυτό της ΟΤΣ και η λειτουργία του ανταγωνισμού, φυσικό άλλωστε αφού μόλις σήμερα αναλαμβάνει καθήκοντα.

Τέλος, οι συνδικαλιστές προειδοποίησαν ότι η ΔΕΗ θα χάσει το 2010 ίσως και 100 εκατ. ευρώ από τον ετήσιο τζίρο της, από τη δράση των ιδιωτών εμπόρων ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός πολύ φυσικό αφού η αγορά ανοίγει και η ΔΕΗ δεν μπορεί να παραμένει ολομόναχη στον χώρο. Αλλωστε, ο τζίρος της ΔΕΗ που φθάνει τα 6 δισ. ευρώ είναι τεράστιος μπροστά στα 100 εκατ. πιθανής απώλειας.

Του Ανδρέα Χριστοδουλάκη
Πηγή Το Βήμα
15.12.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis